Maliye Bakanı Birikim Özgür, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine su projesi başta olmak üzere adadaki ekonomik gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ile KKTC arasında 2010'da varılan anlaşmayla KKTC’ye deniz altından su taşınmasının kararlaştırıldığını hatırlatan Özgür, "Türkiye, bu konuda taahhütlerini yerine getirmiş bulunuyor. Özveriyle bu aşamaya gelindi. Biz bunun bilincindeyiz" dedi.
Suyun tüketilmesinde önceliği günlük kullanıma vereceklerini belirten Özgür, 4-5 yıl içinde suyun dağıtımı için 600-700 milyon TL civarında altyapı yatırımı yapılacağını söyledi.
Özgür, sözlerine şöyle devam etti:
"Yatırımlar yap-işlet-devret modeliyle olacağı için bu, ülkemize dış sermaye girişi anlamını da taşıyor. Dolayısıyla daha altyapı çalışmaları devam ederken ekonomimize de ciddi bir katkı sağlamış olacak. Kuşkusuz bu altyapı çalışmaları öngörülen zirai sulamaları da kapsayacak. İkinci bir ihaleyi de zirai sulama amaçlı gündeme getireceğiz. Dolayısıyla Türkiye ile belirleyeceğimiz alanlara zirai sulama amaçlı sular da taşınacak. Bu da tabii ki tarım sektörümüzün doğru stratejilerle gelişmesine ve ekonomimize süründürülebilir bir şekilde katkı yapmasına hizmet edecek bir konu olacak"
"Türkiye ile KKTC arasında elektrik kablo hattı"
İsrail ile Güney Kıbrıs arasında elektrik hatlarının birbirine bağlanması projesinin başlatıldığını hatırlatan Özgür, "Çok iyi bilinmektedir ki ihracat yolu sadece doğalgaz için değil aynı zamanda doğalgazın elektriğe dönüştürülerek de Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması gibi bir takım açılımlara da gebedir. Bu noktada ben şunu söyleyebilirim, eğer Türkiye ile KKTC arasında bir elektrik kablo projesi hemen başlatılırsa ve eş zamanlı olarak muadil bir adım atılırsa Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki başlatılan projeye ciddi bir katkımız olur. Doğu Akdeniz bölgesindeki enterkonnekte sistemin içine girmemize de yardım edecek bir adım olur. Dolayısıyla, Türkiye ile KKTC arasında tesis edilecek bir elektrik kablo hattı istiyoruz" görüşünü dile getirdi.
Belediye başkanları bilgilendirildi
Türkiye’den gelen suyun yönetimi konusunda Hükümet adına 4 bakanın Ankara’da yaptığı temasların ve konunun dünkü Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesinin ardından dün akşam da 28 belediye başkanına brifing verildi. Türkiye’yle üzerinde yüzde 99 uzlaşıldığı belirtilen metin hakkındaki brifing, saat 19.00’da İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nda yer aldı. Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren’in katılığı birifinge bazı belediye başkanları ilgi göstermedi.
Ahmet Benli katılmadı
Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılmadı. Benli’nin varılan mutabakata katılmadığı ve tepki amacıyla toplantıya gitmediği öğrenildi. Öte yandan toplantı başında basın mensuplarına sadece görüntü alma izni verildi, herhangi bir açıklama yapılmadı.
Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2016, 09:34