banner564

“Değişim sancılı olur” 

4’lü koalisyon hükümetinin kısa sürede düzene çomak soktuğunu ve reformları kararlılıkla hayata geçireceklerini belirtti ve bazı eleştirilerin kendilerini yıldırmayacağını söyledi 

“Değişim sancılı olur” 
banner598

 Başbakan Tufan Erhürman Diyalog TV’nin canlı yayında kısa sürede hukuksuzlukların üzerine gittiklerini, müşavirliği ortadan kaldırdıklarını, yerel yönetim reformu ve kamu reformu için çalıştıklarını söyleyerek iş yapmakta kararlı oldukları mesajını verdi. 

“Değişim sancılı olur” diyen Erhürman, düzene çomak soktuklarını ifade ederek “koltuk derdimiz yok, biz değişim için kararlıyız” dedi. 
KKTC siyasi yaşamında bir ilk olan 4’lü koalisyon hükümetini oluşturan Başbakan CTP Başkanı Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı HP Başkanı Kudret Özersay, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı TDP Başkanı Cemal Özyiğit ve Maliye Bakanı DP Başkanı Serdar Denktaş Diyalog TV’deki canlı yayında bir araya geldi. 
Diyalog Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar ve Haber Müdürü Aytuğ Türkkan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen programa izleyicilerden gelen sorular da hükümet yetkililerine iletildi. 
Başkanlara ilk olarak seçim öncesinde yine Diyalog Tv canlı yayınlarında hükümete gelmeleri halinde ilk 100 günde neler yapacaklarına yönelik vatandaşa verdikleri taahhütler anımsatıldı, bunlarla ilgili yorumlarda bulundu. Liderlerin görüşleri şu şekilde oldu: 

Erhürman: Yolsuzlukların üzerine gidiliyor
 “2 Şubat hükümetin Cumhurbaşkanına takdim edildiği tarih, 15 Şubat güvenoyu aldığı tarih, 7 Nisan bütçesinin kesinleştiği tarihtir,  19 Nisan yıllık protokollerin imzalandığı tarihtir ama bu protokollerin getirisini hala alamadan bugün yeniden seçim yasaklarına gittik. Mali açıdan katkı gerektiren bir noktada çok dar bir tarih aralığında hükümet icraat yapmaya çalıştı. Ama bunu mazaret için söylemiyorum ama bugün itibarıyla tek kuruş almadık ama birçok ödeme yaptık. Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda yapılan açıklamada meclise savcılıktan dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda dosya gelirse biz bunun için oy vereceğiz dedik. Kendi partimizden olsa da buna onay vereceğiz. Bir dosya geldi meclise ve prosedür başladı. Yolsuzluklar konusunda da daha 100 gün dolmadan yapılanlar var. Evkaf’taki 10 yıl ve daha fazla yapılan sözleşmeler incelendi, iptal fes ve hatta hukuki süreç konusunda süreç başladı. Yolsuzluk iddiası dosyaları polisten istendi, hepsini inceledik ve kamuoyu ile paylaştık. Polis, başsavcılık ya da başka noktalarda gerekli işlem yapılmamışsa bunu kamuoyu bilsin diye yaptık bunu.  Sayıştay raporlarında adına soruşturma çıkarılan kim varsa hukuk davası açılması için gereğinin yapılmasını sağladık. Dağıtılan sanayi arsaları, T izinleri, incelendi iptaller yapıldı. İTÜ Yenierenköy’e yatırım yapmayacağını bize aktardı, bu sözleşmeyi iptal ettik. 90 gün mü 100 gün mü 37 gün mü dersiniz iddia ediyorum ki hiçbir dönemde bu kadar kısa sürede yolsuzlukların üzerine gidilmedi.”


Özersay: 10 maddeden 7’si hayata geçti
 “Döviz borcu olanların borçlarını Türk Lirasına çevrilmesi için teşvik edecek adımlar atılması gerektiğini söylemiştik. Devletin arada aldığı harcı feragat etmesi gerektiğini söylemiştik. 10 maddeden oluşan bir önerimiz olmuştur. Hükümete geldikten sonra ise 7 madde hayata geçti. Bu 7 maddeden 5’i zaten bizim seçimden önce ortaya koyduklarımızla örtüşüyordu. Burada söylediğimiz oranda yapamamış olabiliriz. Nihayetinde Maliye’nin hesaplarıyla hareket etmek durumundasınız.  İçinde bulunduğumuz dönemde uygulanabilir durumda olanları hayata geçirmeye çalıştık. Esas yapamadığımız fiyat istikrar fonu oldu. Hükümet kurulduğunda ortada bu maksatlar için kullanılacak olan bir fon yoktu. Seçime giderken yapılması gereken fiyat ayarlamalarının seçim nedeniyle ötelendiğini Maliye Bakanı açıklamıştı. Döviz dalgalanmalarına karşı alınan tedbirlerin içerisinde ithalatta döviz kuru sabitlemesi yaptık, ölçüsü bir ölçüde olur. Bunu artırınca Maliyenin gelirleri azalıyor. Türkiye ile yapılan ikili görüşmelerde Türkiye ile ithalatta TL kullanılması yönünde çalışma yapılıyor, bu devreye girerse daha fazla rahatlama olacak.” 

Denktaş: Çok uyumlu çalışıyoruz
“Seçim kararı alınmasıyla seçim öncesinde bu yılın kayıp bir yıl olacağını söylemiştim ve nitekim öyle oldu. Bizim bugün 100’üncü günümüz değil. Bütçe 7 Nisan’da resmen ilan edildi, 37 gün oldu. Mecliste hiçbir karar üretemezsiniz bütçe geçmeden. Tam bir şeyler yapmaya başladık yine seçim yasakları başladı. Tüm partilerin ayrı ayrı söylemleri oldu seçim döneminde ama 4 partinin uzlaştığı konular hükümet programında yer aldı. Çok uyumlu çalıştığımızı söyleyebilirim. Yaptığımız en önemli iş, iç borçların ödenmesine yönelik atılan adımlardır. 340 milyon gerçekleşecek kamu iç borcu için. Bu 6 yıl süreyle yapılacak ve 6’încı yılın sonunda 2 milyar TL’lik bir borç kalmasını hedefliyoruz. Kamu Maliyesi açısından çok iyi bir noktaya geldik ama bizim elimizde olmayan sebeplerden dolayı mesela döviz artışı çok sıkıyor vatandaşı. Biz bankalarda borçlarını yapılandırmak isteyen vatandaşlara devletin masraf almaması yoluna gittik. “Kur sabitleyin” diyenler var ama ikili akitlerde bunu hayata geçirmek mümkün değil… Eğitim harçları konusunda üniversitelere konuşuldu bazıları düzenleme yaptı.”


Özyiğit: Yabancı öğrencilere takip sistemi
 “İlk 100 günde yapacağımızı vaat ettiğimiz Atatürk Öğretmen Akademisi’nin LAÜ ile imzalanan protokolünün iptal edileceğini söylemiştik ve bunu iptal ettik. Öğrenci taşımacılığı yapan insanlar 6 aydır ödeme almamışlardı, bunu çözdük süratle. Ülkemize üçüncü ülkelerden gelen 30 bin dolayında öğrenci var. Kayıt Kabul Tüzüğünü geçirdik bu öğrencilere yönelik. Bu konuda öğrencilerin takip edilebilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bir kısmı üniversitelere bir taksit yatırmış sonrasında okulla alakası yok. Bir bakıyoruz kriminal bir olayda karşımıza çıkıyor. Bunları ortadan kaldırmak öğrenci takip sistemi ile bunları takip etmeye çalışıyoruz. Yüksek öğretimi masaya yatırdık, Türkiye’ye de ziyaretimizde bu konuyu gündeme getirdik. Artık sadece sayısal değil kalite anlamında da eğitimi konuşmamız gerekiyor, bu çerçevede çabalarımız vardır.”


“Angolemli Meclis Başkanı olacaktır”
İzleyicilerden gelen yoğun sorulara da yanıtlar verildi… Özellikle yerel seçim ve kamu reformu ve Taşınmaz Mal Komisyonunun (TMK)’nun canlandırılmasına yönelik bundan sonra atılacak adımlardan söz edildi. TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin Meclis Başkanı olacağına yönelik konuun da gündeme geldiği programda Başbakan Erhürman net bir mesaj verdi: 
“Bu konuda 4 partinin anlaşması vardır. Yapılacak olan çalışma hukuka uygun halde sonuçlanırsa, iç tüzük değişikliğini yaptığımız takdirde Sayın Angolemli Meclis Başkanı olacaktır.”   

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473