banner564

Çözüm formülü

Kar – İş Başkanı Menteş Aytaç, hem üniversitelerin hem de toplu taşımacıların ortak olacağı bir şirket kurulmasının faydalı olacağını söyledi

Çözüm formülü
banner598
Melin DOBRAN
Kamu Araçları ve Taşımacıları Birliği (Kar-İş) Başkanı Menteş Aytaç, geçtiğimiz gün Ulaştırma Bakanlığı’nda taşımacılık ve ulaşım çalıştayı yapıldığını söyledi. 
Çalıştayda toplu taşımacılığın, yük taşımacılığının ve kaçak taşımacılığın tartışıldığını ifade eden Aytaç, bunun yanı sıra üniversitelerin yaptığı taşımacılığın da ele alındığını dile getirdi. Hem toplu taşımacıların hem de üniversitelerin ortak olacağı bir şirket kurulmasını öneren Aytaç, bazı üniversite temsilcilerinin buna sıcak bakmadığını ifade etti. 
Aytaç, “Onlar o niyette değil. Böyle bir sistem içerisinde birlik ve beraberliğin kurulmasının hem topluma, hem de üniversitelere büyük katkısı olacaktır. Özel üniversitelerin temsilcileri yüksek birimlerle görüşeceklerini, daha sonra bu konuda cevap vereceklerini söylediler” ifadelerini kullandı.

Ortak şirket nasıl çalışacak
Başkan Aytaç, şunları kaydetti, “Tüm üniversiteler sıkıntılarını ortaya koydular. Her birinin yüksek oranda izin talepleri oldu. Bu izinlerle yeniden otobüs alıp, tekrardan sistem içerisinde kullanmak istiyorlar. Bazıları da diyor ki ‘biz ihaleye çıktık, özele verdik ve memnunuz’. Biz de toplu taşımacılar olarak çıktık ve savunduk. Dedik ki ‘tartışılan konu bizim ekmeğimizdir. Üniversitelere izin verilmesine karşıyız.’ Biz, üniversiteler arası ring seferleri ile üniversitelerin kendi içerisindeki ring seferlerini, toplu taşımacılığa yönlendirmelerini çözüm önerisi olarak sunduk. Toplu taşımacılıkla kurulacak bir şirket vasıtası ile hem onların hem de bizim ortak olacağımız bir şirket kurulmasını önerdik. Bu sayede Kuzey Kıbrıs’a gelen öğrenciler, alacakları bir öğrenci belgesi ile bu araçlara binip seyahat edebileceklerdir. Hangi okuldan olduğu önemli değildir. Bu araçlar şirketin olacak ve öğrenciler, öğrenci belgesi ile otobüse binip, istediği yere seyahat edebilecektir. 
Üniversiteler, öğrencilerle anlaştıkları fiyatı oluşturulacak bir havuza koyacaklar. Üniversitelerin zaten bu konuda aldıkları bir miktar para vardır. O paranın bir bölümünü bu havuza koyarak, bu şirketin yaşaması sağlanacak.

“Taşımacılık yeniden can bulacak”
Hem üniversitelerin hem de Kar-İş’in ortak olacağı bir şirket kurulursa, ‘bu ülkede toplu taşımacılık yoktur’ kelimesi ortadan kalkmış olacak. 
Bu şirket hem üniversiteler için hem de halk için geçerlidir. Biz de bu sayede ekmeğimizi tekrardan kazanmanın yolunu bulmuş olacağız. Ülkemizde kaybolma sürecinde olan toplu taşımacılık yeniden can bulacak. Toplu taşımacılığın bu ülkede olması şarttır çünkü ihtiyaç söz konusu. Biz bundan bir müddet önce araştırma yaptırdık, binde iki oranında bir kazamız var. İnsanlar bizlerden arabaların konforlu olmasını, şoförlerin kaliteli olmasını, durakların uygun olması gibi isteklerde bulundular ve bir de baktık ki bunlar olursa, birçok insanın toplu taşımacılığı yeniden kullanabilir pozisyonda olduğunu gördük. İşte bu nedenle toplu taşımacılık bu ülkeye gereklidir.

“Bir kaçı pek sıcak bakmadı”
Çalıştayda konuşulan bir diğer konu ise, yollarımızdaki eksiklikleridir. Bariyerler, giriş çıkışlar, çukurlar, tabelalar gibi birçok eksikler var. Trafik keşmekeşini yaratan unsurlardan birinin de karayolları olduğu ortaya çıktı. Bu konuda da Türkiye’den gelen yetkili kişiler, bizlere öyle bilgiler verdiler ki, hiç duymadığımız sistemlerin var olduğunu öğrendik. Bu sistemler içerisinde biz çok geri kaldık. KKTC olarak her şeyde geri kaldığımız kesindir. Dünya ilerlemiş, epeyi adımlar atmış fakat biz geri kaldık. 
Tüm bu konular konuşulduktan sonra, çalıştayın oldukça verimli geçtiğini gördük. Bizi dinleyen üniversite rektörleri ve bu işn uzmanı kişiler baktılar ki toplu taşımacılar bu ülkede gerçeklten vardır. Bize, ‘biraz geri kalsalar da, hiçbir destek almadan buraya kadar gelmeleri dahi başarıdır’ dediler. Çalıştay sonunda bizimle çalışmaları gerektiğini söylediler. 

“Öyle bir niyetleri yok”
Çalıştaydan sonra çıkan bir sonuçla ilgili, Kar-İş olarak bir toplantı daha yaptık. Toplantı Ulaştırma Bakanlığı’nda ve izin kurulu başkanının denetiminde yapıldı. Bu toplantıya üniversitelerin yetkilileri, izin kurulu başkanı, Kar-İş’in iki temsilcisi ve izin kurulundan üyeler katıldı. Biz şu fikri ortaya attık: ‘Hem Kar-İş’in hem de üniversitelerin ortak olacağı bir şirket kurup hizmet edelim’ dedik. Onlar o niyette değil. Biz de şu an nasıl izin alabiliriz düşüncesindeyiz. Böyle bir sistem içerisinde birlik ve beraberliğin kurulmasının hem topluma, hem civar köylere, hem de üniversitelere büyük katkısı olacaktır. 
Biz, birkaç ay içerisinde buna hazır olabiliriz. Özel üniversitelerin temsilcileri yüksek birimlerle görüşeceklerini daha sonra bu konuda cevap vereceklerini söylediler. Benim gözlemlediğim üniversiteler arasında bir birlik yoktur. Bu bir plan, projedir. Eksik ayak olursa bu proje yürümez.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2016, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473