Aytuğ TÜRKKAN
KKTC siyasetinin ‘Müşavirler Ordusuna’ aktardığı Karayolları Dairesi eski Müdürü Hasan Nihat Erduran, trafik kazalarına yönelik önlemler konusunda cep telefonlarının bloklanmasını gündeme getirdi.
Diyalog’a konuşan Erduran, araç kullanırken cep telefonu ile konuşmanın önüne geçilmesine yönelik çağdaş uygulamalar konusunda İngiltere’den örnekler verdi. Erduran şöyle dedi:
“İngiltere’de cep telefonlarının araçlarda bloke edilmesini tartışıyorlar şu anda. 4 km saat yürüyüş hızıdır. 8 km saat koşu hızıdır, belli bir sürati aştığı anda operatörler telefonu bloklayabilir, bunun üzerinde çalışıyorlar. Bizde de bu tip tedbirler şarttır, zira çığırından çıktı artık. İddia ediyorum, bu yapılırsa trafik kazaları azalacak. Araba 100 km’de giderken 1 saniyede 28 metre gider araba. 2 saniye 60 metre demektir. Yani telefon kullanımı kesinlikle noktalanmalıdır.”
Personel yetersizliği proje değiştirtti
Erduran, öğrencilerin yaşamını yitirdiği Girne-Değirmenlik arasındaki yolun ihalesine değinirken, burada bir tünel projesi geliştirdiklerini, ancak personel yapısındaki yetersizlik nedeniyle değişikliğe uğradığını anlattı. Erduran şöyle dedi:
“Bugünkü mevcut personel yapımızla o tüneli işletmemiz çok zor. 4 kilometreden biraz fazla bir tünel projesiydi, bu iptal edildi 19 kilometrelik bir projeye çevrildi. Bunun aydınlatması, fanları, bacakları, kamera sistemi, yangın söndürme sistemi gibi ihtiyaçları var. Bunun için sadece 20 – 25 kişilik bir personel, itfaiye, iki araç lazım tünelin bakım ve onarımı için. Türkiye bu işleri özele devretti veya bu tip bir işletme mantığına gidilmesi gerekir.”
“Bu personel sayısıyla verim imkansız”
Karayolları Dairesi’nin personel yapısına ilişkin de bilgi veren Erduran, bu personel sayısıyla yasada belirlenen işlerin yapılmasının mümkün olmadığını ifade ederek şunları kaydetti:
“Yasa 350 işçi, 95 memur, 445 personel diyor. Bu yasa bize görev yetki ve sorumluluklar verir. Ama bu sayıda personel olmayınca yasadaki tarifleri yapması mümkün değil. Şu an sanırım 150-160 personel var. Bu rakamlarla verim almak mümkün değil. Bir personel 3 değişik iş yapmak zorunda kalıyor. Teknisyen ve mühendis eksikliği var, bunlar giderilmeli. Alt yapıyı düzgün götürebilmesi için elemana ihtiyaç var. Asfalt şantiyesi 4-5 yıldır çalışmıyor. Hal böyle olunca dışardan hizmet almak zorunda kalıyorsunuz.”
“İstimlak sorunları giderilmeli”
İstimlak sıkıntıları ve ara emirleri nedeniyle bir çok projenin sekteye uğradığını da söyleyen Erduran, “Kimse Türkiye’nin istimlak parası ödemesini beklemesi. Bunu KKTC hükümetleri çözmelidir. İnsanların paraları ödenmelidir ve bu ara emirleri kalkmalıdır. Aksi takdirde projeler tamamlanamaz” diyerek, şunları ekledi:
“Projeler hazırlanırken, refüjlerdeki korkuluklar neden tüm yol boyunu kapsayacak şekilde yapılmıyor” sorusunu yanıtlayan Erduran, “Projeler çizimi, korkuluk, asfalt alt yapısı, köprüleri alt geçitleri olur. Aydınlatma şart değil sadece kavşaklar için yapılır. İstimlak yapılır ve asfalt dökülerek proje bitirilir. Prosedür budur” dedi. Oto korkulukların minimum düzeyde yapıldığını ifade eden Erduran, kaynak bulunduğu zaman korkulukların eklendiğini belirtti. Erduran, “Projeler minimum gereklere göre hazırlanır ve keşifleri çıkar.
Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2018, 13:04