Hurşide BAYBORA
“Gürdağ Entegre Atık Geri Dönüşüm, Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi”nin birinci etabı olan “Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi”, dün düzenlenen törenle açıldı. Tesiste, 159 tür atığın geri dönüşümle kazanılması veya bertarafı sağlanacak.
Devletin ilgili birimleri ve üyelik şartlarını kabul edecek sivil toplum örgütlerinin on-line olarak izleyebileceği tesiste, uygun atıklar hammadde olarak geri kazandırılacak; zararlı olanlar ise insan ve diğer canlılara zarar verecek atıklar ise bertaraf edilecek.
Tesisin Haspolat’taki açılışına Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Çevre Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk ve iş insanları katıldı.
Ersözlü: Atıkların büyük bölümü işlenecek
İlk konuşmayı yapan Gürdağ Trading&Industry Ltd. Direktörü Mustafa Ümit Ersözlü, birçok gelişmiş ülkede görülen fakat KKTC’de olmayan yeni ve çağdaş bir yatırımı tanıtacak olmaktan gurur duyduklarını söyledi.
Yatırımın tamamlanması halinde hep şikayet edilen atıkların büyük bir bölümünün işleneceğini dile getiren Ersözlü, atıkların geri dönüşümü, geri kazanımı ve bertarafının yapılacağı entegre tesisin birinci bölümü olan “Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi”nin ülke için önemini anlattı.
Bu yatırımın KKTC için bir “milat” olacağını kaydeden Ersözlü, yaptıkları yatırımla sonraki nesillere, insan ve canlı sağlığı ile doğaya verilen önemin vurgulanacağı ve güzel bir çevreyi miras olarak bırakma niyetinin de önemli bir göstergesi olacağını kaydetti.
“Kamu yönetiminin eli daha güçlü olacak”
Tesiste 86 tehlikeli, 73 tehlikesiz olmak üzere toplam 159 atığın işleneceğini ve işlem göreceğini dile getiren Ersöz, tesisin faaliyete geçmesiyle atıkların geri dönüşümü, geri kazanımı ve gerekirse bertarafının mümkün olacağı için kamu yönetiminin de yasaları uygulamada elinin daha güçlü olacağını kaydetti.
Hangi atıklar işlenecek?
Ersözlü tesiste işlenecek atıkları da şöyle sıraladı:
“Kullanılmış atık lastikler, plastik ve naylonlar, plastik sulama boruları, pet şişe atıklar, plastik, bidon ve her türlü ambalaj atıkları, kullanılmış sanayi, madeni ve bitkisel yağlar, tıbbi atıklar, tarihi geçmiş tıbbi ve tarımsal ilaçlar, elektrik santrallerinin atıkları, yakıt depolarının dip atıkları, çamurları ve kirlilikleri, toprağa bulaşmış kontamine atıklar, akaryakıt istasyonlarının petrol türevleri atıkları, tüm kontamine olmuş karışık atıklar, arıtma çamurları, ağaç dalları, otlar ve ahşap atıkları, narenciye, zeytin posası atıkları ve kabukları, suya karışmış petrol ve yağ atıkları, sanayi tesislerinin atıkları, limanlardaki atıklar ve gemi atıkları, hurda araçların plastik atıkları, otomobil akülerin plastik dış kapları ve kapakları, sökülmüş asfalt yol ve katran depo atıkları, oto garaj atıkları ve çok geniş anlamda inşaat atıkları.”
Ataoğlu: Çevre temizliği önemli
DP Milletvekili, eski Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu konuşmasında, bakanlıktaki görev süresinde tesisin yapılmasına katkı sağladıklarını dile getirerek, çevre temizliğinin ülke geleceği için önemini vurguladı.
Ataoğlu, yapılan yatırımın önemine dikkat çekerek, tesisin örnek bir tesis olacağına inandığını belirtti.
Üstel: Ülke adına büyük kazanım
Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Turizm ve Çevre Bakanlığı olarak çevrenin korunması ve yeni yetişen nesillere de çevre bilincini aşılamanın öncelikleri arasında olduğunu vurguladı.
Tesiste ileri parçalama yöntemi ile uygun atıklardan geri dönüşüm ve geri kazanım yapılacağını, atıklardan katı, sıvı ve gaz halinde yakıt dahi elde edilebileceğini dile getiren Üstel, tesisin ülke adına oldukça büyük bir kazanım olacağını vurguladı.
Bakan Üstel, tarihi geçmiş ilaçlar, tarımsal ilaçlar ile benzeri tehlikeli atıkların geçmiş yıllarda güvenli olarak depolandığını kaydederek, tehlikeli atıkların artık depolanmadan direkt bu tesiste işlenebileceğini belirtti.
“Yıllar önce Kalecik’te yaşanan gemi kazasında denize akan petrol varillerde saklanmaktaydı, artık tüm bu atıkları değerlendirebilecek çok modern bir tesise sahibiz” ifadelerini kullanan Üstel, projede büyük emekleri bulunan Çevre Koruma Dairesi personeli ve Gürdağ firmasına teşekkür ederek, başarılarının devamını diledi.
Taçoy: Çevre kirliliğini yok edecek
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ise tesisin sadece ekonomik getirisi olmadığını, birçok kişinin şikayet ettiği çevre kirliğini yok edecek bir tesis olduğunu vurguladı.
Taçoy, anlamlı ve önemli yatırımın yapıldığı tesisin açılışında çevrecilik konusunda eleştiri yapan kişilerin gelip bu güzelliği görmesi gerektiğini kaydetti.
Yatırımın KKTC’nin çok daha yaşanabilir olması yönünde atılan büyük bir adım olduğuna dikkat çeken Taçoy, birçok atıkların özellikle kimyasal atıkların değerlendirilecek olmasının önemine vurgu yaptı.