Türkiye dışındaki yabancı ülkelerde öğrenim gören bir grup Kıbrıslı Türk üniversite öğrencisi, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova’ya mektup göndererek, kendilerinin burs almasına imkan vermeyen Burs Tüzüğü’nün Anayasa’ya aykırı olduğu belirterek, burs hakkından yararlanmalarına imkan sağlanmasını talep etti.
193 öğrencinin imza koyduğu mektubun dağıtımının Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, YKP YK Sekreteri Murat Kanatlı ve BKP Genel Başkanı İzzet İzcan’a da yapıldığı kaydedildi.
Kendilerini “Avrupa Kıbrıslı Öğrenciler Platformu (AKÖP)” olarak adlandıran öğrenciler, Burs Tüzüğü’nün öğrenim gördükleri ülkeleri “üçüncü ülkeler” olarak tanımlayarak, burs hakkı tanımadığını bildiren öğrenciler, uygulamanın öğrenciler arasında ayrımcılık ve büyük boyutlu mağduriyet yarattığını savundu.
Öğrenciler “Burs Tüzüğü”nün “3. Ülkeler” namıyla yaptığı ayrımcılığın KKTC Anayasasının 8. Maddesiyle düzenlenen eşitlik ilkesi ve “Öğrenim ve Eğitim Hakkı”nı düzenleyen 59. Maddesine aykırı olduğu düşüncesini savunarak, düşünceden hareketle örgütlenerek hak aramaya karar verildiğini açıkladı.
Berova’ya mektup
Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova’ya gönderilen mektupta, ülkede çalışma alanının her sektörüne yabancı işçi getirilmesinin serbest olması ve artan isçi rekabeti nedeniyle olan en iyi eğitimi almadan KKTC’de iş bulmak ve sefalet sınırının üzerinde bir hayat yaşamanın mümkün olmadığı ifade edildi.
Devletin yurt içinde ve Türkiye’de öğrenim görenler dışında kalan üniversite öğrencilerini dışladığını ve ayrımcılık yapan bir politika izlemeyi tercih ettiği savunulan mektupta, Türkiye’de okuyan bir öğrencinin burs alabilirken neden İngiltere veya diğer herhangi bir ülkede okuyan öğrencinin burs alamadığının anlaşılamadığı belirtildi.
Türkiye hariç yurt dışında üniversite okuyan Kıbrıslı Türk gençlerin genelde varlıklı ailelerden oldukları ve bursa ihtiyaç duymadıkları şeklinde yanlış bir kanı olduğu da kaydedilen mektupta, AB kurumları veya değişik kurum ve kuruluşların öğrencilerin yaşadığı maddi sıkıntıları görerek bazı öğrencilere burs verebildiği, bazı öğrencilerinse birkaç sene eğitimini sürdürdükten sonra parasızlık yüzünden eğitimini yarıda bırakıp, dönmek zorunda kaldığı ifade edildi. Mektupta “Biz Kıbrıslı Türk gençler olarak yurdumuzdan göçe zorlanmak ve hayatımızı gurbet ellerde geçirmek istemiyoruz. Bu bağlamda yurttaşı olduğumuz devletin, bizlere sahip çıkıp sahiplenmesinin ödevi olduğunu düşünüyor ve sabırsızla gereğini yerine getirmesini bekliyoruz.” ifadelerine de yer verildi.
Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2014, 09:52