Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs'tan çıkacak gazın Türkiye'den başka gidecek bir güzergahı olmadığını; bu konuda İsrail'in de Kıbrıs Rum kesiminin de görüşünün aynı olduğunu, bu nedenle yapılan anlaşmaların da bir anlamı olmadığını söyledi.
Çavuşoğlu, “İnşallah bu sene Kıbrıs’ta çözüm yılı olacak. Yakalanan fırsatın kaçırılmaması gerektiğini her fırsatta söylüyoruz çünkü bu, son fırsattır” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2016 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumda Kıbrıs konusuyla ilgili olarak da konuştu.
Kıbrıs'ta müzakerelerin sürdüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, tarafların epeyce konuda mesafe kat etse de mülkiyet ve toprak gibi zor konuların da olduğunu hatırlattı. Bu iki konunun birbirine girmiş durumda olduğunu ve bir arada konuşulduğunu anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Mülkiyet konusunda İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye aleyhine kararlarından sonra taşınmaz mal komisyonu kurulmuştu. Bu komisyon sayesinde bu sorunu epeyce çözdük. Bütçesi biraz daha fazla olsaydı belki çok daha çözülecekti. Özellikle güneydeki krizden sonra oradaki vatandaşlar paralarını almak istediler. Bu sorunun çözümüne de katkı sağlıyoruz. Suyu Ekim ayında vermeye başladık. İleride kapasitesini artırıp güneye ve hatta diğer bölge ülkelerine de vermek isteriz. Şu anda su yönetimi ile ilgili görüşmeler devam ediyor.
“Türkiye olmadan kimse hak iddia edemez”
Doğalgaz rezervi konusunda Türkiye'nin bu bölgedeki haklarını Birleşmiş Milletler'de kaydettik. Dolayısıyla Türkiye olmadan Doğu Akdeniz bölgesinde hiç kimse hak iddia edemez. Tek taraflı sondaj çalışmaları başladıktan sonra KKTC'nin de haklarını savunmak için bunu yaptık. Şimdi bir gerçek var. Kıbrıs'tan çıkacak gazın Türkiye'den başka gidecek bir güzergahı yok. Bu konuda İsrail'in de Kıbrıs Rum kesiminin de görüşü aynı. Bu nedenle yapılan anlaşmaların da bir anlamı yok.”
“Yeni bir ortaklığa tam destek…”
Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünün yerleşik BM parametrelerine göre, eşit statüde iki kurucu devlet çerçevesinde yeni bir ortaklık şeklinde çözümüne tam destek verdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “İnşallah bu sene Kıbrıs’ta çözüm yılı olacak. Yakalanan fırsatın kaçırılmaması gerektiğini her fırsatta söylüyoruz çünkü bu, son fırsattır” dedi.
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığının dış sınırlarının BM’de kayda geçirildiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarını dikkate almadan atılacak adımların hukuki açıdan hiçbir geçerliliği yoktur. Bölgedeki gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz, gelişmelerin seyrine göre ilave tedbirleri devreye sokmaya hazırız" diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2016, 09:47