Züleyha KARAMAN
Hükümetin, bir litre sütün fiyatını 96 kuruştan, 1lira 20 kuruşa çıkarması, süt ürünü imalatçılarını ayağa kaldırdı. Artışın geri alınması için Tarım Bakanı ile görüşen üreticiler, bekledikleri ilgiyi göremediklerini belirterek yarından itibaren boykota başlayacaklarını duyurdu.
Diyalog’a konuşan Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, hükümetin zamlı sütü 1 Şubat’tan itibaren almayacaklarını açıkladı.
Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı ile Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’ni sert bir şekilde eleştiren Candan Avunduk, zamla birlikte, bugün 14-15 TL’den satılan hellimin kilosunun 20 TL’ye çıkacağını ve günlük üretilen sütün yüzde 60 ihracatının duracağını söyledi.
Tüm imalatçıların zamlı sütü yarından itibaren almama konusunda kararlı olduğunu belirten Avunduk, süte zam konusunda sadece Tarım Bakanlığı’nı değil, aynı zamanda hayvan üreticilerini de suçladı.
Avunduk, şöyle konuştu:
“Bakanlık ve Hayvancılar Birliği tek yanlı olarak 96 kuruş olan sütü 1,20 kuruşa çıkardı. Bunu değerlendiren Süt İmalatçıları, bu yeni süt fiyatı ile Türkiye ve diğer ülkelere ihracat yapamayacağı görüşünde birleşiyor. Eğer satamayacaklarsa, o zaman bu sütü alıp çalışmanın mantığı yoktur. Bu anlamda hellim ve peynir üreticileri bugün de süt alımı yapacak, ancak yarından itibaren bunu durduracaklardır. Bu karar, hem yönetim kurulu hem de tüm üreticiler olarak alınan karar.”
Ticaretin kuralları var
Ticari kurallar çerçevesinde bir karar aldıklarını anlatanCandan Avunduk, “Bu, serbest piyasa ekonomisi içerisinde arz ve talebe göre şekillenir. Eğer satabilirsek çalışırız, satamazsak çalışmayız” dedi.
Kendilerini böyle bir karar itenin ve bunun tek sorumlusunun Tarım Bakanlığı ile Hayvancılar Birliği olduğunu savunan Avunduk, “Bunlar, her iki grup ülkedeki üreticilerin sütlerinin heba olması için elinden gelen gayreti gösteriyorlar. Bu işi baltalayan, bu işin yürümesinden rahatsız olan hem Tarım Bakanlığı hem de Hayvancılar Birliği’dir. Bunu, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu olarak açık bir şekilde beyan ediyoruz. Bütün olanların sorumlusu da Tarım Bakanı’nın kendisidir” ifadesini kullandı.
Avunduk, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin, “maliyetlerin arttığı ve zammın gerekli olduğu” görüşüne de tepki göstererek, “60 kuruş olan arpa 65 kuruş olmuştur. Ancak her gelen zammı kat kat üstüne koyarak fiyat artırmak esasen fırsatçılıktır. Sütün maaliyeti, bahsettikleri gibi zarar edecek noktada değildir. ‘Yıllardan beri zarar ederiz’ diyen Hayvancılar Birliği’ne şu soruyu sormak lazım; 2000’li yılların başında 45 bin litre olan süt şu anda eğer 115 bin litreye geldiyse, böyle bir sektör zarar etmez. Zarar eden sektör büyümez” diye konuştu.
Hellim 20 TL olacak
KKTC’de şu an günlük 350 ton süt üretimi olduğunu belirten Avunduk, “Zammın ardından, kilosu 14-15 TL olan hellimin satışı 20 TL’yi bulur” dedi.
Günlük üretilen sütün yüzde 60’nın ihracata gittini, bunun yüzde 50’sinin Türkiye’ye, yüzde 10’unun da Arap ülkelerine ihraç edildiğini anlatan Avunduk, “Bu alınan kararlarla Türkiye’ye yapılan ihracat kesilmiş olur, çünkü, ürünün fiyatı artacağı için Türkiye’de rekabet edilebilirliği olmayacak. Araplar’a yapılan ihracat da sekteye uğrayacaktır, dolayısıyla bu alınan kararın mantığını anlamakta güçlük çekiyoruz” diye konuştu.
Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ile önceki akşam bir toplantı yaptıklarını aktaran Canan Avunduk, “Tarım Bakanı tamamen umursamaz bir tavırla ‘dediğimiz dedik’ diyorlar başka bir şey demiyorlar” ifadesini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2014, 03:32