Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, son dönemde yapılan zamları eleştirdi. Yazılı bir açıklama yapan Naimoğulları, kısa süre önce girdi maliyetlerinin artması nedeniyle eylem yapıldığını ancak “dövizdeki artışı bahane eden hükümetin” akaryakıta, arpaya, elektriğe, tüp gaza ve yem ham maddelerine zam yaptığını kaydetti. Naimoğulları şöyle devam etti:
“Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki bütün girdilerimiz dövize endeksli, ama sizin ürettikleriniz TL olarak satılmaktadır. Biz aylarca yıllarca ürettiğimiz ürünlere zam yapmazken, bizlere sorulmadan sektörün ne olacağı düşünülmeden, üretimdeki insanların borç batağında ve tefecilerin insafına bırakıldığı bu sistemde sadece koltuklarının derdinde olan bu siyasetçiler, yapılan zamlarla halkı, köylüyü ve üreticileri bıktırmışlardır” ifadelerini kullanan Naimoğulları, “köylü, hayvancı ve üretici bugüne kadar olduğu gibi sizlere bu yapılan zamların da hesabını en kısa zamanda soracaktır” dedi.
Yılmaz: Sadece zam yapıyorlar
Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAK-SEN) Genel Sekreteri Fırat Yılmaz, UBP-DP hükümetinin ekonomik refahı sağlamak, mali sorunları çözmek yerine sadece zam yaptığını savunarak, “Zam paketlerinin Bakanlar Kurulu’nda kaç dakika konuşulduğunu merak ediyoruz” dedi. Elektrik, tüp gaz ve akaryakıt zamlarına işaret eden Yılmaz, hükümetin uygulamalarını eleştirdi. HAK-SEN Genel Sekreteri Fırat Yılmaz, yazılı açıklamasında DPÖ tarafından açıklanan hayat pahalılığının gerçek hayat pahalılığı olmadığını da savundu. Zam maratonunun önümüzdeki günlerde devam edeceğini öne süren Yılmaz, sendikaların yasal düzenlemelerle susturulmaya çalışıldığını da iddia etti. Fırat Yılmaz, HAK-SEN’in hükümetten taleplerini, “asgari ücretin 2 bin 800 TL olarak açıklanması”, “kamu çalışanları için hayat pahalılığının sendikalarla müzakere edilerek belirlenmesi”, elektrik, tüp gaz ve akaryakıt zammının geri çekilmesi” olarak aktardı.
SDP zamları eleştirdi
Sosyal Demokrat Parti, gaz, akaryakıt, elektrik ve yiyeceklere yapılan zamların hayatı felç ettiğini söyleyerek, zamları eleştirdi. SDP yaptığı yazılı açıklamada, asgari ücretin bu zamlardan sonra dibe vurduğunu belirterek, sanayide faaliyet gösteren birçok üretici firmanın da zam yapmak zorunda kaldığını belirtti. Salatalık, patates ve diğer üretilen birçok ürünün Rum tarafına gönderildiği yönündeki açıklamaları da eleştiren SDP, insan sağlığını tehdit edecek duruma gelen soğuk hava depolarında bekletilen ve zamansız satışı yapılan ürünlerin denetlenmesini istedi. Açıklamada, Cenevre’de başlayan Kıbrıs görüşmelerinin ülkede yaşanan zamları unutturulduğunu ileri sürülerek, “Özellikle Cenevre görüşmeleri öncesi okkalı bir şekilde yapılan zamların halkımızın dikkatinin Cenevre’de olduğu dönemde yapılmasının manidar olduğunu görmekteyiz. KKTC halkını bu duruma düşürmeye kimsenin hakkı yoktur” denildi.
Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2017, 08:40