banner564

Boğazköy SOS veriyor

Muhtar Yüksel Çağlar, bir zamanlar temiz havası ve doğal güzelliği ile ün salan bölgenin, bugünlerde alt yapı eksikliği nedeniyle lağım sularına teslim olduğunu söyledi

Boğazköy SOS veriyor
banner598
Melin DOBRAN
Kuzey Kıbrıs’ta son yıllarda en fazla göç alan ve en fazla inşaat yoğunluğunun yaşandığı bölgeler arasında bulunan Girne Boğazköy’ün Muhtarı Yüksel Çağlar, alt yapı eksikliği nedeniyle sorunlarla boğuştuklarını söyledi.
Diyalog’a konuşan Çağlar, bir zamanlar temiz havası ve doğal güzelliği ile ünlü olan bölgede bugün, çarpık kentleşme nedeniyle en büyük sorunun lağım suları olduğunu ifade etti. Yüksel Çağlar, bölgedeki toprağın emici gücü olmamasından dolayı, bu sorunun uzun süreden beridir devam ettiğini ifade etti. 
Muhtar Yüksel Çağlar, taşan kuyuların belediye vidanjörleri tarafından çekildiğini fakat bunun çözüm olmadığını dile getirdi.
Yüksel Çağlar, “İnşaat izni vermeden önce bu sorunun çözülmesi lazımdı. Belediyemizden memnunuz fakat Boğazköy’e acil olarak kanalizasyon yapılmasını istiyoruz. Sağlığımız tehdit altındadır” dedi.

“İnşaat yapma payı %30’dur”
Muhtar Yüksel Çağlar, “En büyük sıkıntılardan biri, imar yasasına göre belirli yerlere küçük yapıların yapılmasıdır. İmar Emirnamesi 2006 yılında geçti. Bu emirnamenin geçmesi ile bize haksızlık yapıldı. 3 yıl önce inşaat izni alan herkes, aklına göre ev yapıyor. Bugün inşaat izni alan kişiler yapamıyor. Yani, aldığınız arsanın %30’unu kullanabilirsiniz. Bu duruma göre küçük bir ev ancak yapabilirsiniz. 
İnsanlar birbirine düştü. Boğaz bölgesinin inşaat yapma payı %30’dur. Bu durum muhtarlığı ve belediyeyi aşan bir durumdur. Emirnameyi devlet çıkartıyor bu nedenle devlet karşısında elimiz kolumuz bağlıdır. Bekleyip göreceğiz” şeklinde konuştu.

“Çam ağaçları tükeniyor”
“Boğazköy çam ağaçları ile meşhur bir bölgedir. Yıllardan beridir çam kese böceklerine karşı mücadele veriyoruz. Çam ağaçları bu böcekler yüzünden kuruyup yok oluyor. Orman Dairesi bir zamanlar gelip çamları ilaçlardı. Kullanılan ilaç çevreye ve arılara zarar verirmiş diye, 4 seneden beridir ilaçlama yapılmıyor. Dolayısıyla, çam kese böcekleri tekrardan çoğalmaya başladı. 
Çam kese böcekleri yaz döneminde ortaya çıkar. Bu böceklerin ilaçlamayla tükendiğini söylüyoruz ama bizi dinleyen yok. 
Çam kese böcekleri dal üzerinde yaptıkları ağın içinde yaşarlar, bu böcekleri tüketmek için dalın kesilip yakılması lazım. Kimse umursamadığı için çam ağaçları ziyan oluyor.”

“Cami, okul ve mezarlığa ihtiyaç var”
“Kıbrıs’taki birçok köyün camisi, okulu ve mezarlığı vardır. Bizim köyümüzde bunların hiçbiri yok. Cami yapılması için TC Yardım Heyeti ve Din İşleri Başkanlığı ile görüştük. Yetkililer, cami yapılacak yeri gelip yerinde incelediler. Şu anda proje aşamasındadır. Vatandaş okul ve mezarlık istiyor. Umarım en kısa zamanda bu ihtiyaçlarımızı da gideririz.”

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2015, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473