Karpaz bölgesinin güzel köylerinden Bafra, Kumyalı, Kaleburnu ve Pamuklu köylerinin muhtarları, 45 yıldan beri yenilenmeyen yolların yarattığı tehlikelerin yanı sıra susuzluktan, hayvancılığın ölmesinden, harnup ve zeytin ağaçlarının kimliği belirsiz kişiler tarafından kesilip, kurutulmasından yakınıyor.
Her geçen gün artan sorunlar karşısında yaşamın bu bölgelerde zorlaştığını belirten muhtarlar, belediye hizmetlerinin de yetersiz kaldığını söylüyor. Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli ise sorumsuz kişilerin bölgeyi kirlettiğini, çevrenin pislikten geçilmediğini belirterek “kendi yurdumdan utanç duyuyorum” dedi.
Diyalog TV Halk Meclisi’nin Bafra’daki toplantısına katılan Mehmetçik belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Bafra Muhtarı Selim Çetin, Kumyalı Muhtarı Yaşar Demir, Kaleburnu Muhtarı Mustafa Şah ve Pamuklu Muhtarı Hasan Çelik’in yanı sıra bölge sakinleri yaşanan sorunları anlattı.
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin de katıldığı programa bölge sakinleri de büyük ilgi gösterdi. Programda söz alan konuşmacıların görüşleri şu şekilde oldu:
Selim Çetin (Bafra Muhtarı):
Yollarda işe gidip gelirken sarhoşlar gibi zig zag çizip gidiyoruz. Kazalarda insanlar ölüyor. Her gittiğimizi makama konuyu aktardık ancak hiçbir şey olmuyor. Bafra, gözde bir turizm bölgesi haline geldi. Fakat turistlerin tercih etmeyeceği bir bölge oldu, yatırımcılar gelmemeye başladı. Aydınlatma, kaldırım yok. Lojmanlara insanlar yürüyerek gidiyor yol kenarları diken dolu. Bir radar istiyoruz, ses çıkmadı. Kırk beş yıldır su sorunumuz bitmedi. Geçici çözümlerle su veriliyor ancak yeterli olmuyor. Yazda 15 gün 10 gün su çıkmıyor neredeyse. Bir an önce su hattının yapılmasını istiyoruz. Kanalizasyon olmadığı için lağımlar toprağa gidiyor, yer altı suları sağlıklı değil. 234 dönüm arazi alçak orman çıkarıldı, pakete konuldu toprak kalmadı verildi. İnsanların dönümlerce arsası gitti. Orman Dairesi bizim diyor, vatandaş bizim diyor. Sahilleri parsellediler, alan şirketler yolları telledi vatandaşın denize inecek yolu kalmadı.
Yaşar Demir (Kumyalı Muhtarı):
Kumyalı’ya seçimlerden bugüne bir şey yapılmadı. Seçim döneminde Kumyalı sahası yapılacak diye havaralar alındı ve köy köy dağıtıldı. Şu anda kırmızı toprakta kalmıyor. Sahanın olacağı yerde yer alan çukura pirinç mi ekeceğiz acaba? 200 metre bir yol yapıldı deve yürüse düşecek. Ova yollarını her yıl üzerinden greyder kazıyor, çukurlar oluşuyor. Köyün içi zibillikten geçilmiyor. Düğün Salonu aldık yapılsın diye spor aletleri konuldu. Kumyalı turizm uygulama oteli içerisinde fareler geziyor. Boş lojmanlar atıl durumda. Binalara yatırım yokmuş.
Mustafa Şah (Kaleburnu Muhtarı):
Üretici olan çiftçi kooperatiflerden ödeme alıyordu artık bankaları gezmek zorunda kalıyorlar. Önce imza verip üç gün sonra paranı alacaksın. Geriye doğru giden bir ülke var. Ova yolları çöktü, her kış bağırıyoruz ancak bir gelişme olmadı. Köylerimizde göç başladı. Halk mazeret değil icraat istiyor. Vergi dairelerinde hep mazeretle karşılaşıyoruz. Hep devletin bütçe sıkıntısı var. Vatandaş aşında keserek vergisini ödüyor. Bu kadar vergi neden halkın ihtiyacının karşılanmasına yetmiyor.
Azmi Aydoğdu:
Yıllar önce belediye bir yolda temizlik yaptı, temizlenen iki kamyon çöp yol kenarında yığılı kaldı. Üzerine de eserinizle siz de bir resim çekin yazıldı. Her yer çöp içerisinde. Şişeler, naylon poşetler, bir sürü pislik. Her yer çöp dolu. Bu konuyu akademisyenler ve devlet yetkilileri gündeme alsınlar. Topluma bilinç kazandırılması gerekiyor. Köpek dışkısı dolu her yer. Avcılar köpeklerini bırakıyor.
Hasan Çelik (Pamuklu Muhtarı):
Karpaz Muhtarlar Platformu olarak geziyoruz bakanlıkları. Karpaz bölgesi 44 yıldır mahrumiyet bölgesi. Bir üniversite yapılmasını istiyoruz. Karpaz Hastanesi yapılması gerekiyor. Yatırım bölgelerine icraat yapılmıyor. Alt yapı bozuk, 44 yıldır Rum’dan kalan su borularını kullanıyoruz. Proje hazırladık, kaldırımlar söküldü hiçbir çalışma yok. Köyümüzde bin tonluk depo var 1988 yılında yapılmış kullanılsa su sorunu ortadan kalkar. Su parası 5 TL tonundan satılıyor. Kırsal kesimde insanlar asgari ücretle çalışıyor. Köyde 150 liralık su sayaçları bin TL ile dört bin TL arasında halka satılıyor.
Mehmet Ali Şimşek:
Köyümüzün orta yerinde otobüsler var. Yolun orta yerinde araba yıkanıyor. Kazalar atlatıyoruz.
Ali Tanrıkulu:
Çevre ve su sorunu çözülmesi gerekiyor. Çöpleri etrafa atıyorlar. Çemberlerde ışıklı reklam tabelaları var insanlar yolda giderken yolu şaşırıyor. Otellere giden yolda araçlar hızlı seyrediyor, kazalar oldu bir radar konulmalı. Köpekler başıboş şekilde bırakılıyor, mandıralara ve kümeslerde hayvanlar telef oldu. Otellerden kalan yiyecekler çöpe dökülüyor. En azından hayvanlara verilmeli. Ağaçlar ormanlar acımasızca tahrip ediliyor. Tapulu tarlalarımızda zeytin ağaçları kökten kesiliyor gizlice.
Cemil Sarıçizmeli (Mehmetçik Belediye Başkanı):
Talepleri elimizden geldiği sürece yapıyoruz. Belediyelerin ayakta kalabilmesi için sürdürülebilir olması gerekiyor. Anayolları ve Bafra-Çayıroca yolunu her gün kullanıyorum ve utanç duyuyorum Belediye Başkanı olarak. Bunun ortadan kaldırılması için farkındalık çalışması yaptık ama pislik dolu doğamız. Cezai bir uygulaması gündeme getirilmeli. Caydırıcı cezalar verilmeli. Kasıtlı olarak bölge temizliği yaptırmadık çünkü Çevre Bakanlığı ile bir çalışma yapıyoruz. Temizlik kampanyası başlanılacak. Seyyar kamera sistemine geçerek, görüntü toplayacağız. Çöplerini atan insanları tespit ederek deşifre edeceğiz ve Çevre Dairesi ile yasa çerçevesinde en yüksek ceza verilmesini hayata geçireceğiz. Pis bir toplumuz maalesef ve bu ülkeyi sevmiyoruz. Gittiğimiz her yeri kirletiyoruz. Ciddi ceza uygulamaları yapılmalı. Turizm bölgesi ve eksiklikleri olan bir bölgeyiz. Çarpık yapılaşma ciddi sorun yaratıyor. İmar planı çalışmamamız var. Bafra ve Karpaz emirnamesi var. Bir imar planı yapılmazsa buralarda çarpık yapılaşma kurbanı olacak.
Cahit Keskinel:
Ekilen biçilen tarlalarda emirnameler kaldırılmamalı. İnşaat yapılmamalı, bu topraklar işlensin diye bu köyler yapıldı. Bu topraklar yapılacak bir barajla büyük verimler alınacak bir yapıdadır. Bir limonu 15 TL kilosu ile alıyoruz. Tarlalara ev yapılınca narenciye nasıl üreteceğiz.
Hüseyin Angolemli (TDP Milletvekili):
Nüfus azdı 1900 polis vardı. Nüfus 1 milyona ulaştı yine anı polis sayısı. Güvenlik nasıl sağlanacak. Üniversitelere gelen öğrencilerden 900 milyon dolar alıyoruz. Turizmden de gelirler elde ediyoruz ancak güvenlik sağlanamıyor. Bafra’da her yerde turistik yerler olması gerekiyor. Turistler geliyor otele her şey dahil. Bir düzenleme yapılmalı. Bazı bölgelerde öğretmen yok. Eğitimle insanlar gelişir.