Çiğdem AYDIN
Nüfus oranına göre facebook kullanımında dünya rekoru kıran KKTC’de boşanmaların, neredeyse evliliklerin sayısına ulaşması dikkat çekiyor. Diyalog’a konuşan avukat Boysan Boyra, bir yıl içinde bin 204 evliliğin gerçekleştiği KKTC’de 814 çift de mahkeme kararıyla boşandı. Boyra; boşanmaları 4 ana nedene bağladı. İşte o nedenler:
1-Facebook kullanımı ve aldatma
2- Cinsel yetersizlik
3- Tatminsizlik
4-Para ve makam hırsı.
Facebook ve cep mesajlaşmalarının ‘aldatmalarda’ etken olduğunu ifade eden Boyra, ayrılık kararı alan çiftlerin genellikle ‘şiddetli geçimsizlik’ gerekçesine sarıldığını kaydetti. Deneyimli avukat Boysan Boyra’nın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
Soru: Boşanmalarda ilgili son istatistik raporları ne diyor? 2016'da kaç evlilik kaç boşanma oldu? 2015'e göre artış var mı? Kaç kişi boşandı, kaç kişi evlendi?
Cevap: 2015 yılında 798 boşanma davası sonuçlandı. 2016 yılında ise 841 çift boşandı. Yine 2016 yılında bin 204 kişi de evlendi ülke genelinde. 2015 yılına oranla boşanma davalarında bir patlama meydana geldiği doğrudur. Bu rakam ne yazık ki her yıl artarak devam ediyor. Evlenmelerle boşanma rakamları neredeyse eşitlenmek üzere. Bunlar ciddi rakamlardır. Özellikle de nüfusa oranla baktığımız zaman.
Soru: Boşanmalarda ilk 3 önemli neden nedir? Kadınlar mı daha çok aldatıyor, erkekler mi? Ekonomik durum, işsizlik, cinsel tatminsizlik? Ailelerin dürtüsü, sizce boşanmaların ana nedenleri nelerdir?
Cevap: Bunun ilk sebebi birbirini yeterince tanımadan emin olmadan evlenmeye kalkmaktır. Çiftler birbirlerini yeterince tanımıyor, evlilik ne demektir, gerekleri nelerdir, aynı evde uzun süre yaşamanın getireceği sorumlulukla ilgili fikir sahibi olmadan evleniyorlar veya hafife alıyorlar. Gerek ekonomik nedenler, gerekse psikolojik sorunlar ve gerekse evlenen kişilerin birbirlerini yeteri kadar tanımamalarından kaynaklanan sorunlar nedeniyle evlilik kurumu çok kısa sürede yıkılıyor. Aldatma ve sosyal medya kullanımı başı çekiyor diyebiliriz. Diğer sebepler daha sonra geliyor.
Soru: Sosyal medya boşanmalara nasıl sebep oluyor?
Cevap: Sebeplerden en önemli ve son olarak eklenen, sosyal medya ve cep telefonlarıdır. Ama bütün bunların temelinde de başlangıçta kurulamayan sağlıksız ilişkidir. Bu tarz ilişkiler en küçük şeyden etkileniyor. Biri çıkıyor karşısına, biraz tebessüm ediyor, biri telefonda alo diyor, biri sosyal mesaj atıyor ve bir anda ihanete dönüşüyor. Her şeyin başı yeterince tanınmayışı ve yeterli gerekçeleri olmadığı için boşanmalar artıyor. Gerçek aşkı buldukları için mi aldatıyor çiftler birbirlerini? Yeni tanışanları sokun aynı evin içine birlikte yaşasınlar. Özellikle bazı iş yeri arkadaşlıkları aynı evde yaşayıp karşılıklı oturmak gibi mi? Eve tüp gaz getirmek gerekince, çocukların sorumluluğunu bölüşmek gerekince, çöpleri çıkarmak gerekince, aynı kabadayılık olacak mı iş yerinde karşında oturan adam veya kadın?
Soru: Aldatmalar boşanma nedenleri sıralamasında kaçıncı?
Cevap: Bana göre birinci sırada.
Soru: Peki boşanma nedenlerinde ikinci sırada yer alan aldatma olayını çiftler açık açık itiraf edebiliyor mu? Bu konuda erkekler mi daha cesaretli kadınlar mı?
Cevap: Hayır. Hiç biri gerçekleri itiraf etmek konusunda cesaretli değil. Ne kadınlar ne de erkekler. Aldatan da aldatılan da bunun konuşulmasının mahcup edici, rencide edici olduğunu düşünüyor. Bu ülkede dedikodu mekanizmasının ağır ve çok hızlı çalışan bir mekanizma olduğu için dilden dile konuşulmak istemiyorlar. Bu konuda aldatan da, aldatılan da bu konuyu konuşmak istemiyorlar. Aldatanın bu konuyu konuşmak istememesini anlayabiliyorum. Ama aldatılanın psikolojisinin ne olduğu çok önemli... Aldatılan Kıbrıs Türk kadınları, aldatılmış olmayı gülünç duruma düşmek olarak, alay edilmeye aday, alay edilmeye müstahak bir kişi olacaklarını düşünüyorlar. Sokakta kendilerine farklı bakılacağını düşünüyorlar. Hem erkek hem kadın için özgüven eksikliği her zaman var.
Soru: Aldatmaların belli başlı sebepleri nedir?
Cevap: Karşı tarafın cinsel yetersizliği, tatminsizlik, para ve makam hırsı, sevgi ve iltifat tekniklerinin yetersizliği vs. Bunların hepsi başlıca sebeplerdir. Ama en başta para mevki ve mevkiden kaynaklanan güç. Böylesi bir maddi kaynak ve güce direnemiyorlar. Para ve gücün olduğu yerde sadakatin sorgulanması gerekiyor. Para ve güce karşı durabilecek insan sayısı çok azdır.
Soru: Son olarak davalılar arasında ilk 3 sırada ne var? Mesela araç taksitini ödeyemeyenler, ev taksitini ödeyemeyenler, kredi kartı borçları, uyuşturucu, hırsızlık. Doğru sıralama nedir?
Cevap: Bu nedenler farklı hukuk ve ceza davaları yönünden incelenmesi gerekiyor. Ama genel anlamda ilk sırada trafik suçları, ikinci sırada hırsızlıklar ve dolandırıcılık, üçüncü sırada da alacak verecek davaları yer alıyor. Bu söylediğim genel değerlendirme kanaatimce diyebilirim. Hukuk ve ceza davalarını incelemek lazım. Sıralama yapabilmek için genel olarak durum budur.”
Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2017, 10:49