Pelin YÜKSELAY
Koalisyon ortaklarını KIB-TEK çalışanlarının maaşlarının yanı sıra, kürtaj yasasında yapılması istenilen değişiklik de kriz noktasına getirdi.
Diyalog’un görüşlerine başvurduğu Halkın Partisi (HP) Milletvekili Dr.Hasan Topal, CTP milletvekilleri Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe’nin girişimleriyle komitede görüşülen Ceza Yasası’nda kürtajın 10 haftadan 14’e çıkarılmasının öngörüldüğünü belirterek “Tabipler Birliği gibi ben de buna karşıyım. Öneri genel kurula getirilirse ret oyu vereceğim” dedi.
Eski Sağlık Bakanı, UBP Milletvekili Dr.Faiz Sucuoğlu ile Dr.Özdemir Berova da kürtajın 10 haftadan 14 haftaya çıkarılamayacağını, tasarının genel kurula gelmesi halinde sert tartışmaların yaşanacağını söyledi. Sucuoğlu “Bu yasanın geçmesi durumunda yeni kürtaj skandalları gündeme gelecektir” derken, Berova, toplumun psikolojisi ile oynandığını belirtti.
İşte görüşler:
Faiz Sucuoğlu (UBP Milletvekili):
“Genel anlamda biz Ceza Değişiklik Yasası’nın karşısında değiliz ancak bu yasa içerisinde bulunan kürtaj önerisine karşıyız. Bunu asla kabul edemeyiz. Bu öneri karşımıza geldiği anda da ret oyu vereceğiz. Öneri komitede tartışıldı, biz komitede de buna sonuna kadar kaşı olduğumuzu ve asla onay vermeyeceğimizi söyledik. Bu konu Meclis Genel Kurulu’nun gündemine geldiği takdirde de büyük tartışmalar yaşanacaktır.
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kadın Doğum Bölüm Başkanı komiteye geldi, görüş verdi. Bize açık ve net bir şekilde asla ve kata kürtaj üst sınırının 14 haftaya çıkarılmaması gerektiğini belirtti ve nedenlerini de açıkladı. Bu şekilde olmaz.
Bakın neden kürtaj üst sınırı 10 haftadır? 10 haftalık hamilelik henüz bir kan pıhtısıdır da ondan.
14 haftalık bir gebelikten bahsediyorsanız artık bir insandan bahsediyorsunuz demektir. Kemik yapısı oluşmuş, insan formunda bir yapıdan. Burada bir yaşam hakkı söz konusudur çünkü bir canlıdan söz ediyoruz. Ülke olarak kendi vücudum kendi kararım diyoruz ama 14 haftalık bir insanı, bir bebeği görmezden geliyoruz. Kürtaj dünya genelinde de çok tartışılan bir konu. Bazı ülkelerde komple yasak, bazı ülkelerde son haftalara kadar yapılabiliyor.
Avrupa Birliği ülkelerinde kiminde 10, kiminde 14 haftaya kadar yapılabiliyor. Ama şöyle ki bu ülkelerde bile sistem halen oturmadı ve tartışılıyor.
Biz Avrupa Birliği üyesi bile değiliz. Neden şu an KKTC kürtajı konuşuyor? Tek olan bu gündem yapılıyor ve diğer önemli sorunlar varken, boş yere Meclis’te, halkta, siz gazeteciler de meşgul ediliyor.
Yeni skandallar yaşanacak
Bir de şu var. Biz 2-3 yıl önce çok kötü bir kürtaj skandalı yaşadık bu ülkede. Kürtaj üst sınırının yükseltilmesi halinde kürtajın kısıtlı olduğu diğer ülkelerden bir akın olacaktır. Mesleği kötüye kullanan kişiler çok rahat 16 haftalık bir bebeği 14 haftalık gösterip kürtaj edebilecektir.
Bunları anlatamıyoruz biz bu öneriyi önümüze getiren kişilere. Üstelik bu öneriyi yapan ne yazık ki bayan vekiller. Bir de şu var. 10 haftanın üzerinde bir bebek kürtajla alınacaksa hamile kişiye suni sancı verilerek bu kürtaj gerçekleştirilir, bu olmazsa sezeryana gidilir. Yani bildiğiniz doğum gerçekleşir. Bu ne tıbbi açıdan ne insani açıdan olmasına müsaade edilecek bir şey değildir.
Öte yandan ülkemizde kürtaj 10 haftaya kadar serbest ancak 10 haftanın üzerinde eğer bebekte bir anomali varsa, bir tecavüz durumu söz konusuysa komite değerlendirir ve onlar tamam derse gebelik Devlet Hastanesi kontrolünde sonlandırılır. Bu da ülkemiz yasalarında mevcuttur. O zaman neden biz boşu boşuna bunu tartışıyoruz. Kürtajla ilgili gerekli her şey şu an ülkemizde var zaten. Farkında değiller ama dediğim gibi bu önerinin hayata geçmesi birçok sıkıntıyı da beraberinde getirecektir. Ayrıca ülkede ekonomi dibe vurdu, alınan bir tedbir yok, ekonomik protokol halen imzalanmadı, turizm battı, eğitim-sağlık sektörleri en kötü zamanlarını yaşıyor. Bizse kürtajı konuşuyoruz.
Bu öneri tamamen bir softa şaşırtmasıdır, gündem saptırmadır. Ekonomiyi, turizmi, eğitimi konuşacağımız yerde biz kürtaj konuşuyoruz. İnşallah yanlış bir adım atılmaz. Yoksa bu konuda bizi çok büyük sıkıntılar bekler.
Özdemir Berova: (UBP Milletvekili)
“Meclis Genel Kurulu’na Ceza Değişiklik Yasası geldi. Bu yasa içerisinde bir madde de var ki kürtajın düzenlenmesiyle ilgilidir. Bu öneri olarak bizim karşımıza çıktı. Öneride şu ifade yer alıyor; ‘kürtaj 10 haftadan, 14 haftaya çıkarılsın’.
Biz buna karşıyız. Kürtajla ilgili mevcut yasamızda belirlenen üst sınır 10 haftadır. Gerek kültürel, gerek sosyal, gerekse de bilimsel olarak kürtaj üst sınırının 10 haftada kalması taraftarıyız. Bu sürenin değişmesi bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. Eğer gebelikte anomali varsa ve bu 10. Haftadan sonra kendisini göstermişse, bunun için bir takım düzenlemelere gidilebilir ancak hiçbir mani yokken kürtajın 14 haftaya çıkarılması doğru değildir, mantıklı bir yaklaşım değildir.
Öte yandan kürtaj haftasının yükseltilmesi halinde, kürtaj kısıtlaması bulunan ülkelerden bizlere adeta bir akın olacaktır. Ülkede bu kadar çok sorun varken ben kürtaj önerisinin Meclis Genel Kurul gündemine gelmesini ‘gündem saptırma’ olarak yorumluyorum. Vicdani ret’te gündem saptırma amaçlıydı. Amaç toplumun psikolojisi ile oynamak. Ülkedeki gidişat kötü olduğundan, dikkati farklı olgulara çekmeye çalışıyorlar. Bu öneriyle de yapılmaya çalışılan bu.
Hasan Topal (HP Milletvekili):
“Şöyle ki, bu öneriyle ilgili Tabipler Birliği’nin görüşü de mevcuttur. Tabipler Birliği kürtajın 10 hafta üzerine çıkarılmaması gerektiğini söylüyor.
Ben de Tabipler Birliği’nin görüşüne katlıyorum ve makul buluyorum.
Öneri Genel Kurula geldiği takdirde, ret oyu vereceğim. Kürtaj üst sınırı asla 10 hafta üzerine çıkarılmamalı.
Bir de işin şu boyutu var; bu üst limit yükseltildiği takdirde, kürtajın kısıtlı olduğu ülkelerden, ülkemize bir akın olacaktır. Ben doğru bulmuyorum bunları.