Çiğdem AYDIN
Türkiye‘den Mersin'deki Alaköprü Barajı'nda tutulan suyu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne taşıyan boru patladı.
Patlayan borunun deniz altında askıya alındığı 250 metre derinlikteki noktada gerçekleştiği belirtildi. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, arızanın kısa sürede giderilmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti. Oğuz, tamiratın uzun sürmesi halinde KKTC'nin yaklaşık 8-10 aylık ihtiyacını karşılayacak su bulunduğunu açıkladı ve “Paniğe gerek yok” dedi. Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da, bölgelerinde bir yıllık ihtiyacı karşılayacak su bulunduğunu ifade etti.
Bakan Oğuz: Suyumuz mevcuttur
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Geçitköy Barajı'nda KKTC'nin 10 aylık ihtiyacını karşılayacak su bulunduğunu belirterek yerel su kaynaklarında sorun olduğu açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Bakan Oğuz, "KKTC'ye Su Temini Projesi" ile 2015'de hayata geçen ve Türkiye'den KKTC'ye su taşıyan boruda bu sabah yaşanan kopmayla ilgili gazetecilere açıklama yaptı. Olay sonrası Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile görüşme yaptıklarını aktaran Oğuz, onarım çalışmalarının arızadan hemen sonra başlatıldığı yönünde bilgi aldıklarını kaydetti. Oğuz, sorunu çözme çalışmalarının DSİ tarafından yürütüldüğünü söyleyerek, "Bu bağlamda ülkemizde kamuoyuna yansıyan ve oluşan bu arızadan dolayı buradaki yerel su kaynaklarında sorun olduğuna yönelik açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Şu anda Geçitköy Barajı'nda, KKTC'nin 10 aylık içme ve kullanma suyunu karşılayacak su mevcuttur." dedi. Proje yapılırken bu tür olasılıkların hesaplandığına değinen Oğuz, bu ihtimallere karşı KKTC tarafına Geçitköy Barajı'nın inşa edildiğini hatırlattı. Oğuz, KKTC'nin yaklaşık 10 aylık ihtiyaçlarını karşılayacak su bulunduğunu yineleyerek, "Geçitköy Barajı'ndan şu an 20 milyon metreküp suyumuz mevcuttur." diye konuştu.
DSİ ile bu konuda görüştüklerini kaydeden Oğuz, hava şartlarının uygun olması durumunda 2 ay içinde bu arızanın giderileceğini söyledi.
Aksi bir durum olursa paylaşılır
Paniğe gerek yok
Oğuz, panik yapacak bir sorun olmadığını vurgulayarak, "Buradan vatandaşlarımıza çağrı yapıyorum; herhangi bir risk ve kullanım kısıtlılığı yoktur. Normal su akışı varmış gibi vatandaşlarımız davranabilir. Aksi bir durum olursa paylaşılır." ifadelerini kullandı. Su taşıyan boruda yaşanan kopmanın deniz altındaki akıntıdan kaynaklandığı yönünde bilgi geldiğini aktaran Oğuz, daha net tespitleri ilgili uzmanların yapacağını söyledi.
Türkiye'den KKTC'ye su taşıyan borunun, Türkiye tarafından denizin 250 metre altında askıya alındığı noktadan koptuğu tahmin ediliyor.
Özçınar: İdare ederiz
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da suyun en fazla kullanıldığı bölgelerin Lefkoşa, Mağusa, Girne, Gönyeli, Güzelyurt, Lapta, Değirmenlik, Yeniboğaziçi, Mehmetçik olduğunu söyledi. Özçınar, yaz aylarında 3 milyon, kış aylarında da 2 milyon metreküp su kullanıldığını belirtti. Özçınar, yıllık kullanım miktarının ise 25 milyon metreküp olduğunu ifade etti.
Özçınar, sorunun geç çözülmesi veya hiç çözülmemesi halinde idare edebileceklerini belirterek, şunları söyledi: “Tamir edilmezse eskiden nasılsa öyle olacak. Güzelyurt’ta kendi kaynaklarımız yeterlidir. Eğer uzayacaksa tamirat kendi kaynaklarımızı devreye sokacağız. Bu nedenle su kaynakları Belediyelerin kontrolünde kalması gerek. Tarımda kullanılmaması gerekiyor. Suyu tasarruflu kullanmak zorundayız. “