banner564

Avantaj dezavantaja dönmesin

Kredi kartı dolandırıcılığının en yaygın yapıldığı alanın internet siteleri ve bankamatikler olduğunu söyleyen Nur Yeliz Gülcan, önemli uyarılarda bulundu

Avantaj dezavantaja dönmesin
banner598
Çiğdem AYDIN

Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görev yapan Doç. Dr. Nur Yeliz Gülcan kredi kartlarının kopyalanması ve şifrelerinin çalınmasına ilişkin uyarılarda bulundu. Diyalog’a konuşan Gülcan, söz konusu alanda vatandaşların mağdur olmamaları için bazı önerilerde bulundu. Kredi kartı dolandırıcılığının en yaygın yapıldığı alanın internet siteleri ve bankamatikler olduğunu söyleyen Nur Yeliz Gülcan, “İnternet kafe gibi internetin ortak kullanıldığı alanlarda kredi kartı bilgileri ile işlem yapmamalılar Kart şifresini kimseyle paylaşmamalılar. Kredi kartı kullanıcıları şüphelendikleri bir durumla karşılaştıklarında bankaları ile irtibata geçip, gerekirse kartlarının kullanımını dondurmaları gerekir. Kart kullanıcıları hiçbir şekilde bankamatiklerde tanımadıkları kimselerden yardım kabul etmemelidirler” dedi. 

Soru: Kredi Kartı kullanıcıları nelere dikkat etmelidir? 
Cevap: Kredi kartları, sürekli para taşımayı gerektirmediğinden ve taksit avantajları olduğundan günümüzde hemen hemen herkes tarafından kullanılmaktadır. Ancak kredi kartı kullanmak avantajlarının yanı sıra dikkat edilmezse dezavantaj getirmektedir. Bugün maalesef kötü niyetli kişiler tarafından kredi kartı kullanıcıları mağdur edilmektedir. Bu mağduriyete düşmemek için kart kullanıcılarının dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Kredi kartı dolandırıcılığının en yaygın yapıldığı yer internet siteleri ve bankamatiklerdir. Bu nedenle kredi kartı kullanıcıları işlem yaparken dikkatli olmalıdırlar. Güvenilir sitelerden alışveriş yapmalılar.

“Ortak kullanılan alanlarda işlem yapılmamalı”
İnternet kafe gibi internetin ortak kullanıldığı alanlarda kredi kartı bilgileri ile işlem yapmamalılar
Kart şifresini kimseyle paylaşmamalılar. Kredi kartı kullanıcıları şüphelendikleri bir durumla karşılaştıklarında bankaları ile irtibata geçip, gerekirse kartlarının kullanımını dondurmaları gerekir.
Kart kullanıcıları hiçbir şekilde bankamatiklerde tanımadıkları kimselerden yardım kabul etmemelidirler. 

Soru: İşyerleri ne gibi önlem almalıdır (müşteri güvenliği için) ?
Maalesef mağazalarda kredi kartı kopyalanması da en yaygın dolandırıcılık yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun için işyerleri de müşteri güvenliği için bazı önlemler almalıdırlar. Bu önlemler arasında kart bilgileri herhangi bir nedenle saklanmamalıdır. Aynı müşterinin aynı zaman dilimi içerisinde değişik kartlar ile sürekli işlem yapması durumunda bu durumdan şüphelenip banka ile irtibata geçmeliler. POS cihazlarını kullanan personellerini eğitebilirler. Şifresiz kredi kartı işlemi yapılmasına izin vermemeliler. Şüphelendikleri müşterilerinden imza ya da kimlik onayı almalılar.
Çok yüksek miktarlardaki harcamalardan şüphelenebilirler ve gerekli kontrolü sağlayabilirler.

Soru: Bankalar ne gibi önlemler alabilir?
Müşterilerin kredi kartı dolandırıcılığına karşı alacağı önlemler tek başına yeterli olmamaktadır. Bunun için bankaların da bazı düzenlemeler yapmaları ve önlemler almaları gerekmektedir.
Bankalar da müşteri hesaplarını kontrol altında tutabilir, normal olmayan bir durum fark ettiklerinde müşterilerini bu durumdan haberdar edebilirler. Örneğin, aynı kartın aynı gün içerisinde farklı şehirlerde kullanılması, çok yüksek miktarda siparişler verilmesi vb. durumlarda bankalar onay vermeden önce müşterilerini bilgilendirebilirler.


“10 farklı kredi kartı dolandırıcılığı var”
     Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki, kredi kartı dolandırıcılığına her geçen gün maalesef yeni yöntemler eklenmektedir. Polis kayıtlarına geçen 10 farklı kredi kartı dolandırıcılığı yöntemi vardır. Kart kullanıcıları ve bankalar yukarıda saydığımız önlemleri alarak bu tür dolandırıcılık olaylarından kurtulabilirler. 

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2015, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner474