Melis GÜNEL
Diyalog’a konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, işsiz kalan KKTC vatandaşlarının yanı sıra çalışma izinli Türk vatandaşlarına ay sonunda bin 500 lira verileceğini ve sektör ayrımı yapılmayacağını belirtirken, bu uygulamadan yaklaşık 50 bin kişinin yararlanacağını söyledi.
Sucuoğlu; işsiz kalan vatandaşların ayrıca İhtiyat Sandığı birikimlerinden ayda bin 500 lirayı aşmamak şartıyla avans çekebilmesi için çalışma yaptıklarını ifade etti. Sucuoğlu; çalışma izinli 3’üncü ülke vatandaşlarına daha düşük bir rakamla katkı yapmak istediklerini de söyledi.
Bakan Sucuoğlu, faaliyetleri devam eden, hatta geçmişe göre daha çok iş yapan bazı işletmelerin asgari ücretli işçilerin maaşlarından kesinti yapmasının kabul edilemeyeceğini belirterek “Herkesi uyarıyorum, buna izin vermeyiz” dedi ve bu konuda yapılacak ihbarların peşine düşeceklerini kaydetti.
İşten durdurmak yasaklandı
Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Diyalog TV’de yayınlanan Corona Özel Yayın’a telefonla bağlanarak, Nisan ayı sonuna kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın herhangi bir işten durdurmayı yürürlüğe sokmama kararı aldığını açıkladı. Bakan Sucuoğlu, hazırladıkları genelge ile bu uygulamayı hayata geçirdiklerini ve alınan karara göre 3 Nisan 2020 tarihine kadar işyerlerinin çalışanlarını durduramayacağını kaydetti.
İçinden geçilen sürecin bir kriz dönemi olduğuna işaret eden Bakan Sucuoğlu, bu uygulamanın en hakkaniyetli şekilde yapılacağına dikkat çekti.
Faiz Sucuoğlu, işverenden nisan ve mayıs ayına ait İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta primlerinin de talep edilmeyeceğini kaydetti.
Bu sürecin ne kadar sürerse sürsün kapalı olan hiçbir işletmenin borçlu duruma düşmeyeceğini vurgulayan Bakan Sucuoğlu, “Vatandaşların İhtiyat Sandığında biriken paralarını çekebilmeleri için de bir çalışma yürütmekteyiz. Haftaya kadar sonuçlanır” dedi.
İşyerlerine personel başına bin 500 TL maaş desteği
Bakan Sucuoğlu, işçisini durdurmayıp istihdam etmeye devam edecek olan işyerlerine personel başına bin 500 TL maaş desteği verileceği konusuna da değindi.
Ekonomik pakette kapalı ve açık sektör olmak üzere 2 farklı kategori düzenlediklerini kaydeden Sucuoğlu, kapalı sektörlerde nasıl bir uygulama yapılacağının önümüzdeki hafta duyurulacağını söyledi.
Sucuoğlu Türkiye ile yapılan ikili anlaşma gereği bu rakamların yalnızca KKTC vatandaşlarını değil TC vatandaşlarını da kapsadığını ve bu nedenle hesaplanma sürecinde olunduğunu vurguladı.
Bin 500 TL tutarındaki ödemenin 30 bin KKTC vatandaşı ve15 ile 20 bin arası TC vatandaşına yapılacağını belirten Sucuoğlu, “Ayrıca üçüncü ülke vatandaşı ve kayıtlı olan 15 bin 500 kişiye harçlık adına bir rakam verilmesi düşünülüyor” dedi. Üçüncü ülke vatandaşlarının 7 bin civarı bir kesimin çalıştığına da dikkat çeken Bakan Sucuoğlu, “Cep harçlığı” şeklinde nitelendirdiği bir miktar öngördüklerini sözlerine ekledi ancak tutarı paylaşmadı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sucuoğlu, yanında çalışanı olan ama kapalı durumda bulunan işyeri sahibinin ise bu bin 500 TL ödemeyi alamayacağını, yalnızca İhtiyat Sandığı ve sigorta ödememe konusunda rahatlama yaşayacağını ifade etti. Şu anda açık olan marketlerde çalışmakta olup maaşından kesinti yapılanlara da çağrıda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Faiz Sucuoğlu, “Bu kabul edilebilir bir uygulama değildir, kendilerini ifşa etmeyeceğiz ama bize mutlaka ulaşıp ihbarda bulunsunlar ki hemen müdahale edelim” ifadelerini kullandı.
Mart ayi icin patrom sadece 1500 tl maas odedi yani 2haftlalik diger çalışmadığınız gunu odemedi ne yapmamiz gerekirr