Suna ERDEN
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne her gün 500’ü aşkın kişinin başvurduğu belirtildi. Özellikle hafta sonunda bu rakamın 600’e kadar çıktığı belirtilirken, bu kadar hastayla sadece iki doktor ve dört hemşire ilgileniyor.
İki doktor ve dört hemşire birçok şikâyetle hastaneye gelenlere yetişmeye çalışırken, geride bıraktığımız Cumartesi günü, acil serviste yaşanan yoğunluk sağlık çalışanlarına zorlu anlar yaşattı. Üst üste gelen acil vakalar, bekleme salonunda yığılan onlarca hasta doktor ve hemşirelerin “nefes almadan” çalışmasına neden olurken, bir sağlık görevlisi, “Hafta sonu hafta içi fark etmiyor. Her gün 600 kişi acile geliyor. Biz de hastalara elimizden geldiği kadar yetişmeye çalıyoruz” dedi.
Öte yandan acil serviste son zamanlarda yaşanan yoğunluğun nüfus artışı, hastanenin randevulu sisteme geçmesiyle bazı branşlardaki doktorların üç veya dört hafta sonraya randevu vermesi, birçok kişinin acil servisi poliklinik olarak kullanması gibi etkenlerin neden olduğu ifade edilirken, konuyla ilgili görüşüne başvurulan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Başhekim Baş Yardımcısı Dr. Adil Özyılkan, acil serviste yaşanan yoğunluğun nedenlerini anlattı ve hastane yönetimi olarak bazı eylem planları olduğunu açıkladı.
Birkaç nedeni var
Özyılkan, yoğunluğun temeline bakıldığında nüfus artışı, randevu sisteminde bazı branşlarda uzun süre sonraya randevu verilmesi ve bazı hastaların acil servisi poliklinik olarak kullanması olduğunu belirtti.
Özyılkan, şunları söyledi: “Çoğu hastamız işten çıkınca gece 21.00’den sonra acile geliyor. Biz hastayı kontrol etmeden acil olup olmadığını anlayamıyoruz. Bu yüzden gelen herkese bakıyoruz. Acil vaka veya poliklinik vaka bu nedenle fark etmiyor. Günde bin kişide gelse hepsine bakmak zorundayız. Kimseyi kapıdan çeviremeyiz.”
Özyılkan, acil serviste vardiya ve nöbet döngüsü için yeterli doktor olmadığını, bir aylık periyot için sadece acil serviste görevli 22 hekim olması gerektiğini söyledi. Genel Sağlık Sigortası’nın (GSS) halen hayata geçmediğini kaydeden Özyılkan, GSS’se sayesinde hastaların özel hastanelerde de sigortalı bakınma hakkına sahip olacağını, böylelikle hastanede yığılmanın azalacağını belirtti.
Yakında bambaşka olacak
GSS ve diğer sağlık yasalarının gündemde olduğunu kaydeden Özyılkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “GSS olursa rahatlama olacak. Zaten hem GGS hem de diğer sağlık yasaları gündemde. Ancak biz hastane yönetimi olarak bunu bekleyecek değiliz. Bazı eylem planları üzerinde çalışıyoruz. Mesele Türkiye’de Acil Servis Hekimliği konusunda uzmanlığını alan arkadaşımız ülkeye döndü ve onunla birlikte tüm devlet hastanelerini gezerek acil servislerle ilgili neler yapılabileceğini değerlendirdik. Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalışmalarımız sürüyor. Öncelikle fiziki yapının iyileştirilmesi, personelin artırılması, hastaneler arası koordinasyonun sağlanması gibi öneriler hazırladık. Yakın zaman sonra bambaşka bir acil servis yapısı göreceksiniz. Bakanlık ve hastane yönetimi olarak sadece acil servis değil diğer tüm birimlerde en iyisinin olması için çalışıyoruz.”
Özyılkan, bazı düzenlemeler için ise zaman gerektiğini de sözlerine ekledi.