Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), Yüksek İdare Mahkemesi’nin (YİM) “kullanılamaz” kararına karşı “Girne Üniversitesi” adının kullanılmakta olduğunu, idarenin de buna izin verdiğini savunarak, “adalet” istedi.
Merit Lefkoşa Otel’de “Adalet İçin Bugün” sloganıyla basın toplantısı düzenleyen GAÜ yöneticileri, YİM kararlarının bağlayıcı olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, devlet kurum ve kuruluşlarını karara uymaya çağırdı.
Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, yasaların ve mahkeme kararlarının uygulanmaması durumunda kurumların karşı karşıya kalacağını ve “kısasa kısas” uygulamasının devreye gireceğini belirtti.
“KKTC’de de paralel yapı oluştu…”
“KKTC’de de kendi içinde paralel bir yapı oluştu” diyen Akpınar, “KKTC’de bir sonuca varamamamız halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurarak kendi devletimizi ve ilgili kurumu dava edeceğiz” dedi.
Basın toplantısına, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Asım Vehbi ile Cemile Esenyel, Rektör Prof. Dr. Kutsal Öztürk, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün, Yönetim Kurulu Üyesi Hukuk Danışmanı Avukat Aral Doğu, Avukatlar Mustafa Asena ve Oktay Çınar katıldı.
Öztürk: Haksızlığa uğruyoruz
İlk sözü alan Rektör Prof. Dr. Kutsal Öztürk, GAÜ olarak haklarını aramakta olduklarını belirtti.
“Hak ve hukuk yolunda ilerlerken haksızlığa uğruyoruz “ diyen Öztürk, amaçlarının ve isteklerinin yalnızca hak ve hukukun uygulanması olduğunu, belgelerle konuştuklarını vurguladı.
Çınar: Yargının kararını idare uygulasın
Avukat Oktay Çınar hukuki süreç hakkında bilgi vererek, GAÜ’nün 2013 yılında başlattığı bir hukuki süreç bulunduğunu, YİM’e yapılan başvuru ile Girne Üniversitesi’nin tescilli isminin hatalı olduğunu ve iptalinin istendiğini anlattı. Çınar, YİM’in de isim tescilinin geçersiz olduğu kararını ürettiğini belirtti.
Bir üniversitenin bu kararı yok saydığını savunan Çınar, adaletin yargıdan ibaret olmadığını, adalet için yargının aldığı kararı idarenin de uygulaması gerektiğini söyledi.
Asena: Hükümet adil olmalı
Avukat Mustafa Asena da, yargı süreci devam ederken detay verilmesinin etik olmadığını, bu nedenle sadece verebilecekleri bilgileri vermekte olduklarını söyledi.
Asena, adalet kelimesinin geniş anlamlı bir kelime olduğunu, adalet dendiğinde yargının anlaşılmasının yanlış olduğunu belirterek, “Yasama, yürütme ve yargı adaletin ayaklarıdır. Yürütme de karara uymalı” dedi.
Bir bakanın kullanılması yasaklı ismi kullanarak açılış yapmakta ve toplantılara katılmakta olduğunu savunan Asena, “Hükümet adil olmalı. Yargı ülkede tutunabilecek son kalemiz” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2016, 09:42