‘Bu son nokta’
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC ile Güney Kıbrıs’taki mobil telefon operatörleri ile ilgili çalışmaların tıkanmasının Kıbrıs Rum kesiminde yürürlükte olan bir yasadan kaynaklanmasının üzücü olduğunu kaydetti ve sıkıntının farklı farklı alanlara da taşınabileceği uyarısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC ile Güney Kıbrıs’taki mobil telefon operatörleri ile ilgili çalışmaların tıkanmasının Kıbrıs Rum kesiminde yürürlükte olan bir yasadan kaynaklanmasının üzücü olduğunu kaydetti ve sıkıntının farklı farklı alanlara da taşınabileceği uyarısında bulundu.
Kuzey Kıbrıs’taki mobil operatör abonelerinin Güney Kıbrıs’ta cep telefonlarıyla görüşme yapamadığını, Güney Kıbrıs’taki mobil operatör abonelerin de Kuzey Kıbrıs’ta cep telefonlarıyla görüşme yapamadığını anlatan Akıncı, sorunun giderilmesi yönündeki çalışmaların bir yasa maddesiyle engellenmesinin, “bizim tarafımızdan kabul edilemez olduğunu “ belirtti.
Akıncı, güven artırıcı önlemler kapsamında çok daha zor sorunlar aşılırken, mobil operatörler çalışmasında bir yasa maddesinin engel olarak ortaya konmasının, Kıbrıs Türk tarafından anlaşılması zor bir konu olduğunu söyledi.
Kıbrıs’ta bir çözüm istiyorsak, yapılması gerekenin yasadaki engellin kaldırılması olduğunu ifade eden Akıncı, “ ‘Kuzeydeki operatörler yasa dışıdır onlarla işbirliği yapamayız edemeyiz’, şeklinde hareket edilirse o zaman iki taraf arasında çok büyük sorunlar olur. Çünkü, aynı sıkıntılar başka başka alanlarda da gündeme getirilebilir” dedi.
Sorunun “psikolojik anlamda halkı olumsuz etkileyebileceğini” düşündüğünü kaydeden Akıncı, “Bunun iyice anlaşılacağını ümit etmek isterim” dedi.
KKTC Dostluk Grubu’ndan bir heyeti kabul etti
Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC’nin kuruluş yıldönümü kutlamaları için ülkeye gelen Birleşik Krallık Parlamentosu KKTC Dostluk Grubu’ndan bir heyeti kabul etti. Görüşmede, Lordlar Kamarası üyesi Kıbrıs Türk kökenli Baronnes Meral Hussein Ece de hazır bulundu.
“Bu bir son deneme gibi görülebilir…”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı kabulde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa federal bir çatı altında çözüm bulma çabalarında mevcut sürecin son deneme olabileceğine inandığını belirtti.
Bu denemenin de başarılı olamaması durumunda yeni neslin çözümü federal bir yapıda değil farklı bir yapıda arayacağını kaydeden Akıncı, “Bu bir son deneme gibi görülebilir....Yarım asır oldu. Bu kadar yeter. Müzakere seçeneklerini tükettiğimizi sanıyorum. Parametreler ortada, siyasi liderlerin kararlılığıyla bir çözüme ulaşabiliriz” dedi.
KKTC’nin gelişme sürecinin ve AB’ye hazır hale getirilmesi için sürdürülen çalışmaların, “Avrupa Birliği’ne girince nasıl olsa her şey düzelir düşüncesiyle” yavaşlatılamayacağını söyleyen Akıncı, adada federal bir çatı altında bir çözüm bulunmasının, bu zamanda sorunun çözümünde tek yol olarak görüldüğünü çünkü uluslararası toplumun ve Türkiye’nin federal yapıda bir çözümü desteklediğini belirtti.
Müzakerelerin yaklaşık yarım asır önce başladığını kaydeden Akıncı, kendisinin ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in ayni jenerasyona ait olduğunu, bu denemenin de başarılı olamaması durumunda yeni neslin çözümü federal bir yapıda değil farklı bir yapıda arayacağını söyledi.
Akıncı, “Bir bir son deneme gibi görülebilir....Yarım asır oldu. Bu kadar yeter. Müzakere seçeneklerini tükettiğimizi sanıyorum. Parametreler ortada, siyasi liderlerin kararlılığı ile bir çözüme ulaşabiliriz” dedi.
Lord Sharkey: Çözüme destek veriyoruz
Birleşik Krallık Parlamentosu KKTC Dostluk Grubu’ndan Lord Sharkey de konuşmasında, Akıncı’nın İngilere’deki Lordlar ve Avam Kamalarının yanı sıra hükümette de dostları bulunduğunu belirterek, KKTC Dostluk Grubu’nun çözüm bulma çabalarında desteğinin devam edeceğini kaydetti.
Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, Türkiye ve Yunanistan’ın iyi niyetiyle çözüm bulma olasılığının geçmişe göre daha yüksek olduğunu belirten Lord Sharkey, “Avrupa Birliği, sonunda Kıbrıs sorununun çözümünün önemini kavramaya başladı. Bu çök önemli bir şey” dedi.
Yabancı parlamenterlere müzakereleri anlattı
Öte yandan Cumhurbaşkanı Akıncı, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için KKTC’ye gelen yabancı parlamenterleri kabul ederek, Kıbrıs konusunda gelinen aşamayla ilgili bilgiler aktardı.
Akıncı, adada artık siyasi anlamda baharı görmek istediklerini, bir çözüm için gerekli olan altyapının mevcut olduğunu, federal bir çözüm için adada hem iki kesimlilik hem de iki toplumun bulunduğunu söyledi.
Kıbrıs sorununa çözüm bulma çalışmalarının 1968 yılında başladığını ancak bugün çözüme ulaşılabilmesi için konjonktürün uygun olduğunu kaydeden Akıncı bunu, Kıbrıslı Türkler dışında hem bir çözüm için bir antlaşmaya evet diyen, hem de antlaşmaya hayır diyen tarafın kararıyla Avrupa Birliği dışında bırakılan başka bir toplumun bulunmaması ile adanın etrafında bulunan doğal gaza bağladı. Akıncı, “Tüm tarafların kazançlı çıkabileceği bir senaryo Doğu Akdeniz’de mümkündür” dedi.
Doğalgaz adanın bütününe ait…
Adanın etrafında bulunan doğal gaz konusunda, doğal gazın adanın bütününe ait olduğunu, Kıbrıs Rum Kesiminin adanın egemeninin kendisinin olduğunu bu nedenle doğal kaynak yataklarında her tür araştırmayı yapma hakkı bulunduğu yaklaşımında olduğunu belirten Akıncı, 11 Şubat 2014’te Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerin imzaladığı ortak metinde adanın egemenliğinin iki toplumdan neşet edeceğinin ifade edildiğine işaret etti.
Akıncı, “Tek toplum ve sadece onun egemenliği söz konusu değildir. İki toplum var” dedi.
Su ortak kullanılabilir
Doğu Akdeniz’deki Zohr yatağında bulunan büyük miktarda doğal gaza da işaret ederek, Avrupa Birliği’nin de Türkiye üzerinden adanın etrafında bulunan doğal gazdan faydalanabileceğini kaydeden Akıncı, adanın etrafında bulunan doğal kaynaklar ile Türkiye’den KKTC’ye gelmeye başlayan suyun ortak kullanılabileceğini ifade etti.
“Mayısa kadar çözüm mümkün”
Güney Kıbrıs’ta parlamenter seçiminin yapılacağı mayıs ayına kadar bir çözüm bulunmasını istediklerini, yakalanan momentumun kaybedilmemesi açısından bunun önemli olduğunu kaydeden Akıncı, “Bu mümkün mü? Olabilir. Bu konuda karamsar değilim ama, her şeyi de toz pembe göstermek niyetinde de değilim. Sorunlarımız vardır” dedi.
Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2015, 12:14