banner564

Adanın iki yakası!

KKTC’nin barajlarında 5, Güney Kıbrıs’ın 109 milyon metreküp su birikti

 Adanın iki yakası!
banner598
Çiğdem AYDIN 
   Türkiye’nin, deniz altından döşenen borularla Geçitköy’e kadar getirdiği suyu kullanamayan KKTC’nin barajlarında biriken suyun sadece 5 milyon metre küp olduğu öğrenildi. Buna karşın Güney Kıbrıs’ın barajlarında 109 milyon metre küp su bulunduğu açıklandı.
   KKTC’deki barajların yetersiz olduğu, bazılarının ise bakımsızlıktan su tutmaz halde olduğu belirtilirken, Su İşleri Dairesi’nin en güncel verilerinin Ekim 2015 olduğu ifade edildi.
KKTC’deki barajların doluluk oranı Ekim ayı itibarıyla yüzde 34.2’ydi… Bu oranın rakamsal karşılığı ise 5 milyon 647 bin 394 metre küp su demek.
   Güney Kıbrıs’taki barajların doluluk oranının ise yüzde 37,6 olduğunu yazdı. Bu rakamın su miktarı olarak karşılığı ise 109,2 milyon metreküp. Güney Kıbrıs’ta bu rakamlar 2015 yılının Aralık ayına ait. 
   Güney’de veriler daha gelişmiş bir şekilde muhafaza ediliyor. Buna göre Ocak ayında Güney Kıbrıs’taki barajlara 1,8 milyon metreküplük su akışı oldu. Ekim ayından Ocak ayına kadar geçen sürede ise barajlarda 4,7 milyon metreküp su birikti.

Tamamen kuruyan göletler var 
   Kuzeyde, doluluk oranındaki düşüklüğün yanı sıra tamamen kuruyan ve ölçülemez derecede olan göletler de var. 
   Ergazi Sayadere tamamen kurumuş durumda. Kurumaya yüz tutmuş Arapköy Ayanidere, Haspolat ve Gönendere dipsavakaltı... Mersinlik Azganlıdere’deki su birikimi ise “ölçülemez” derecede…
   En düşük doluluk oranı yüzde 19,6 ile Geçitkale Eğridere göletinde, en yüksek doluluk oranı Akdeniz göletinde.Buradaki doluluk oranı  yüzde 60.5.
 
Balık ölümleri yaşanıyor 
   Göletlerdeki su çekilmeleri nedeniyle balık ölümleri de yaşanıyor. Biyolojik yaşam da tehdit altında. 
   Suların büyük oranda çekildiği Güngör  göletinde balıklar yaşayacak durumda değil… Önceden su ile dolu olan alanlara artık araçlar ile girilebiliyor. 
   Yaşanan balık ölümlerine ilişkin Diyalog muhabirinin sorularını yanıtlayan Biyolog Niyazi Türkseven, “Balık ölümlerinde doğru sonuç için bilimsel araştırma gerekiyor” dedi. Göletlerdeki canlıların ölümünün bir çok sebepten gerçekleşebileceğine vurgu yapan Türkseven, “Oksijen yetersizliği olabilir, tarlalara atılan azotlu gübrelerin yağmur sularıyla göletlere ulaşmasından dolayı da olabilir” diyerek bunun araştırılması gerektiğini söyledi. 
Türkseven, Veteriner Dairesi’nin ölü balıklardan örnekler alıp inceleme yapması gerektiğini ifade ederek, “Biyolojik yaşamı tehdit edebileceğinden ölü balıklar belediye tarafından toplanmalı ve imha edilmelidir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2016, 10:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474