banner564

“60 yıldır gündemde”

Hasan Cicioğlu, Kıbrıs meselesinin Türkiye’yi en çok meşgul eden konulardan birisi olduğunu belirtti

“60 yıldır gündemde”
banner598
Türkiye Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkez Başkanlığı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliğinde düzenlenen “Uluslararası Boyutlarıyla Kıbrıs Meselesi ve Geleceği” konulu uluslararası sempozyum başladı.
Doğu Akdeniz Üniversitesi Mustafa Afşin Ersoy Salonu’ndaki sempozyumun açılış törenine Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile Gazimağusa Beeldiye Başkanı ve DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı İsmail Arter de katıldı.

Cicioğlu: Türkiye’yi en çok meşgul eden konu
DAÜ Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Doç. Dr. Hasan Cicioğlu açılış konuşmasında, Merkez’in kuruluşundan bugüne 20 den fazla bilimsel toplantı düzenlediğini belirtti. Cicioğlu, Kıbrıs meselesinin Türkiye’yi en çok meşgul eden, 60 yıldır iç ve dış politikada gündem olan bir konu olduğunu söyledi. Cicioğlu, Kıbrıs meselesinin başlangıcının 1571 olduğunu kaydederek, sempozyumda konunun çeşitli boyutlarıyla iki gün süresince ele alınacağını belirtti.

Beyhan: 53 tebliğ sunulacak
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan da, Kıbrıs’ın tarihinin Anadolu tarihi kadar eski olduğunu ve bir çok medeniyetin beşiği bir coğrafyada olduğunu kaydetti. KKTC’nin 31 yaşında genç bir devlet olduğunu vurgulayan Beyhan, sempozyumda geçen zamanın muhasebesinin yapılarak, belirlenmesi gereken politikaların ele alınacağını söyledi.
Beyhan, sempozyumda siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ve tarih bilimcilerin 53 tebliğ sunacaklarını kaydetti.

Örs: En önde gelen meselelerden biri
Türkiye Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs de, Türkiye’nin zemin, zaman ve olaylara göre değişmeyen en önde gelen meselelerinden birinin Kıbrıs olduğunu belirtti.
Örs, Kıbrıs’ın Türkiye için vazgeçilmez milli bir dava olduğunu, sempozyum ile de milli davanın sesinin dünyaya duyurulacağını belirtti. 

Eroğlu: Bedel ödemeyeceğiz
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Kıbrıs Türk tarafı Rum tarafının müzakere masasına gelmesi için bedel ödemeyecektir. Rum tarafı çözüm konusunda samimiyse kalktığı masaya önşartsız dönmelidir. Her türlü uyuşmazlığın çözümleneceği yer masadır” dedi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, 50 yılın ardından Rum tarafının Türk tarafıyla yetki ve zenginliği paylaşmaya ve iki kesimli federal bir vizyon çerçevesinde ortaklığa hazır olup olmadığına karar vermesinin zamanının geldiğini de vurguladı. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen “Uluslararası Boyutlarıyla Kıbrıs Meselesi ve Geleceği” konulu uluslararası sempozyumun açılışında konuştu.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’la ilgili bir çok uluslararası boyutun sözkonusu olduğunu, tarihten bugüne adada yaşanan tüm gelişmelerin arkasında uluslararası stratejik çaba ve tutumların bulunduğunu ifade etti.

 “Uluslararası aktörlerin çıkarları var”
Cumhurbaşkanı Eroğlu, ”Kıbrıs konusu bugün hala çözümlenememişse, Rum tarafı hala uzlaşmazlığını sürdürüyorsa bunun arkasında uluslararası aktörlerin ada ile ilgili çıkarları ve hesapları vardır” dedi.
Kıbrıs’ın etrafındaki coğrafyada yaşanan çatışma ve gerginliklere dikkat çeken Eroğlu, ada etrafında hidrokarbon rezervlerinin keşfedilmesi, bölgedeki enerji kaynaklarına ilişkin gelişmelerin ve bunların ortaya çıkardığı çıkar örtüşmelerinin Kıbrıs konusunu oldukça etkilemeye başladığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ta Türk askerinin varlığı sayesinde huzur ve istikrarın bulunduğunu, iki devletin yan yana yaşadığını, yapılmaya çalışılanın iki devletin bir ortaklık çatısı altında buluşturulması olduğunu anlattı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, bölgedeki hidrokarbon ve enerji kaynakları nedeniyle Kıbrıs konusuna müdahil aktörlerin hem çeşitlendiğini, hem arttığını kaydederek, bu gelişmeler ışığında Kıbrıs’ta 50 yıldır süren belirsizliğin ortadan kalkması için gerçek bir dönüm noktasında olunduğunu anlattı.
Yaşanan gelişmelerin hem fırsata hem de tehdide dönüşebileceğini vurgulayan Eroğlu, “Hak ve çıkarlarımızı gözeterek bu olguları ilgili tüm taraflar için fırsata dönüştürülmesi yönünde çaba sarf ediyoruz” dedi. 
Eroğlu şunları söyledi:
“50 yılın ardından artık Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafıyla BM Genel Sekreteri’nin söylediği üzere yetki ve zenginliği paylaşmaya hazır olup olmadığına, tarafların birlikte belirledikleri iki kesimli federal vizyon çerçevesinde bir ortaklığa hazır olup olmadığına karar vermesinin zamanı geldi, hatta geçti bile. Rum tarafı buna hazırsa bir an önce ön şartsız olarak masaya dönmeli ve belirlediğimiz federal vizyon içerisinde hareket etmelidir. Hazır değilse, bunu da samimiyetle ortaya koymalıdır. 
Gerek hidrokarbonlar, gerekse hak ve çıkarlarımızı ilgilendiren diğer konularda barışçıl yollarla haklarımızı aramaya ve korumaya devam edeceğiz. Bunu yapmaya kararlıyız ve siyasilerimizde ve kamuoyumuzda bu konuda fikir birliğine, konsensüse sahibiz. Türkiye’nin de bu yönde attığımız adımlarda desteğinin bizimle olduğunu biliyoruz”. 

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2014, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473