ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Doherty, mevcut fırsatı, Kıbrıs sorununu çözmek için son 43 yılın en iyi fırsatı olarak nitelendirdi.
Rum-ABD Ticaret Odasının etkinliğinde konuşan Doherty, “güvenlik/garantiler ve toprak başlıklarının çok önemli olacağını belirterek “Türkiye’nin de bu hususta merkezi bir rol oynayacağını görüyoruz”dedi.
Mevcut fırsatın, adanın bölünmesini çözmek için 43 yıldır sahip oldukları en iyi fırsat olduğunu dile getiren Doherty, “bunun başarılı olacağını umduğunu, çünkü kendisinin Kıbrıs’ın gerek yeniden birleşme, gerek yeniden birleşme haricinde sahip olduğu olanaklara güçlü bir şekilde inanmakta olduğunu” ifade etti.
Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi durumunda, Amerikan işletmeleri için fırsatların sonsuz olacağına da değinen Doherty, Cenevre’de yapılacak görüşmeye de değinerek, şakayla karışık bir şekilde, “liderlerin izole edilmiş dağlık bir köyde görüşeceklerini ve buradan kaçamayacaklarını” dile getirdi.
İki tarafın da kendisiyle anlaşmanın bazı unsurlarını paylaştıklarını ifade eden Doherty, “liderlerin gerçekleştirmiş olduğu büyük başarılardan oldukça etkilenmiş olduğunu söylemesi gerektiğini” de ifade etti.
Doherty “çok güçlü, yaşayabilir, canlı ve sağlam bir federal Kıbrıs yaratılmasına dair temeller bulunduğuna inanıyorum”dedi.
Doherty’nin açıklamaları Alithia gazetesinde ise “Fırsatı Yakalayın ve Kıbrıs Sorununu Çözün, Bu 43 Yılın En İyi Fırsatıdır” başlığıyla yer aldı.
Yeni senaryolar
Bu arada Alithia gazetesi, ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Colleen M. Traugher’in, Kıbrıs’taki BM Barış Gücüyle (UNFICYP) ilgili raporu hazırlaması ışığında, Kıbrıs’ta temaslarda bulunduğunu yazdı.
ABD’li yetkilinin Lefkoşa’da gerçekleştirdiği görüşmelerde, raporun UNFICYP’in lağvedilmesi veya yerine başka bir şey konulmasını ele alacağını öne süren gazete, Amerikalıların şu an böyle bir konunun ortada olmadığını teyit etmelerine rağmen, Amerikalıların, barış misyonlarına ilişkin BM’ye yönelik katkının azaltılması için, ABD’deki yeni hükümetin siyasi kararı temelinde çeşitli senaryolar gözden geçirmelerinin ise ilginç olduğunu nelirtti.
Görüldüğü üzere, Washington’un UNFICYP’le ilgili kesin bir tezi olmamasına rağmen, bazı düşünceler şekillenmekte olduğunun ise açık olduğunu yazan gazete, “güvenilir bilgilere” dayanarak, düşüncelerden birinin, İyi Niyet Misyonu Ofisine bağlı olacak olan, BM’ye ait küçük bir polis gücünün adada kalmasıyla ilgili olduğunu kaydetti.
UNFICYP’in rolü ve misyonuyla ilgili bu tarz bir değişiklik için, BM Güvenlik Konseyi’nin kararına ihtiyaç olduğunu yazan gazete, UNFICYP konusunun bir kez daha Rum kesimi için baskı unsuru olarak kullanıldığının görüldüğü yorumunu yaptı.
Gazete, ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcisinin, Kıbrıs sorunuyla ilgili bu gündemin arifesinde, temaslarda bulunmak için adaya gelmesinin tesadüf olmadığını da ekledi.
Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2017, 11:31