banner564

“40 yıldır değişmedi”

Sürüş Ehliyeti sisteminin AB’ye uyumlaştırılması konusunda seminer düzenlendi

“40 yıldır değişmedi”
banner598
Sürüş ehliyeti sisteminin Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyumlaştırılması konusunda  bir seminer düzenlendi.  Sayıştaylık binasında gerçekleştirilen seminere, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Bakanlık Müdürü ve Yol Ulaşımı Çalışma Grubu Başkanı Hasan Arkol katılarak, birer konuşma yaptı.  Ehliyet verme sisteminde hedeflenen yasa değişikliğinin taslak metninin ele alındığı seminerde, hazırlanan Sürüş Ehliyetleri Sistemine yönelik Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü, Şoför Okulları ve Eğitmenleri ile İlgili Esas ve Kıstasları Düzenleme Tüzüğü, Sürücü Adayları ve Sürücüler için Sağlık Tüzüğü, Sürücü Adayları ve Sürücüler için Sınav Tüzüğü ile ilgili bilgi verildi. 
Seminerde, 36 sürüş okulunun yılda ortalama 5 bin 500 sürücüye, ehliyet alması için verdiği eğitim ve ehliyet alma sisteminin, yaklaşık 40 yıldır değişmediği kaydedildi.  Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın koordinasyonunda AB uyum yasaları çerçevesinde, Fasıl 14 Ulaştırma Politikalarında çalışma yapmak üzere oluşturulan Çalışma Grubu, yasal değişiklik için çalışma yaptı. 
Çalışma Grubu; Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Polis Genel Müdürlüğü ile ehliyet müfettişleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla oluşturuldu. 
AB uzmanlarıyla birlikte çalışılan yeni yasa taslağı çerçevesinde; Sürüş Ehliyetleri Sistemine yönelik Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü, Şoför Okulları ve Eğitmenleri ile İlgili Esas ve Kıstasları Düzenleme Tüzüğü, Sürücü Adayları ve Sürücüler için Sağlık Tüzüğü, Sürücü Adayları ve Sürücüler için Sınav Tüzüğü hazırlandı. 

Arkol: Değişiklikler yapılacak
Seminerde konuşma yapan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Bakanlık Müdürü ve Yol Ulaşımı Çalışma Grubu Başkanı Hasan Arkol, değişikliklerle ilgili bilgi aktardı.  Trafik birimlerini bünyesinde barındıracak olan Trafik Hizmetleri Dairesi’nin oluşumuna yönelik yasal ve idari çalışmaların sürdüğünü ifade eden Arkol, Araç Kayıt Sistemine ilişkin Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası ile Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü’nde değişiklik yapılmasının öngörüldüğünü vurguladı.  Araçların Yol Kenarı Muayeneleri ve Periyodik Araç Muayenelerine yönelik Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü’nde mevcut düzenlemelerin yetersiz olduğu gerekçesiyle iki ayrı tüzük hazırlandığını kaydeden Arkol, taşımacılıkta piyasaya giriş koşullarına yönelik Motorlu Araçlar Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) Yasası’nın ise 2016 yılı sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini vurguladı. 

Erçin: Konuların tek çatıda toplanması önemli
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin de, ülkede trafik ve yol güvenliği konusunda ciddi sorunlar yaşandığını belirterek, birden fazla devlet dairesini ilgilendiren bu konuların tek bir çatıda toplanmasının önemini vurguladı. 

Erçin, sivil toplum örgütlerinin ülkede farkındalık yaratmak adına önemli katkıları bulunduğunu söyleyerek, AB uzmanlarının bu çalışmalara ışık tuttuğunu kaydetti. 

Taçoy: Ehil insan yetiştirmek borcumuz...
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da, bu göreve daha önce geldiğinde, trafik birimlerinin tek bir çatı altında toplanmasını hayal ettiğini, bugün bunun gerçekleşmekte olduğunu görmekten mutlu olduğunu kaydetti. 
Ülkede trafik ve yol güvenliği ile ilgili daha birçok eksikliklerin bulunduğunu belirten Taçoy, sürüş ehliyeti sınav sisteminin içeriğinin değişmesinin zamanının geldiğini belirtti.Taçoy, “Arzum emniyetli bir trafik sisteminin yerleşmesidir.... Ehil insan yetiştirmek hepimizin boynunun borcudur....” ifadelerini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2014, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474