1- Kablo ile elektrik
2- Ulaşımda ucuzluk
3- Protokol ve para akışı
4- Sondaj çalışmaları
Raif DOĞRU
Başbakan Ersin Tatar ile Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay, hükümetin güvenoyu almasından 2 gün sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul’da kapsamlı bir görüşme yaptı.
Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre; dünkü görüşmede ağırlıklı olarak 4 ana başlık üzerinde duruldu.
1- Kablo ile elektrik
Kuzey Kıbrıs’ta elektrik fiyatlarının yüksek olması ve yeni santrallere gereksinim duyulması nedeniyle bu sorunun çözümü konusu dünkü görüşmede ele alındı. KKTC heyetini dinleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye bunun siyasi sorumluluğunu üstlenmeye hazırdır” mesajını verdiği ve projenin ilerletilmesi yönünde uzmanlarına talimat verdiği öğrenildi.
2- Ulaşımda ucuzluk
Kuzey Kıbrıs gibi ada ekonomilerinde turizmin önemini anlatan Başbakan Ersin Tatar ile Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay, ulaşımda yaşanan sorunlara ve pahalılığa dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, KKTC’ye daha çok uçak seferi yapılması ve bilet fiyatlarının ucuzlatılması yönünde bir çalışma yapılması yönünde talimat vermesi, KKTC heyetini mutlu etti.
3- Protokol ve para akışı
İki ülke arasındaki ekonomik protokol konusunun dünkü görüşmede ağırlıklı olarak ele alındığı ve KKTC kanadının para akışının sağlanabilmesi için 2 ayrı protokol hazırlanmasını önerdiği öğrenildi. Buna göre 2019 yılını kapsayan bir protokolün hazırlanması sonrasında 2020-2022 dönemini kapsayan 3 yıllık kapsamlı bir protokol üzerinde çalışma yapılması kararlaştırıldı.
4- Sondaj çalışmaları
Güney Kıbrıs’ın tek yanlı sondaj çalışmalarına karşılık Türkiye ve KKTC’nin attığı adımlar ve ileriye yönelik projelerin kapsamlı olarak ele alındığı, bu konuda ortak kararlılığın teyit edildiği haber verildi. Güney Kıbrıs’ın doğal zenginlikleri paylaşıma yanaşmaması halinde Türkiye ve KKTC’nin benzer adımlar atmaya devam edeceği teyit edildi.
Özersay: Ekonomi konuları masaya yatırıldı
Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan ile 1 saat 15 dakika süren görüşmede özellikle ekonomi ve maliye konularını enine boyuna tartıştıklarını açıklayan Özersay, sektörler bağlamında konuları teker teker ele aldıklarını söyledi.
Özersay, özellikle 2016-18 protokolüyle ilgili tahakkuk eden (oluşan) ama çeşitli nedenlerle gerçekleşmeyen kaynak akışını yeniden sağlamak için bazı formüller üzerinde durduklarını açıkladı.
Türkiye bütçesinde KKTC’ye ayrılan ama protokolün süresi bittiği için hukuki çerçeve eksikliği olması nedeniyle aktarılamayan kalemlerle ilgili nasıl bir hukuki çerçeve sağlayabileceklerini ele aldıklarını kaydeden Kudret Özersay, “Bu bağlamda, yeni protokol yapılmadan hemen önce geçmiş 3 yıllık protokolün süresinin birkaç aylığına uzatılması ve bir diğer alternatif olarak geçici bir metin hazırlanması gibi seçenekler üzerinde durduk. Önümüzdeki dönemde yeniden kaynak akışının sağlanabileceğini düşünüyoruz” dedi.
Doğu Akdeniz’deki durum da değerlendirildi
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmelerinde aynı zamanda Doğu Akdeniz bölgesindeki askeri ve siyasi gelişmeleri de ele aldıklarını ifade eden Özersay, iki ülkenin birlikte atabileceği adımları değerlendirdiklerini söyledi.
Özersay, doğal gaz konusunu da değerlendirdiklerini ve bu bölgede gerek Kıbrıs Türk halkının gerekse Türkiye’nin meşru hak ve menfaatlerini nasıl daha iyi bir şekilde ileriye taşıyabilecekleri konusunda ilave adımları konuştuklarını açıkladı.
Özersay, Kıbrıs sorunu konusunda son dönemde BM bağlamındaki gelişmeleri ve yakın gelecekte New York’ta hazırlanacak yeni Kıbrıs raporu konusunda da kısa bir değerlendirme yaptıklarını bildirdi.
Özersay, İstanbul’daki görüşmelerinin son derece verimli ve samimi bir ortamda geçtiğini, Türkiye yetkilileriyle görüşmeleri öncesinde, heyette yer alan Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun da katılımıyla üçlü değerlendirme ve hazırlık toplantısı da yaptıklarını bildirdi.
Tatar: Erdoğan ile olumlu bir görüşme yaptık
Başbakan Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dün “yararlı ve olumlu” bir görüşme yaptıklarını belirterek, “Ekonomik sorunlarımız, Kıbrıs konusundaki son durum ve Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yatakları üzerinde durduk. Yararlı ve olumlu bir görüşme oldu. Temaslarımız devam edecektir” dedi.
Tatar, Anavatan Türkiye ile birlikte hedeflerinin; “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kalkınmış bir ülke olması, Kıbrıs ve hidrokarbon aramaları konularının hakkaniyet çerçevesinde bir sonuca bağlanması” olduğunu kaydetti.