Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, yaşanan krizden çıkış için 27 maddelik bir plan açıklarken, bankalarda Bir milyon liranın üzerindeki mevduatlardan yüzde 10 kesinti yapılmasını önerdi.
İşte Çakıcı’nın önerileri:
1- Anayasada yer alan sosyal devlet ilkesinin gerçek anlamda hayata geçirilmesi için planlı bir süreç başlatılmalıdır. Sağlık ve ekonomi komitelerinin yanı sıra bir kriz komitesi kurulmalıdır. Bu komitelerde her partiden bir temsilcinin bulunduğu şeffaf bir yönetim anlayışı benimsenmelidir.
2- Bankalar Birliği ve Merkez Bankası ile görüşerek sadece maliyet hesabın yapılarak faizler yeniden düzenlenmeli ve en azından kriz döneminde kar elde edilmemesi sağlanmalıdır.
3- Tüm kumarhaneleri kapsayacak şekilde her kumarhaneden 1 milyon dolar olacak şekilde ve gelecekte mahsuplaşmak üzere ödenek alınmalıdır.
4- Bu geçiş sürecinde geliri kalmayan hane olamayacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.
5-Hükümet kararıyla işyeri faaliyetten durdurulduğu için gelirsiz kalan özel sektör çalışanlarına sürecin sonuna kadar ayda 5 bin TL işsizlik ödeneği verilmeli. Bu amaçla Sosyal Sigortaları destekleyecek fon aktarmaları yapılmalı ve hazine desteği verilmelidir.
6-Hükümet kararıyla işyeri faaliyetten durdurulduğu için gelirsiz kalan küçük esnaf ve kendi nam ve hesabına çalışan zanaatkârlara da sürecin sonuna kadar ayda 5 bin TL işsizlik ödeneği verilmelidir.
7-Ayda 5 bin TL işsizlik ödeneği alan ve kirada oturanlara aynı kaynaktan bin TL de kira yardımı ödeneği verilmelidir.
8- Fiilen çalışmakta olan kamu çalışanlarının maaşlarından hiçbir kesinti yapılmamalıdır. Riskli işlerde çalışan kamu çalışanlarına fazladan ödenek verilmelidir.
9- Ciddi bir ekonomik planlama yapılarak eşit paylaşım anlayışıyla maaşlar kamuda yeniden düzenlenmelidir.
Kamu giderlerinde azami tasarrufa gidilmeli
10- Kamu giderlerinde azami tasarrufa gidilmeli bu amaçla tüm örtülü ödenekler, siyasi parti yardımları, izaz ikram, ziyaret, gezi, seyahat, kutlama, tanıtma, pazarlama kalemleri tümüyle salgınla mücadeleye aktarılmalıdır.
11- Tarım ve hayvancılıkta işletme büyüklükleri saptanmalı, teşvikler işletmenin büyüklük ölçüsüne göre azaltılmalı, uygun büyüklüğe ulaşan işletmelere kesilmelidir.
12- Tarım ve hayvancılık dışındaki sektörlere verilen teşvikler işletmenin faaliyete geçtiği tarih esas alınarak 5 yıl ile sınırlandırılmalıdır.
13- Vergi reformu yapılarak büyük kazançlar elde eden kesimlerin gerçek anlamda vergi vermesi sağlanmalıdır.
Lüks tüketim, varlık, veraset vergisi alınmalı
14- Lüks tüketim vergisi, varlık vergisi, veraset vergisi getirilmelidir.
15- Bir milyon TL üzerindeki banka mevduatlarından bir defaya mahsus olmak üzere yüzde 10 oranında vergi alınmalıdır.
16- Faiz yasası çıkarılarak serbest faiz uygulamasına son verilmelidir.
17- Ülkede bulunan ve işsiz kalan çalışma izinli işçilerden dönmek isteyenlerin, kazanılmış haklarının da bir tamam ödenmiş olması denetlenerek, dönüşü için olanak sağlanmalıdır.
18- Salgın nedeniyle işyerleri kapatılan işletme sahiplerinden talep edenlere özel sektör çalışanlarına yapıldığı gibi ayda 5 bin TL işsizlik ödeneği verilmelidir.
19- Salgın nedeniyle işyerleri kapatılan işletme sahiplerinden iş yeri kira olanlardan talep edenlere bin TL kira yardımı ödeneği verilmelidir.
20- Salgın nedeniyle işyerleri kapatılan işletme sahipleri, küçük esnaf ve kendi adına iş yapan zanaatkârların kriz süreci sonunda yeniden işbaşı yapabilmek için ihtiyaç duyacakları düşük faizli ve uzun vadeli kredi oranları hazırlanmalıdır.
Tüketim malları denetimli mal listesine alınmalı
21- Bütün temel tüketim malları denetimli mal listesine alınarak fiyat istismarlarının önüne geçilmelidir.
22- Et, et ürünleri, süt, süt ürünleri, zeytin, zeytin ürünleri, narenciye, narenciye ürünlerinin ithali yasaklanmalıdır.
23- Ülkede yeterince üretilen veya üretilmesi için yeterli alt yapı bulunan mallar tespit edilerek muadili olan malların ithaline fon vergileri getirilmelidir.
24- İhracat teşvik edilerek ithalatçı firmalar ihracata yönlendirilmelidir.
25- Üniversitelerle de görüşülerek yabancı öğrencilerin yarı zamanlı (part-time) çalışma olanakları geliştirilmelidir.
26- Uzaktan eğitim (On-line) programları geliştirilip uygulamaya konulmalıdır.
27- Kamuda ve özel sektörde evde çalışma olanaklarının artırılması için çaba harcanmalıdır.