banner564

20 Temmuz gerçeği

**ENOSİS’i önledi, Rumlara ve Yunanistan’a demokrasi getirdi **KKTC nüfusunun yüzde 62’sinin 0-44 yaş arasında olduğunu belirten Akıncı “20 Temmuz 1974’te hayatta olmayanlara bu günün ne anlama geldiğini anlatmak görevimizdir” dedi

20 Temmuz gerçeği
banner598

 20 Temmuz Barış Harekatı’nın 44’üncü yıl dönümü etkinlikleri dün, 21 pare top atışı ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın BRT’den yaptığı konuşmayla başladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı konuşmasında, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın üzerinden 44 yıl geçtiğini anımsatarak, o gün doğan çocukların bugün artık 44 yaşına bastığını söyledi. Akıncı “0-44 yaş kuşağı toplumumuzun yüzde 62’sini oluşturuyor. Olaya bu çerçevede baktığımızda o gün henüz hayatta olmayanlara o günün ne anlama geldiğini bir daha anlatmak görevimizdir” dedi.
 Askeri müdahalenin durup dururken meydana gelmediğini anımsatan Akıncı, 15 Temmuz Yunan darbesine dikkat çekti. “Faşist Albaylar Cuntası darbe ile Makarios’u devirmiş, yerine Samson’u getirmişti. Rum Televizyonu Yunan milli marşı eşliğinde Enosis’e gidilmekte olduğunun müjdesini vermekteydi” diyen Akıncı askeri harekatın ENOSİS’i engellediği gibi, Rumlara ve Yuannistan’a demokrasiyi getirdiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, şunları anlattı:
“15 Temmuz günü Yunanistan’daki Faşist Albaylar Cuntası Kıbrıs’ta yapmış olduğu darbe ile Makarios’u devirmiş, yerine de Kıbrıslı Rum faşist Nikos Samson’u getirmişti. Kıbrıs Rum Televizyonu Yunan milli marşı eşliğinde Enosis’e gidilmekte olduğunun müjdesini vermekteydi. 
Eğer Türkiye gecikmeden bu adımı atmasaydı, darbe kökleşecek ve kısa süre sonra dünyada da kabul görmeye başlayacaktı. 20 Temmuz’da gerçekleşen askeri harekat, adanın Yunanistan’a bağlanmasını engellediği gibi, Rum toplumunun kendi seçtiği liderlerin yeniden görevlerine dönmesine ve Yunanistan’da da cuntanın devrilmesine, sivil yöneticilerin işbaşına gelmesine vesile olmuştur.”

“Çözüm fırsatları cömertçe harcandı”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, o günden bu yana geçen 44 yılda Kıbrıs’ta tüm tarafların rızasıyla adil bir çözüme ulaşmanın en iyisi olacağını ne var ki yıllar içerisinde ortaya çıkan fırsatların cömertçe harcandığını ifade etti.
Eski Rum Dışişleri Bakanı Nikos Rolandis’in de, Rum tarafının yanlış tutumuyla, oldukça kabarık olan yitirilen fırsatların listesini yayımladığına işaret eden Akıncı, Annan Planı’yla, 2004’te referandum aşamasına kadar gelen çözümün nasıl engellendiğini bilmeyen olmadığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, son olarak bir yıl önce Crans-Montana’daki konferansta yaşananlara da işaret ederek “Orada da çözümü hangi tarafın istediği, kimin destek, kimin köstek olduğu gerek BM gerekse diğer taraflarca görülmüştür. Ancak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim; bu gerçek görüldüğü, bilindiği halde konferans sonrasında Birleşmiş Milletler raporuna yansıtılmaması, Rum tarafı ile Kıbrıs Türk tarafının sonuçtan aynı derecede sorumlu gösterilmesi tam bir haksızlık oluşturmuştur” dedi. 

Şehitleri rahmetle andı
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Crans-Montana sonrasında tarafların bir durum değerlendirmesi yapmasını ve eğer taraflar istekliyse kendisinin yardımcı olmaya hazır olacağını belirttiğini hatırlatarak Guterres’in tarafların düşüncelerini ve bundan sonraki yol haritasını saptamak açısından bir yetkiliyi geçici bir misyonla görevlendirdiğini, sözkonusu yetkili Jane Holl Lute’un 23 Temmuz’da Kıbrıs’a gelerek kendisiyle de görüşeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı konuşmasının sonunda, halkın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutladı; şehitleri rahmetle andı, gazileri saygıyla selamladı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473