banner564

18 milyon 300 bin TL

Genel Tarım Sigortası Fonu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu tarafından oyçokluğuyla kabul edildi

18 milyon 300 bin TL
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında dün saat 10.30’da toplandı. 
Meclis Genel Kurulu’nda ilk olarak Genel Tarım Sigortası Fonu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı ele alındı.
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür’ün, Genel Tarım Sigortası Fonu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısına ilişkin komite raporunu okumasının ardından milletvekilleri söz aldı.
İlk sözü alan, UBP Milletvekili Ersin Tatar, hayvancılardan sonra şimdi de çiftçilerin eylemlerinin “hat safhada” olduğunu, Tarım Bakanlığı’nın ne gibi tedbir aldığını merak ettiğini söyledi.
UBP Milletvekili Durdun Oğuz ise, Genel Tarım Sigortası’nın tarımın olmazsa olmazı olduğunu dile getirerek, çiftçilerle ilgili açılımların yapılmasını beklediğini ifade etti.
Tarımın hala bırakıldığı yerde olduğunu söyleyen Oğuz, “bir çalışma yok, gelişme yok, eleştiri yapılınca da tepki veriliyor, zihniyet aynı olunca hiçbir şey değişmiyor” şeklinde konuştu.
UBP Milletvekili Zorlu Töre, tarım sektörlerinin önemine dikkat çekerek, tarım sektöründe sıkıntıların her zaman diğer sektörlerden daha fazla olduğunu söyledi.
Genel Tarım Sigortası Fonu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu tarafından oyçokluğuyla kabul edildi. 
Yasa, Fonun bütçesini, 18 milyon 300 bin TL olarak öngörüyor. 
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Tarım Sigorta Fonunun günün şartlarına göre ele alınıp tekrar düzenlenmesi gerektiğini söyleyerek bu düzenlemenin yapılmamasını eleştirdi.
Enginar üretilen bölgelerdeki gençlerin kendi kendilerine üretime girme çabalarını anlatan Angolemli, hükümetin öncülüğünde bir birlik altında bir araya getirilerek ürünlerinin pazarlanmasının kolaylaştırılması gerektiğini, arıcılık ve bal işinde de hükümetin daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi.
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu ise, “hükümetin sorun çözmekten aciz sorun üreten bir yapıda olduğunu” ileri sürerek ülkede tarım sigortasının olmazsa olmaz olduğunu belirterek sürdürülebilir bir tarım sigortasının önemine işaret etti.

Hamzaoğulları: Hayvancı sürekli mağdur
CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları, küçük baş hayvancılık yapan kişilerin yılda sadece 3 ay sağdığını, sütünü satıp da yem alamayacağını dile getirerek, küçükbaş hayvancının sürekli mağdur olduğunu kaydetti.

Mungan: Kaynak KKTC halkından toplandı
Maliye Bakanı Zeren Mungan ise, 2015 yılı bütçesinin uygulandığını dile getirerek, tarım sektörü ile ilgili kaynaklar kullanıldığını, bunların Türkiye Cumhuriyeti değil KKTC halkından toplanan kaynaklar olduğunu söyledi. 
Genel Tarım Sigortasının 34 Milyon TL kaynağının Türkiye’den reform destekleme adı altında 115 Milyon TL’lik bir kaynaktan aktarıldığını dile getiren Mungan, bu rakamın ilave alınmış değil tahsis edilen kaynakların kullanılmamasından artan kaynak olduğunu söyledi.

Sennaroğlu: Ülke tarımında sıkıntı var…
Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu da, ülke tarımında sıkıntı olduğunu aslında tüm dünya genelinde sıkıntılar yaşandığının görüldüğünü dile getirerek, tarımın devlet desteğiyle sürdürüldüğünü söyledi.
İnsanoğluna beslenmesi için kaliteli güvenilir ve ucuza gıda sunmanın stratejik bir durum olduğunu söyleyen Sennaroğlu, bazı ödemelerin yapılmamasının doğru olduğunu dile getirerek, hükümete gelindiğinde ödeneklerde paranın tükendiğini 35 Milyon TL’lik paranın tamamlanmasından dolayı bütçede açık oluştuğunu kaydetti. 
Konuşmaların ardından Genel Tarım Sigortası Fonu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oyçokluğuyla kabul edildi. 
Oylamada 26 kabul, 3 ret oyu kullanıldı, 21 kişi de oylamaya katılmadı.

Muhtarların işi kolaylaşacak
Genel Kurul’da daha sonra görüşülen Birleştirilmiş Köy ve Mahalle İhtiyar Heyetleri (değişiklik) Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi. 
Meclis Genel Kurulu'nda Ekonomi, Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nin tasarıya ilişkin raporunun okunmasının ardından, ilk sözü alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, muhtarların önemine işaret ederek, tasarının hayırlı olmasını temenni etti. 
Tasarı hakkındaki konuşmaların tamamlanması ardından, tasarı madde madde okunarak bütünü oy birliğiyle kabul edildi. 
Meclis Genel Kurulu’nun gelecek oturumu 21 Mayıs Perşembe günü saat 10.00’da yapılacak. 

Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2015, 09:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473