Melin DOBRAN
Girne-Değirmenlik anayolunda geçtiğimiz hafta 3 kişinin hayatını kaybetmesi,7 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan trafik kazası sonrasında, güvenli yol ve saatlerin ileri alınması talebiyle ülke genelinde başlatılan grev ve eylemler dün de devam etti.
Eylemin ilerleyen saatlerinde yaşanan arbedede polisler yaralandı, siviller fenalık geçirdi. Olaylarda aralarında polislerin de olduğu 16 kişi yaralandı.
Sendikal Platform tarafından düzenlenen ve Başkent Lefkoşa’da gergin saatlere sahne olan eyleme katılan öğrenciler; “Çocuklar uyurken susulur ölürken değil”, “Bir can kaç Mercedes eder?”, “Yerimiz toprak değil okul” ve “Saatler geri çekilecek, yollar düzeltilecek, ışıklandırma yapılacak net” yazılı pankartlarla, “Sorumlular istifa”, “Direne direne kazanacağız” şeklinde sloganlar atarak, Başbakanlık önüne yürüdü.
Kısa bir süre sonra Sendikal Platform da eyleme katıldı. Bazı sendika başkanlarının yaptığı konuşmanın ardından eylemciler, slogan atmaya devam etti.
Arbede sırasında yaralananlar oldu
Eylemcilerle polisin arasında uzun süren bir arbede yaşandı. Yaşanan itişmede polislere pet şişeler ve taşlar atıldı. Bazı polis, öğrenci ve vatandaşlar yaralandı. Atılan taşlardan biri Mali Şube’de görevli Şaban Yeğen isimli polisi gözünden ve kaşından yaralarken, CÖŞ’de görevli Hüseyin Karamustafa isimli polisi başından yaraladı.
İki aylık hamile olan Nezaket Küpe isimli polis memurunun ise karnına darbe aldığı öğrenildi. Yaralılar, Başbakanlığa çağırılan ambulansla, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yetkililerden alınan bilgiye göre yaralıların hayati tehlikesi bulunmadığı, polis memuru Şaban Yeğen’in ise müşahede altında tutulduğu öğrenildi.
16 kişi hastaneye başvurdu
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu eylemin ardından yaptığı açıklamada, öğrenci ve sivilden oluşan 8 kişinin fenalaşarak hastaneye kaldırıldığını ifade etti.
Bunlardan 6 kişinin tedavi edilerek taburcu olduğunu, nefes darlığı yaşayan ve göğüs kaslarında ezilme olan diğer iki kişinin ise müşahede altında tutulduğunu açıkladı. Sucuoğlu, polisle vatandaşlar arasında yaşanan arbede sırasında toplam 16 kişinin hastaneye başvurduğunu söyledi.
“Topluma kulak vermek zorundasınız”
Eylemde konuşma yapan Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı şunları söyledi, “Toplumun ve yüreği yananların başı sağ olsun. Toplumun bütünü burada. Öğretmen, işçiler, memurlar, özel sektör çalışanları ve ülkenin geleceğini teslim edeceğimiz gençler burada. Siz neredesiniz? Ülkenin yönetimine talip olurken, bu ülkenin sorunlarını çözmeye gelirsiniz buraya. Mazeret üretemezsiniz. Bu olaylara sebebiyet veren en önemli faktörlerden bir tanesi de saatler konusudur. Bu ülkede kış mevsimi geldiğinde saatler 1 saat geri çekilirdi. Ülkeyi yönettiğini iddia edenlere soruyorum, ne oldu da şimdi geri çekmiyorsunuz? Artık güneş batıdan mı doğar? Sebebi nedir söyleyin. Halkın yüzde 99’u size saatleri geri çekeceksiniz diyor, siz kimi temsilen burada oturuyorsunuz? Bunun cevabını verin. Topluma kulak vermek zorundasınız.”
“Mercedese para var yola yok”
Eylemde konuşma yapan KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan şunları söyledi, “Bizi ağlatan, anneleri, aileleri ağlatanlara ne zaman hesap soracaksınız? Hesap sorana kadar biz buradan ayrılmayacağız. Sizi görene kadar biz buralara gelmeye devam edeceğiz. Siz ki lüks içinde yaşamaya, siz ki Mercedeslerde gezmeye çalıştınız. Kendinize 17 tane Mercedes almaya para var ama yolları yapmaya ve aydınlatmaya paranız yok. Size daha ne kadar dayanacağız. Mercedesler satılsın yollar yapılsın. Sizin bir şansınız var, bu yaptığınız yanlışlardan alacağınız kararlarla geri dönmektir.”
Sendikal Platform açıklama yaptı…
Öte yandan Sendikal Platform’un dün akşam saatlerinde yaptığı toplantıda alınan kararlar kamuoyuna açıklandı.
Sendikal Platform tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sendikal platform Başbakanlık önünde yığınsal bir eylem gerçekleştirmiş ancak herhangi bir siyasi erk veya iradeyle temas sağlayamamıştır. Azınlık Hükümeti diyalog kurma yerine çok ciddi bir polis gücünü sivil halk ile karşı karşıya getirme basiretsizliğini göstermiştir. Hükümet bu tavrıyla yaşanan arbede de gerek sivil eylemcilerin gerekse görevini ifa eden polis memurlarının yaralanmasına sebebiyet vermiştir. Yaralanan tüm yurttaşlarımıza acil şifalar dileriz.
Bugünkü eylem sürecinde yaşananları ve bundan sonraki eylem planını değerlendirmek üzere tam katılım ile toplanan Sendikal Platform aşağıdaki kararları üretmiştir:
Hükümete cumaya kadar müsaade verildi
1. KTAMS, KTÖS ve KTOÖES ile başlayan sivil itaatsizlik eyleminin Sendikal Platform kapsamındaki bütün sendikalarca uygulanmasına karar verilmiştir. Bu çerçevede bütün çalışanlar eski çalışma saatlerine göre işyerlerinde görev yapacaklardır.
2. Azınlık Hükümetine, Sendikal Platformun kış saati uygulaması bağlamında saatlerin 1 saat geriye çekilmesi ve çocuklarımızın ölümünden sorumlu ilgili 3 bakanın istifası taleplerinin yerine getirilmesi için 09 Aralık Cuma saat 15.00’e kadar süre verilmesine; bu süre sonunda taleplerin karşılanmaması durumunda ise,
i. stratejik iş yerlerinde süresiz eyleme gidilmesine,
ii. gelecek hafta itibarıyla kitlesel eylemlere devam edilmesine
oy birliğiyle karar vermiştir.
Sendikal Platform 09 Aralık Cuma günü hükümete verilen süre sonrasında toplanarak alınan kararları detaylandıracak ve o günkü toplantı sonrası kamuoyuyla paylaşacaktır.”
Cumhurbaşkanı Akıncı’dan sağduyu çağrısı
Brüksel’de temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da dünkü eylemin ardından bir açıklama yaparak hem sendikalara hem de hükümete sağduyu çağrısında bulundu.
Akıncı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Devam eden eylemleri ve zaman zaman yaşananları endişeyle izliyorum. Trafik kazasında arkadaşlarını kaybeden öğrencilerimizin trafik güvenliği talepleri, eksiksiz tüm toplumumuzun ortak talebidir.
Yılların birikmiş sorunlarından biri olan trafik güvenliği konusunda, ciddi bir eylem planı ve stratejik hedefle hareket edilmesinin zamanı çoktan gelmiştir. Daha fazla geç kalma lüksümüz yoktur. Anlaşılıyor ki hükümetin saat düzenlemesi konusundaki kararına gösterilen tepki, mesai saatleri ve ders başlama saatleriyle ilgili yeni ek düzenlemelere karşın devam ediyor. Dünyanın elips şeklindeki yörüngesi nedeniyle güneşe yakınlaşıp uzaklaşmasından kaynaklanan gece ve gündüz sürelerinin mevsimsel değişimini düzenleyemeyiz, ama saatlerimizi bu değişime göre ayarlayabiliriz. Daha önce de ifade ettiğim üzere, bu yıl, saat diliminin değişmemesi yönünde alınan karar, yeniden gözden geçirilmeli.
Saat kararı yeniden değerlendirilmeli…
Saatlerin doğaya uygun düzenlenmesi ile ilgili yıllardır devam eden uygulamanın kaldırılması ile ciddi bir sıkıntı doğmuştur. Karar, mesai ve ders başlama saatlerinde kamu-özel sektör farklılığının yaratacağı yeni sorunlar dikkate alınarak yeniden değerlendirilmeli, toplumsal bir sorun olarak algılandığı açık olan parça parça değişiklikler bütünlüklü bir şekilde ortadan kaldırılmalıdır. Aklın yolu budur. Tüm toplumsal kesimlerle hükümetin, tepkiler daha fazla üzücü sonuçlar doğuracak noktaya gelmeden, sağlıklı ve açık bir diyalog başlatmasının önemi büyüktür. Unutmayalım ki hükümetiyle, meclisiyle, muhalefetiyle, sivil toplum örgütüyle, sendikasıyla, öğrencisiyle, polisiyle, öğretmeniyle birbirimize ihtiyacımız var. Birbirimizi kırmadan dökmeden, incitmeden konuşmalı, dinlemeli, anlamalı ve akıl yolunda çözüm için buluşmalıyız.”
Denktaş: Yaşanan acı istismar ediliyor
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise dün yaptığı açıklamada, kaza sonrasında yaşanan acının istismar edildiğini söyledi.
Denktaş, açıklamasında, Türkiye ile eş saat uygulamasında kalınmasının gereklilik olduğunu da belirterek, “karar, izolasyonlar nedeniyle tek çıkış kapımız olan Türkiye ile zaman farkı nedeniyle ortaya çıkabilecek olası aksaklıkların engellenmesine yönelik bir karardır” dedi.
Denktaş, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın saatlere yönelik açıklamasının da tüm eylemlerin arkasında başka bir niyet olduğunu ortaya çıkardığını belirtti.
Karar alındığında neden ses çıkarılmadı?
Karar alındığı zaman ses çıkarmadıklarını belirten Denktaş, kazanın ardından büyük bir acı üzerinden siyaset yapıldığını ve halkı sokağa dökme planlarının hayata geçirildiğini kaydetti.
Kazanın ardından hükümetin sendikalarla yaptığı görüşmeleri ve aldığı kararları aktaran Denktaş, toplantıda “palyatif tedbirlerle değil işi kökünden çözmek istiyorsak, gelin AB tarafından hazırlanan haritayı inceleyelim, maaş artışı yapmayalım, belli bir rakamın üzerindeki maaşlardan yüzde 3 kesinti yapalım, Mercedesleri de almayalım onu da ekleyince 139 milyon bir kaynak oluşur, sizin işaret edeceğiniz yerlerden başlayarak tüm yollarımızı yapalım ” görüşünde bulunduğu zaman sendikacıların kendisine “Türkiye’den gelen parayla yolların yapılmasını önerdiklerini belirtti.
Serdar Denktaş, toplantıda bu öneri üzerine, “hani Türkiye’nin ne parasını ne pulunu istemiyordunuz, karar verin” diyerek konuyu kapattıklarını anlattı.
“Olası bir referanduma hazırlık nitelikli, insanımızı devletinden ve Türkiye’den soğutma gayreti ile büyük bir acıyı isyan noktasına taşımak isteyenler bir oranda başarı sağlamıştır” şeklinde konuşan Denktaş: Hükümetin de yaşananları değerlendirerek gerekli kararları üreteceğini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2016, 08:58