banner564

Tepkiler maksatlı

Yazılı açıklama yapan Anastasiadis, Rum halkına verdiği taahhütlerden sapmadığını açıkladı

Tepkiler maksatlı
banner598

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, hükümet ortağı DİKO’nun ve diğer siyasi partilerin ağır suçlamalarına karşı kendini yazılı açıklama ile savundu.

   Açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanlığı’na seçilmesinden önce, DİKO’ya ve Rum halkına verdiği taahhütlerden zerre bile sapmadığını; ancak ortak açıklama metninin içeriğine yönelik tepkilerin tamamen mesnetsiz, dayanaksız ve tehlikeli keyfilikler olduğu savundu.
  Simerini Gazetesi’ne göre, Anastasiadis, siyasi liderlerin ve diğer unsurların görüş ve tezlerini sabır, itidal ve saygıyla izlediğini belirterek, Rum halkının tam bilgilenmesi için gerçekleri bütün detayıyla açıklayacağını tekrarladı.

   Fileleftheros da, Anastasiadis’in yazılı açıklamaile, ortak açıklama belgesine Rum tarafından, özellikle de DİKO’dan gelen tepkileri yatıştırmaya ve ortaklarını hükümette tutmaya çalıştığını kaydetti.
   Zıtlaşmaya girmekten kaçındığını çünkü hedefinin siyasi partilerle mümkün olduğunca çok bütünlük içerisinde hareket etmek olduğu kaydeden Anastasiadis, bunun, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın da tavsiyesi olduğunu hatırlattı.
   Gazete, Samaras’ın bu tavsiyesinin pratiğe dökülmediğini, partilerin büyük çoğunluğunun itiraz ederek destek vermemeyi sürdürdüğü Anastasiadis’in “muradım, yeni tur müzakerelerin başlamasıyla karşımıza çıkacak büyük zorlukların ve meydan okumaların çok daha müşterek yönetimidir” dediğini yazdı.

Asgari müşterekte iş birliği

   Anastasiadis, bütün partilerin her şeyi kabul etmesi gerekmediğini ancak asgari müşterekte işbirliğine gidilmesini istedi. Uzlaşmaya varılan ortak açıklamanın, aylarca harcadıkları çabanın sonucu olduğunu belirterek, “Ortak açıklama vatanımızı ‘şgalden’ kurtaracak, yeniden birleşmeyi gündeme getirecek, Kıbrıs’ın bütün yasal vatandaşlarının insan haklarını ve temel özgürlüklerini güvence altına alacak bir çözüm için özlü müzakerelerin yeniden başlamasına olanak sağlayacak” ifadesini kullandı.
   “Ortak açıklama sadece başlangıçtır” diyen Anastasiadis, “Bizi sıkı çalışma ve zahmetli bir çaba bekliyor. Önümüzdeki dönem hepimizin; siyasi liderliğin, medyanın, sivil toplumun vatanseverlik boyunu ölçecek. Herkesin bu çabaya yapabileceği katkı var. Aksi görüşlerin de faydası var. Yeter ki olgun bir topluma uygun bir şekilde argümanlarla, gerçekler temelinde, siyasi ahlakla konuşalım. Yunanistan Başbakanı’nın vurguladığı gibi geçmişteki bölünmeleri yeniden yaşamayalım” vurgusunu yaptı.
   Anastasiadis açıklamasının sonunda, ortak açıklamayı kabul kararına destek veren Yunanistan Başbakanı’na, DİSİ ve AKEL’e teşekkür etti.

DİKO’dan yanıt

   DİKO Basın Sözcüsü Hristina Erotokritu, Anastasiadis’in yazılı açıklamasına cevaben, DİKO’nun parti içi seçimlerinin yapıldığı gün yaptığı, Cumhurbaşkanı Eroğlu ile ortak açıklama metni mutabakatları ve DİKO ile hükümet programının iptaliyle ilgili açıklamasını dikkatlice okuduklarını belirterek şunları vurguladı:
   “İçeriği samimiyse ve halkla ilişkiler niteliği taşımıyorsa durum anlaşmanın içeriğinden çok daha tehlikelidir. Başkan Anastasiadis bu anlaşmanın iyi olduğuna gerçekten inanıyorsa bu özellikle endişe vericidir, anlaşmanın kendisinden çok daha fazla tehlike içeriyor.
    Kendisini anlaşmaya imza atmaya teşvik edenler, nihai metnin ortaya konulan beklentileri karşılamadığını, ne Kıbrıs Rum tarafının ezeli tezlerine, ne de Başkan’ın seçim öncesi taahhütlerine uyduğunu biliyorlar.
   Tekrar ediyoruz: Türk tarafının müzakereler başlamadan ve hangi sonuca varacağına bakmaksızın, ayrılıkçı hedeflerini daha çok başardığı bu anlaşmanın terk edilmesi için halen zaman ve olanak vardır. Başkan Anastasiadis’e bu çağrımızda ısrarlıyız ve Başkan’ın DİKO ile yaptığı hükümet programı ruhunu ve içeriğini iptal etmeyeceğini umuyoruz.”

Ekologlar:İç cephe dağıldı


   Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Basın Sözcüsü Eleni Hrisostomu, 18 Aralık tarihli ortak açıklama önerisine siyasi parti liderlerinin itiraz ettiğini, buna karşın Anastasiadis’in “sorumluluğu alıyorum” dediğini belirterek, şimdi Rum Yönetimi Başkanı’nın kendi bozduğu birlik için çağrı yapmak yerine bunu yaratmanın yollarını bulması gerektiğini söyledi.
   Hrisostomu, “Maalesef müzakereler, iç cephe dağılmış vaziyette ve yıkıcı ayrılık belirginken başlıyor. Başkan Anastasiadis’in büyük sorumluluğu var ve bunu göğüslemek zorunda” ifadesini kullandı.

Seferberlik çağrısı

   Vatandaşlar İttifakı ise, “kuluçkada bulunan yıkıcı bir çözüm planının dayatılmasını engellemek için Rum halkını ve siyasi partileri seferberliğe çağırma kararı aldı. Parti açıklamasında, “Artık seçim öncesi işbirliğinden değil ortak bir cepheden, bu yıkıcı ortak açıklamaya karşı ortak tezlerden ve Annan planından daha kötü bir çözüme götürecek projeleri alaşağı etme tek hedefinden söz ediyoruz” denildi.
   Vatandaşlar İttifakı başlayacak olan müzakerelerin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin devamını değil iki kurucu devletten meydana gelecek “yeni bir anayasal hilkat garibesi” için yapılacağı görüşünü ortaya koyarak, Rum halkının Anastasiadis’e sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni tasfiye edecek müzakereler için yetki vermediği görüşünü ortaya koydu.

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2014, 03:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner608

banner628

banner474