banner564

Tam gaz ilerliyor

Anastasiadis, Papa Francis ile görüşüp, Türkiye’yi suçladı, ardından Eni-Kogas Konsorsiyumu ile karşılıklı anlayış memorandumu imzaladı

Tam gaz ilerliyor
banner598

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Vatikan ziyaretinde Türkiye’yi Papa Francis’e şikayet etti. Ada’nın n1974’ten beri Türk işgali altında olduğunu söyleyen Anastasiadis, kiliselerden çalınan tarihi eserlerle ilgili bilgiler aktardı ve Kıbrıs sorununun çözümü konusunda papa’dan yardım istedi.

    Anastasiadis’in İtalya ziyaretinde eşlik eden Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise, İtalyan-Kore ortaklığındaki ENI-KOGAS konsorsiyumu ile karşılıklı anlayış memorandumu imzaladı.

   ENI-KOGAS’ın, tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki  (MEB) parsellerde arama çalışmalarını hızlandıracağını yazan Simerini Gazetesi, “hükümet kaynaklarına” dayanarak, anlaşmanın çok olumlu bir gelişme olarak nitelendirildiğini ve konuyla ilgili resmi açıklama yapılmasının beklendiğini kaydetti.

   Politis Gazetesi de,  Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in önceki gün Roma’da ENI şirketinin iki üst düzey yetkilisiyle bir araya geldiğini ve görüşmede, iki tarafın sözde Rum MEB’indeki hidrokarbonların geliştirilmesindeki işbirliği konularını ele aldıklarını aktardı.

   İtalyan ENI şirketinin, Güney Kore şirketi olan KOGAS ile birlikte, Rum MEB’indeki 2, 3 ve 9 numaralı parsellerin işletme haklarını elde ettiğini ve şirketlerin ilk sondaja hazırlandığını anımsatan gazete, ENI şirketinin başlangıçta ilk sondaja 2014 sonlarında başlamayı planladığını, ancak önceki gün Lakkotripis ile gerçekleştirilen görüşmenin ardından, çalışmaların önümüzdeki Ağustos ayında başlaması için, daha erken bir zamanda platform bulunmasına çabalandığını yazdı.

 

Sınırlı değişiklikler oldu

 

   Öte yandan, görüşmede, Rum bakanın şirket yetkilileriyle, ENI şirketinin Vasiliko’da inşa edilmesi gündemde olan doğal gaz sıvılaştırma terminaline katılımıyla ilgili karşılıklı anlayış memorandumu taslağını görüştüğünü kaydeden gazete, Rum kesiminin sunduğu belgenin, İtalyanlar’dan sınırlı değişikliklerle geri döndüğünü ve şu an imzaların atılmasının kesinleşmesinin yolunun açıldığını belirtti.

   Bunun, memorandum metninin Rum Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasının ardından gerçekleşeceğini yazan gazete, bunun Rum Yönetiminin, terminalin inşa edilmesi ve çalışması konusunda, şirketlerle işbirliği yapılmasına dair imzaladığı 3’üncü memorandum olacağını; daha önce de Noble ve Total şirketleriyle benzer memorandumlar imzalandığını ekledi.
   Fileleftheros gazetesi ise, yapılan görüşmede, Güney Kıbrıs’ta doğal gaz sıvılaştırma terminali yapılmasına öncelik veren somut bir memorandum metninde mutabık kalındığını belirterek, belgenin Rum Yönetiminin önerisi olduğunu ve önceki gün esaslı değişiklikler olmadan, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’e geri döndüğünü kaydetti.
   ENI ile olan nihai memorandum metninin, Bakanlar Kurulu tarafından görüşülmesi ve onaylanması için, kısa zaman içerisinde Hukuk Dairesi tarafından incelenmesinin beklendiğini belirten gazete, bu gelişmeyle birlikte, Rum kesiminin üç ortağının da (Noble, Total ve ENI), dikkatini Kıbrıs’taki terminale çevireceğini ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2014, 00:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner474