Rum siyasi partileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyaretini ve ziyaret sırasında yaptığı konuşmaya sert tepki gösterdi.
Fileleftheros gazetesi “Lefkoşa, Ankara Çerçeve Dışında Hareket Ediyor... Ankara Bir Adım Önde Bulunuyor İfadelerinin İçi Boş” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC ziyaretini “yasadışı” olarak niteledi. Habere göre Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis tarafından yapılan açıklamada Erdoğan’ın bütün hareket ve söylemlerinin “BM kararları, 1977-79 Doruk Anlaşmaları ve Ortak Açıklama çerçevesinin dışında olduğu” iddia edildi.
Erdoğan’ın, Yunanistan’ın Kıbrıs müzakerelerine müdahil olması söylemini sıklıkla tekrarlamasını “Yunanistan’a sorumluluk yükleme ve Türkiye ile eşitleme çabası” olarak niteleyen Hristodulidis, “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın, AB’ye aday bir ülke olarak, müdahil olması için ilk önce, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de üye olduğu ve çözümden sonra da üye olmaya devam edeceği Avrupa Birliği’ni çağırmasını beklerdik” dedi.
Türkiye’nin her zaman bir adım önde olacağı söylemini de; “Pratikte Ankara’nın tam aksi politikaları izlediği için içi boş bir söylem” diye niteleyen Hristodulidis “İşgale son verilmesi ve Kıbrıs sorununa adil ve sürdürülebilir ve Kıbrıs halkının beklentilerine cevap verecek bir çözüm bulunması için çalışma kararlılığımızı yinelemek istiyoruz” ifadesini kullandı.
Siyasi Partiler: Yanılgılara kapılmayı bırakın
Simerini; “Sesler ve Talepler... Partiler Vurguluyor: Erdoğan’ın Ziyareti Tahriklerin Doruğu... Muhalefet Güçleri Hükümeti Yanılgılara Kapılmayı Bırakmaya ve Türk Cumhurbaşkanı’nın Hareketlerini Şikayet Etmeye Çağırdı” başlıklı haberinde Rum siyasi partilerinin Erdoğan’ın KKTC ziyaretiyle ilgili görüşlerini aktardı.
Gazeteye göre EDEK ve Meclis Başkanı Yannakis Omiru Erdoğan’ın ziyaretini “yasadışı, tahrikkar ve Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını küçümseyici” diye niteleyerek, “kınadı.” Rum Yönetimi’ni, yanılgılara ve sahte duygulara kapılmak yerine “Erdoğan’ın yasadışı ziyaretini şikayet etmeye” çağıran Omiru, bu ziyaretin “her türlü uluslararası hukuk ilkesini ve Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiğini” savundu. Omiru Rum Yönetimi’nin, Türkiye’nin Barbaros araştırma gemisini Rum MEB’ine göndermesini BM’ye ve AB’ye “eşzamanlı şikayetlerde bulunmak zorunda olduğunu” da ekledi.
AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, Erdoğan’ın, Türkiye’nin son yıllarda Kıbrıs sorununda uyguladığı iletişim stratejisinde tutarlılık gösterdiği görüşünü ortaya koyarak “Tahrikkar bir tavırla Türkiye’yi çözüme kararlı göstermeye, aynı zamanda çözümsüzlüğün suçunu Kıbrıs Rum tarafına atmaya çalıştığı” iddiasında bulundu. Lukaidis Erdoğan’ın, Türkiye’nin çözümün içeriğiyle ilgili anlayışından söz etmediğini, KKTC’yi demokrasi ve ekonomik kalkınma modeli olarak göstermeye odaklandığını söyledi.
Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Basın Sözcüsü Eleni Hrisostomu “Türkler Kıbrıs sorunundaki niyetlerini bir kez daha gösterdiler çünkü Türk Cumhurbaşkanı’nın Kıbrıs ziyaretiyle aynı zamanda ‘Barbaros’ araştırma gemisi de Kıbrıs MEB’inde araştırmalar yapıyor” ifadesini kullandı. Rum Yönetimi’nin ise Erdoğan’ın olumlu mesaj içeren açıklamalarda bulunmasını beklediğine işaret eden Hrisostomu, “Türkler her gün Kıbrıs sorununda net tezlerini ortaya koyarken hükümetin farklı mesaj beklemesi şaşırtıcıdır” dedi.
EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, Rum tarafının Türk tarafından iyi niyet beklememesi gerektiğini öne sürdü. Şilluris “Sayın Erdoğan’ın yasadışı ziyareti Türk tarafından, iyi niyetten başka her şeyi karşımızda bulacağımız yolundaki endişelerimizi güçlendiriyor” dedi.
Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2014, 09:29