Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk mallarını, ellerinde yasa dışı bulunduranların veya sebepsiz bir şekilde kiralarını ödemeyenlerin, bu mallardan atılmasını gündeme getirdi.
Alithia Gazetes’ine göre, Rum İçişleri Sokratis Hasikos, 2014 yılı için Kıbrıs Türk Malları Fonu’nun bütçesinin ele alındığı Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nin önceki gün yapılan toplantısında yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk mallarının kullanımı için ödenmeyen, geciken kira bedelinin 4 milyon Euro olduğunu ve bu kiraların tahsil edilmesi ve önlemlerin yoğunlaştırılması için tüm kaymakamlıklara talimat verildiğini söyledi.
Hasikos, uzun yıllardır kira ödemeyi veya ilgili birimlerle uzlaşma sağlanmasını ret edenlerin durumlarına ilişkin olarak, atılmaları ileriye götürme kararı aldıklarını belirterek, taraflarınca işbirliğinde bulunmayanlar için de yargı sürecini ileriye götüreceklerini söyledi.
Hasikos, “İnsanlara 100 bin Euro gecikmiş kira bıraktılar ve şimdi de krize atıfta bulunuyorlar, ancak bu para krizden önce biriktirildi” dedi.
Eski sözleşmelere ilişkin eski kiraların, güncel değerlerine yanıt vermek amacıyla yeniden inceleneceğini söyledi.
Kamu hizmetindeki değiş tokuş çerçevesinde, Kıbrıs Türk Malları Fonu’nda çalışan personelde de değişiklikler yapılacağını, uzun yıllar “ilişkiler, bağlar ve bağımlılıklar” yaratıldığını kaydeden Hasikos, gözlemlenmekte olan düzensizliğin, personel ile alakalı olmadığını, kamu görevlilerin çoğunda istisnaların da bulunduğunu belirtti.
Yasadışlık da var
Kıbrıs Türk malları konusundaki yasa dışılıklara da değinen Hasikos, elinde Kıbrıs Türk malı bulunduran göçmen olmayan kişilerin de bulunduğunu söyledi.
Hasikos, başvuruların, “Dromolaksia”(Mormenekşe) olayında olduğu gibi Kıbrıs Türk mallarıyla kolay zenginleşme ve faydalanmadan kaçınılması amacıyla, ayrıntılı bir şekilde değerlendirildiğini ifade etti.
Hasikos, Bakanlığı’nın amacının, geçmişteki haksızlıkları veya keyfi müdahaleleri ortadan kaldırmak için Kıbrıs Türk mallarının, hak sahiplerine aşamalı olarak yeniden dağıtılması olduğunu belirterek, Kıbrıs Türk mallarında, göçmenlerden her birinin elinde ne bulunduğu ve göçmenlerden her birinin Kuzey’de neye sahip olduğunun kaydedilmeye başlandığını da söyledi.
Hasikos, bazı haksızlıkların bulunduğu, Kuzey’de çok malı olan ve elinde hiç Kıbrıs Türk malı olmayan göçmenlerin bulunduğunu, bununla birlikte Kuzey’de malı bulunmayan ancak elinde Kıbrıs Türk mallarından büyük bir bölümü bulunan kişilerin de olduğunu aktardı.
Personel tasarrufu için Hükümet’in, Kıbrıs Türk malları içerisindeki evlerin tamirini durdurması gerektiğini söyleyen Hasikos, 6 bin evi tamir etmesi gereken kişilere yönelik saatlik ücret için çok para ödendiğine dikkati çekerek, tamirlerin ancak, evin yıkılmak üzere olması veya sağlık konusunun söz konusu olması durumunda yapılacağını söyledi.
Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2014, 03:16