Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in danışmanlarından gazeteci yazar Makarios Drusiotis’in yazdığı son kitabın Rum-Rus ilişkilerinde siyasi kriz yarattığı bildirildi.
Simerini haberi “Kıbrıs-Rusya İlişkileri Sınanıyor... Sebep, Başkan Anastasiadis’in Danışmanının Kitabı... Rusya’nın Lefkoşa Büyükelçiliği Hükümetin Moskova’ya Yönelik Politikasından Rahatsızlık Belirtiyor... Anastasiadis: Drusiotis’in Görüşleri Beni Bağlamaz” başlık ve spotlarıyla aktardı.
Gazete Makarios Drusiotis’in kitabında, eski Sovyetler Birliği’ne, Temmuz 1974’te Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk ve tek Cumhurbaşkanı III. Makarios’a yönelik darbe ve ardından gerçekleşen Barış Harekâtı’yla ilgili sorumluluk yüklemeye çalıştığını belirtti.
Gazeteye göre Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki büyükelçiliği Drusiotis’in “İstila ve Büyük Güçler” isimli kitabının içeriğinden duyduğu rahatsızlığı uzun soluklu ve kitaptaki ihtilaf noktalarına cevaplar da veren bir açıklama ile belirtti. Büyükelçilik açıklamasının sonunda Drusiotis ve kitabın içeriği, yazarın sıfatı ile bağdaştırıldı. Rusya büyükelçiliği açıklamasındaki en endişe verici kısmın ise Güney Kıbrıs’ın dış politikasının yeniden tayin edildiğine işaret edilerek, kitabın yayınlanma zamanının tesadüf mü olduğunun sorgulanması olduğuna işaret eden gazete şu detaylara yer verdi:
Tesadüf mü?
“Rusya büyükelçiliğinin, açıklamasının sonunda yönelttiği sorular ve eleştiriler şöyledir: ‘Yazarın ABD’yi ve NATO’yu beraat ettirme çabası konjonktürel mantık olarak görülebilir çünkü Kıbrıs’ın dış politikasının bugünkü yeniden tayin edilmesini yansıtıyor. SSCB’yi lekeleme çabası, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’in tekrarladığı; dış politikanın, aralarında bizim de bulunduğumuz, Kıbrıs’ın geleneksel dostlarının aleyhine tayin edilmediği açıklamalarıyla uyuşmadığından tuhaf görünüyor. Yazarın gerekçeleri çok açıktır ve bizi ilgilendirmiyor. Bilimsel düzeyi düşük ve kabul edilemez siyasi kitabıyla ilgili bizi rahatsız eden tek şey, kitabın amatör bir yazma tutkunu tarafından değil, Cumhuriyetin özel danışmanı tarafından yazılmış olmasıdır. Bu tesadüf müdür?”
Anastasiadis:Dusiotis’in görüşleri beni bağlamaz
Gazeteye göre Rusya büyükelçiliğinin açıklaması üzerine Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün Drusiotis’in, kitabında ifade edilen ve Rusya büyükelçiliğinin tepkisine neden olan görüşlerinin kendisini bağlamadığını açıkladı. Anastasiadis, Rusya Büyükelçiliği’nin basına servis edilen açıklamasıyla ilgili görüşlerini Rum Sözcü Nikos Hristodulidis aracılığıyla, şu sözlerle ortaya koydu:
“ Makarios Drusiotis’in kitabının basılıp dağıtılmasının ardından Lefkoşa’daki Rus Büyükelçi ile yaptığı görüşmede Başkan Anastasiadis herhangi bir araştırmacının görüşlerinin kendisini ne bağladığını ne de ifade ettiğini söyledi. Başkan Anastasiadis’in Sovyetler Birliği’nin ve Rusya’nın ilke politikasına karşı tavrı, dost ülkeye yönelik takdir ve teşekkür açıklamaları aracılığıyla biliniyor. Dolayısıyla, hiç kimse bilimsel araştırma çerçevesinde serbestçe ifade edilen görüş veya tezleri Cumhuriyet’in resmi tezleriyle bağdaştırmamalıdır.”
Drusiotis’ten tepki
Gazete Rusya Büyükelçiliği tarafından yapılan “zehir zemberek” açıklamaya yazar Makarios Drusiotis’in de sert üslupla cevap verdiğine dikkat çekti.
Gazeteye göre Drusiotis “Yabancı bir ülke büyükelçisinin, 40 yıl önce cereyan eden tarihi olaylarla ilgili bir araştırmanın sonuçlarına itiraz ediyor diye, misafir olduğu ülkenin herhangi bir vatandaşına karşı aşağılayıcı nitelemelerle şahsen saldırması doğru değildir” dedi.
Beş yıl önce başladığı tarih araştırmalarının sonucu olarak ortaya çıkan ve Rum tarafındaki başkanlık seçimlerinden önce tamamladığı “İstila ve Büyük Güçler” isimli kitabının yayınlanması ile Rum Yönetimi’nin dış politikası arasında hiçbir ilişki olmadığını belirten Drusiotis, kitabın yayınlanmasının bugünkü gelişmelerle ilişkilendirilmesinin talihsizlik olduğunu kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2014, 09:04
Hayatımız İngiliz muhipleri Kürt tealicileri venizoloscu palikarya hayranlari soroscu alman vakifcilarla mücadeleyle geçti durmak yok yola devam