İsrail’in, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne gidecek malları kontrol edebilmek için küçük bir deniz üssü kurmak maksadıyla Güney Kıbrıs’tan yer istediği bildirildi. Rum Yönetimi’nin, Filistinlilerin, özellikle de Hamas’ın kabul etmesi şartıyla bu talebe olumlu yaklaştığı haberleri, Rum tarafında “egemenlik haklarına dokunur” seslerinin yükselmesine neden oldu.
Alithia, “Büyük Rolü! Olan Küçük Kıbrıs… Karmaşık Doğu Akdeniz’in İstikrar ve Güvenlik Unsurundaki Rolümüz Artıyor” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde, İsrail’in Rum Yönetimi’ne, hayata geçirilirse Güney Kıbrıs’ın rolünü önemli ölçüde artıracak ve bölgedeki ciddi bir istikrar ve güvenlik unsuru haline getirecek önemli bir teklifte bulunduğunu yazdı.
Habere göre, İsrail Rum Yönetimi’nden, yönetimi kendisinde olacak ve abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’ne mal götürecek ticari gemilerin yanaşacağı küçük bir liman inşa edecek bir yer talep etti. İsrailliler bu limana yanaşacak ticari gemileri de, Hamas’ın kontrolündeki bölgelere silah ve mühimmat taşıyıp taşımadığını da kontrol edecek .
İsrail’in Rum Yönetimi’nden bu yönde talepte bulunduğu haberini İsrail’de yayın yapan Kanal 2 isimli TV kanalının bildirdiğine işaret eden gazete, “yetkili bir hükümet kaynağı”na dayanarak, Rum Yönetimi’nin İsrail’in bu talebine olumlu yaklaştığını ancak benimsemesi için Filistinliler başta olmak üzere diğer etkilenenlerin kabul etmesi gerektiğini yazdı.
Gazetenin “İsrail’in Filistinliler İçin Kıbrıs’ta Liman Kurma Talebi İnceleniyor” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı habere göre, Rum Hükümet Sözcü Vekili Klelia Vasiliu, Rum ve İsrail Savunma bakanlarının, İsrail’in Güney Kıbrıs’ta bir liman kurması konusunda anlaştıklarına dair İsrail medyasında yer alan haberle ilgili “anlaşma yok ama talep var, inceleniyor” cevabını verdi.
Gazete, mevcut olgularla anlaşma olması halinde liman inşası için seçilecek bölgeye dair henüz hiçbir proje olmadığını yazdı.
İsrail’in liman talebinin Rum Savunma Bakanı Savvas Angelidis ile İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’ın kısa süre Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği görüşmeleri sırasında Lieberman tarafından gündeme getirildiğini yazan gazete, liman konusunda kolaylık gösterilmesi konusu gündeme gelmesine rağmen görüşülmediğini ve bu konunun Dışişleri Bakanlığı yetkisinde olduğunu hatırlattı.
Egemenlik haklarına dokunuyor
Politis ise haberi, “Onlar İstiyor, Biz Yapabilir Miyiz?... İsrail’e Gazze İçin Liman Verilmesi Mümkün Olmayabilir” başlığıyla aktardı.
Gazeteye göre, Rum Yönetimi’nden bir kaynak, İsrail medyasına sızan haberin gerçekle alakası olmadığını, böyle bir anlaşmaya olanak tanımayan, çok ciddi ve çözülemez konular bulunduğunu belirtti.
Gazeteye konuşan bazı kaynaklar, “İsrail’in güvenliği için böyle bir liman kurulması Kıbrıs’ı tehlikeye sokacak ve Lefkoşa’nın iyi ilişkiler içerisinde olduğu Filistinliler ile çatışmanın parçası haline getirecek. İsrail’in işini kolaylaştırmak için Hamas’ın hedefi olmayacağız” yönünde görüş ortaya koydu.
Haberde, meselenin “egemenlik hakları” konusunu da gündeme getirdiğini “çünkü İsrail, Kıbrıs’ta kurulmasını önerdiği limanı tamamen kontrol etmek istediği” vurgulandı. Böyle bir şeyin (liman-iskele) ancak Filistinlilerin, ABD’nin ve diğer müdahillerin katılacağı geniş ölçekli bir anlaşmayla olabileceği belirtildi.
Haravgi ise haberi “İsrail’in Talebi Egemenliğe Dokunur… Gazze’ye Yardımı Kontrol Etmek İçin Kıbrıs’ta Platform İstiyor” başlığıyla aktardı.