banner564

Güneyde bahar havası

ABD Başkanı Obama’nın, doğal gaz alanı, maraş ve çözüm konusunda insiyatif aldığı iddia edildi

Güneyde bahar havası
banner598

  Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında başlayan müzakere sürecine “ABD’nin damgasının vurulduğu” bildirildi.
   DİSİ’nin yayın organı Alithia Gazetesi, Eroğlu-Anastasiadis görüşmesi sırasında RMMO-İsrail Hava Kuvvetleri ortak tatbikat ının icra edildiğien işaret etti.

   Alithia, heberini manşetten,  “Obama’dan Çözüm, Maraş ve MEB İçin Güçlü Müdahale... Amerikan Başkanı Diplomatik İnisiyatiflerle Aktif Müdahale İlan Etti... Nikos Anastasiadis: Ada’yı ve Halkını 40 Yıldır Bölünmüş Tutan Kabul Edilemez ve İstenmeyen Duruma Son Vermek İçin başlangıç” başlık ve şu yorumla spotlarıyla aktardı:
  “Kıbrıs sorununun çözümüne giden tren önceki gün nihayet, bu sefer içte (DİSİ ve AKEL Anastasiadis’e güçlü destek veriyor) ve uluslararasında (ABD, AB, BM, İngiltere, Fransa, vb.) çok güçlü yolcularla hareket etti, hatta Türkiye bile olumlu görünüyor. Müzakereler iyiye alametle başlıyor.  BM, Kıbrıs Rum tarafının hatırını kırmadı ve Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ı uzaklaştırdı. Kıbrıs Türk tarafı da Kıbrıs sorununun katı müzakerecisi Osman Ertuğ’u gerçekçi Kudret Özersay’la değiştirdi.”
   Gazete haberinin “İsrail Şemsiyesi” başlığıyla ayırdığı bölümünde ise özetle şunları yazdı:
“Bu arada Eroğlu-Anastasiadis görüşmesi yapılırken ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Muhafız Ordusu ile İsrail Hava Kuvvetleri’nin katılımıyla ‘NİSİLOS-GENEON’ kod isimli geniş ölçekli hava-deniz tatbikatı icra edildi. Savunma Bakanı Fotis Fotiu’ya göre iki ülke arasındaki yıllık planlı işbirliği çerçevesinde ‘Lefkoşa FIR’ hattı içerisinde icra edilen planlı ortak tatbikat büyük bir başarıyla icra edildi.”

“Anlaşmazlıkla” başladı
  

   Fileleftheros haberini “Anlaşmazlıkla Başladılar... Eroğlu Ortak Açıklamayla İlgili Kendi S   ürümünü Ortaya Koyarak Tepki Çekti... 8’inci Paragraf Boş Kaldı” başlığıyla manşete çekti.
Gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun önceki gün yapılan ilk görüşmede, ortak açıklamaya kendi ‘tercümesini’ getirerek her şeyin müzakere edilebilirdir olduğu tezini ortaya koyduğunu ancak Rum tarafının, bu ifadenin ‘taahhüdün gözden geçirilmesi olacağı’ iddiasıyla tepki gösterdiğini, bunun üzerine Eroğlu’nun metne bağlılık belirttiğini yazdı.
   Otak açıklama metninin 8’inci paragrafının tamamlanması sırasında da anlaşmazlık çıktığını belirten gazete, Cumhurbaşkanı’nın Özel Temsilcisi Özersay, Rum müzakereci Mavroyannis ve Atina ile Ankara’ya yapacakları seyahatlerle ilgili bu paragrafın metinde yer almadığını kaydetti.
Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın Özersay, Mavroyannis ve Atina ile Ankara’ya yapacakları ziyaretlerle ilgili basına özel (metin dışı) açıklama yaptığını hatırlatarak Özersay ve Mavroyannis’in Cuma günü usulü görüşmek üzere bir araya gelmelerinin beklendiğini belirtti.

Dinamik müdahale

 

   Politis Gazetesi, “Amerikalılar Kıbrıs Sorununda Katalizör Rol İstiyor... Amerikan Başkanı Barack Obama’dan Dinamik Müdahale... Maraş Konusu da Masada... Ve Ankara’ya Gerilimden Kaçınma Uyarısı” başlığını attı. Amerikalıların, Eroğlu-Anastasiadis görüşmesiyle başlayan yeni çabaya damgasını kararlılıkla vurduğunu  belirten gazete ABD Başkanı Barack Obama’nın prosedüre destek belirttiği genel açıklamasının ötesinde müzakere masasına Maraş konusunu da koyduğunu yazdı.
   Habere göre, doğal gaz ve petrol yataklarının değerlendirilmesine de değinen Obama, kapsamlı bir çözüm çerçevesinde iki toplum arasında petrol ve doğal gaz kaynaklarının adil paylaşılması gerektiği tezini yineledi.

 

ABD yardımcılık rolü oynayacak

  Simerini Gazetesi,  manşet haberini “Yeni Prosedüre Amerikan Mührü... Amerikalılar Gayrı Resmi Yardımcı Rolüyle Müzakerelerde” başlığıyla aktardı.
   ABD’nin Kıbrıs sorununda dün başlayan yeni müzakere turunda aktif rol oynamakta kararlı olduğunu ve çözüm iradesini her şekilde gösterdiğini belirten gazete bu çerçevede BM ile çatışmaya girmeden, gayrı resmi yardımcı bir rol üstlenerek gerekli gördüğü zaman harekete geçecek göründüğünü yazdı.

   Haravgi de manşet haberini, “Yeniden Başlangıç İçin Coşku... BM ve AB Müzakerelerin Yeniden Başlaması Konusunda Mutabakat Sağlanmasını Kutluyor... Müzakerecilerin İlk Görüşmesi Cuma Günü” başlığıyla aktardı.


Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2014, 01:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner608

banner628

banner473