banner564

Görevi çok zor

ABD Büyükelçisi’nin ‘ortak metin’ konusunda arabuluculuk yaptığı iddia edildi

Görevi çok zor
banner598

   Kıbrıs’ta tarafların, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in talep ettiği tek egemenlik, tek uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlık şartını güvence altına alan ve Kıbrıslı Türklerin federal devletin iç dengeleriyle ilgili endişelerini tatmin eden bir alıntı-ifadeye “oldukça yaklaşmış olduğu” iddia edildi.

   Kamuoyuna açıklama yapılmamasına rağmen ortak açıklama metniyle ilgili perde gerisi ve gayrı resmi girişimlerin, ABD Büyükelçisi John M. Koenig’in KKTC ve Güney Kıbrıs arasında mesaj ve öneri taşımasıyla devam ettiği belirtildi.

   Politis Gazetesi, “Lefkoşa’daki Amerikan Büyükelçi’sinin her Supertotobet iki  tarafla üst düzeyde arabuluculuk yaptığını, havada kalan tek şey Zürih-Londra anlaşmalarına dayalı çözüm dengeleriyle ilgili bir ifade” olduğunu savunarak, “Anastasiadis 3 Singles’ı da kazandı. Türkiye rıza gösterdi Derviş Eroğlu da tek egemenliği, Kıbrıs Türk tarafının bütün endişeleri kisvesiyle kabul etti” iddiasında bulundu.

 

 “Önemli gelişmelerin eşiğindeyiz”

   Gazete, tek egemenliğin, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Ankara ziyareti sırasında, Amerikalılar ve İngilizlerle sürekli irtibat halinde olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ısrarı üzerine kabul edildiğini, İngilizlerin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le üslerle ilgili anlaşma imzalamalarının da tesadüf olmadığını yazdı, şöyle devam etti:
   “Diplomatik bir kaynağa göre, uzun lafın kısası, Kıbrıs sorununda önemli gelişmelerin eşiğinde bulunuyoruz. Olgular da -BM’nin müdahalesi olmadan, Amerikalıların arabuluculuğu ile- BM’nin Kıbrıs sorunu grubunun bundan sonraki adımları incelemek üzere Salı günü Kıbrıs’a dönmesini gündeme getirecek kadar ilerledi. İlerleme olursa Alexander Downer’ın da önümüzdeki ayın başlarında Kıbrıs’a dönmesi muhtemeldir.
   Anastasiadis’in geçen Cuma günü Ulusal Konsey’de, Anastasiadis’in şahsen yürüttüğü siyasi icraatlar olduğundan detaya girmeden aktardığı üzere gayrı resmi girişimler aracılığıyla Türk ve Kıbrıs Türk tarafı da artık, Kıbrıs Rum tarafının; egemenliğin Kıbrıslı Rumlardan ve Kıbrıslı Türklerden eşit kaynaklanacağı (equally kelimesinin yinelenmesiyle) ifadesini benimsiyor. Ancak egemenlikteki ihtilaf konusu ‘taraflardan hiçbiri öteki taraf üzerinde egemenlik, yetki veya güç talep edemez’ ifadesini öneriden çıkarıyor.
   Ancak Türk tarafı karşılık olarak, ortak açıklama taslağına ‘1960 Anlaşmalarından ortaya çıkan dengelere saygı gösterilmesini’ öngören yeni bir öneri koydu. Bu ifade garantilerin devamına atıfta bulunuyor ve Ankara’nın değişmez taleplerinden birini oluşturuyor.
1960 anlaşmalarına atıfta bulunan söz konusu öneri, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federal devlete dönüşmesinin kabulü olarak Kıbrıs Rum tarafı açısından olumlu görülebilecek olmasına karşın Başkan Anastasiadis, Türk garantilerine atıfta bulunabilecek ifadenin tamamen çıkartılmasını tercih ettiğini açıkça ortaya koydu.”

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2014, 01:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473