banner564

Gizli oyun sahnede

İsrail’in Delek şirketi, Kıbrıs’taki doğal gaz konusunda borsaya sunduğu resmi beyanla Türkiye’yi devre dışı bıraktı

Gizli oyun sahnede
banner598
   Türkiye seçimlerle uğraşırken, Kıbrıs’tan çıkarılacak doğal gazın satışıyla ilgili Rum oyunu su yüzüne çıktı. Amerikan Noble şirketiyle işbirliği yapan Delek’in, geçtiğimiz Cumartesi günü“Afrodit” olarak bilinen 12. parselin Ticari Elverişlilik Deklarasyonu’nu (Declaration of Commerciality) Tel Aviv Borsası’na resmen sunduğu bildirildi.
   Fileleftheros gazetesinin haberine göre; Delek şirketi bu beyanla, Türkiye’yi doğal gaz olayından resmen devre dışı bırakmış oldu.
   Gazete, bu eylemin 3 açıdan büyük öneme sahip olduğunu kaydederek, özetle şöyle devam etti:
   1- Bu deklarasyon, kalite, miktar ve pompalama basıncı gibi bilimsel ve ekonomik-teknik açıdan uluslararası anlamda kabul gören parametrelere sahip hidrokarbon yatağına sahip olunduğunu göstermektedir.
   2- Bu deklarasyonla, söz konusu hidrokarbon yatağından yararlanılması, şu an dünya genelindeki düşük petrol fiyatlarına rağmen mali açıdan verimli ve yaşayabilir addedilmektedir.
   3- 12. Parselin ortaklarının (Noble, Delek, Avner şirketlerinin), bu deklarasyonun ardından, hidrokarbon yatağından yararlanılması ve yatağın geliştirilmesine yönelik, maliyeti 2 milyar doları bulması beklenen yatırım yapma kararı almaya oldukça yaklaşmıştır.
   4- Bu deklarasyonla, üretilecek doğalgazı satın alacak alıcıların bulunması için ciddi bir önhazırlık yapıldığı anlaşılıyor. Ticari İlan Beyanı, Mısır ile olan müzakerelerin ilerlediğini gösteriyor. Delek’in Ticari Elverişlilik Deklarasyonu’nu, Noble Energy’nin beyanı takip edecek.

Tarih özenle seçildi

   Gazete, Ticari Elverişlilik Deklarasyonu’nun Türkiye’nin üst düzey yetkililerinin yaptığı açıklamalara yanıt niteliği taşıdığını ve bu deklarasyonun, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki hidrokarbon yataklarından faydalanmasının söz konusu olmadığı mesajını verdiğini öne sürdü.
    Haberde, Rum Enerji Bakanlığı’nın 90 gün içerisinde “üretim izni” çıkarması gerektiği de belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2015, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473