İsrail Delek-Avner şirketlerinin, Güney Kıbrıs’ın ucuz elektrik üretimi için doğalgaz tedarik edeceği “ara çözüm” konusunda Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi (DEFA) tarafından açılan ihaleye teklif sunduğunu ve bunun sürpriz olarak nitelendirildiği belirtildi. İhaleye, dost ve kardeş ülke olarak andığımız Azerbaycan’ın resmi şirketi SOKAR da teklif verdi.
Fileleftheros gazetesi, Delek-Avner şirketlerinin sunduğu teklifte, ara çözümün, ya “Afrodit” ya da “Tamar” parselinden boru hattı aracılığıyla Vasiliko’ya direkt olarak götürülmesini önerdiğini yazdı.
Gazete, Delek-Avner şirketlerinin, ilgili teklifi geçtiğimiz Pazartesi günü sunduğunu ve bu teklifin ayrıca ara çözüm konusunda teklif sunan diğer şirketlerde büyük sürpriz yarattığını belirtti.
Gazete ara çözüm konusunda teklif sunan toplam 4 şirketin isimlerine de yer verdi.
Habere göre başvuruda bulunan şirketler şöyle sıralandı: “ Hollanda “Vitol” şirketi, C Gas(Cyprus Gas) ile Azerbaycan devlet şirketi SOKAR konsorsiyumu, Mitilianos (METKA aracılığıyla)ile Motor Oil konsorsiyumu ve Delek-Avner şirketi”.
Hollanda Vitol şirketinin, Vasiliko’daki VTTI akar yakıt terminalinin esas hissedarlarından biri olduğuna dikkati çeken gazete, Vitol şirketinin bir önceki ara çözüm ihalesine katıldığını ve ikinci sırada yer aldığını da anımsattı.
Gazete Vitol şirketinin, akar yakıt terminalinin bir bölümü olarak, ara çözüm için gerekli olacak alt yapının bir kısmına da sahip olmasının avantaj olarak addedildiğini belirtti.
Lakkotripis: Plananlanlar takvim dahilinde
Rum Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yorgos Lakkotripis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile birlikte gittiği Abu Dabi’de, yaptığı açıklamada, Hükümet’in, hidrokarbon yataklarının değerlendirilmesine yönelik planlamaların zaman takvimlerinin içinde bulunduğunu söyledi.
Reuters haber ajansının, İsrail’in hidrokarbon yataklarına ilişkin planlarını değiştirdiğine yönelik haberini yorumlaması istenen Lakkotripis, İsrail’in Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde faaliyet gösteren konsorsiyumların seçeneklerinin ezelden beridir bilindiğini ve geçtiğimiz hafta bu konuda, Meclis’te temsili bulunan partileri bilgilendirdiğini ifade etti.
Doğalgazla ilgili dört seçenek
Lakkotripis, bu seçeneklerin, dört tane olduğunu, bunlardan birinin, Güney Kıbrıs’ta kara terminali, ikincisinin yüzer doğal gaz sıvılaştırma tesisi, üçüncüsünün Mısır’a yönelik boru hattı, dördüncüsünün ise Türkiye’ye yönelik boru hattı olduğunu söyledi.
Güney Kıbrıs’ın, 12. parselde faaliyet gösteren konsorsiyumla (Noble şirketi) yaptığı görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Lakkotripis, bu görüşmelerin yoğunlaştırıldığını ve doğal gaz sıvılaştırma terminaline ilişkin anlaşmayı umut ettiklerini belirtti.
Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2014, 04:00