banner564

‘Dönüm noktası’

Rum Müzakerecei Mavroyannis, Kıbrıs konusunda çok kritik bir sürece girildiğini söyledi

‘Dönüm noktası’
banner598

   Rum Müzakereci Büyükelçi Andreas Mavroyannis, Kıbrıs sorununda çok kritik bir dönüm noktasında bulunduklarını söyledi ve ‘dönem sonu’ uyarısında bulundu.

   Fileleftheros; “Bağlantı Kanıtlansın… ‘Kıbrıs Sorununda Bir Şey Olacak Mı Bilmiyoruz’” başlıklı haberinde, Mavroyannis’in Rum Kadın Profesyonel Girişimciler Örgütü’nün dün Lefkoşa’nın Rum kesiminde düzenlenen etkinliğinde yaptığı konuşmadan alıntılar aktardı.
   Habere göre, BM Barış Gücü’nün Ada’daki varlığıyla ilgili ciddi bir anlaşmazlık gözlemlendiğine işaret eden Mavroyannis, “Meselenin aldığı bu basınç ile, önümüzdeki altı ay ve her altı ay Barış Gücü’nü Ada’da tutmayı başarabileceğimizden emin değilim” dedi, şunlara dikkat çekti:
   “Barış Gücü’nün varlığının Kıbrıs sorununun çözüm çabalarının doğrudan ilişkisine işaret etme yolunu bulmamız şart. Bunun için önümüzdeki günlerde çok çalışmak gerekiyor. ‘Dönem Sonu’ndan söz etme nedenlerimden biri de budur, çünkü fiili durumun ne olduğuna dair geleneksel algı artık geçerli değil.”
   Mavroyannis; olguların, “Dünya Savaşı’nın sonundan beridir BM altındaki toplu güvenlik sistemine ilk kez yoğun itiraz edilmekte olduğu” gerekçesiyle bugün uluslararası alanda hâkim olan “biraz tuhaf” ortamdan etkilendiği dile getirdi.

Müzakerelerden başka seçenek yok

   Konuşmasında, Kıbrıs sorunundaki duruma ve Crans - Montana’da olanlara detaylarıyla değinen Mavroyannis, “Kıbrıs sorununda çok kritik bir dönüm noktasında bulunuyoruz” dedi, “dönem sonu” nitelemesini yineledi.
    Mavroyannis, “Şu anda Kıbrıs sorununda  bir şey olacak mı, ne olacak bilmiyoruz. Müzakerelerin Crans - Montana’da çökmesinden sonra çaba harcanıyor çünkü Kıbrıs sorununun çözümüne müzakerelerden başka seçenek olmadığını iyi biliyoruz” dedi.
    BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs geçici danışmanı Jane Holl Lute’un rolüne değinirken “tek bir şey istiyor: yeni bir prosedürün sonuç getirmesi için ön şartların var olup olmadığını saptamak. Sayın Lute her iki tarafa da ‘geçen yıldan ne değişti?’ sorusunu soruyor” diyen Mavroyannis, tarafların bugünkü pozisyonlarının Genel Sekreter’in müzakerelere çağırmasına yeterli olacağından kuşku belirtti. 
Mavroyannis, Kıbrıs sorunundaki çabanın devam edebilmesi için “gerekli parametreleri” sıralarken, “herkesin Güvenlik Konseyi parametreleri temelinde çalışacağını kabul etmesi, BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonunu kabul ettiğini taahhüt etmesi, usul ve müzakere yöntemlerinde uzlaşması gerektiğini” söyledi. 

Takvime karşı çıktı

   Crans Montana’da “Güvenlik Konseyi’nin varlığının gerekliliğinin fazlasıyla ortaya çıktığını,  güçlü ekonomik unsurların varlığının da arzu edildiğini” söyleyen Mavroyannis şunların da altını çizdi:
“Kıbrıs Rum tarafı, takvim belirlenmesini kabul etmiyor.  Takvimi sadece müzakerelerdeki ilerleme belirler.  Bir (zaman) sınır üzerinde uzlaşılabilir. Kıbrıs sorunuyla ilgili bir konferansın birkaç gün süreceğini biliyoruz ancak stratejik anlaşma olursa, bu sınır kısa olacak.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473