Güney Kıbrıs’ta, sıvılaştırılmış doğal gazın tedarikine ilişkin altyapıların inşa edilmesine ilişkin sözleşmelerin düzenlenen bir törenle imzalandığı haber verildi.
Rum Doğal Gaz Altyapıları Şirketi (ETİFA) ile “JV China Petroleum Pipeline Engineering Co. Ltd ile METRON S.A” şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyumunun, sıvılaştırılmış doğal faz tedarikine ilişkin sözleşmeye imza koyduklarını yazan Alithia gazetesi, bunun Güney Kıbrıs’taki en büyük enerji projelerinden biri olarak nitelendirildiğini kaydetti.
Sıvılaştırılmış doğal gaz terminalinin, sıvılaştırılmış doğal gazın depolanması ve yeniden gaz haline getirilmesine ilişkin yüzer bir birim (FSRU), yüzer birimin bağlanması için bir iskele, iskele üzerinde bir boru hattı ve diğer yapıları içereceğine işaret eden gazete, projenin toplam değerinin 290 milyon Euro olarak hesaplandığını anımsattı.
Gazeteye göre, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise törende yaptığı konuşmada, imzaların atılmasıyla birlikte, uzun yıllardır gösterilen bir çabanın hayata geçirilmesine dair temellerin atıldığını dile getirdi. Lakkotripis, bunun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in hükümet programındaki bir taahhüdünden ibaret olduğunu kaydetti.
Sözleşme ikiye ayrıldı
Çabanın başarılı olduğunu çünkü sözleşmelerin, altyapıların inşa edilmesi ve sıvılaştırılmış doğal gaz tedarik edilmesi sözleşmesi olarak ikiye ayrıldığını ifade eden Lakkotripis, önceki üç sürecin sözleşmelerin imzalanmasıyla sonuçlanmadığını ve bunun esas sebebinin de gereken çok az miktarlarda doğal gaz olduğunu belirtti.
Olumlu sonuca, iki sözleşmenin ayrılmasıyla birlikte, yaklaşım farklılığı sayesinde ulaşıldığını dile getiren Lakkotripis, bu şekilde bir yandan devlet altyapılarının düşük getiri oranına sahip olacaklarını, diğer yandan da doğal gaz tedariki çabasında, anlık teslimat (spot) ve sözleşmelerin kombinasyonu konusunda maksimum esneklik sağlandığına işaret etti.
Lakkotripis, ülkeye elektrik üretimi amacıyla doğal gaz tedarik edilmesinin, enerji arzının güvenceye alınması, ülkenin enerji harmanının farklılaşması ve elektrik piyasasındaki rekabetin ileriye götürülmesine dair planlamaların bir parçası olduğunu da dile getirdi. Lakkotripis, Rum Elektrik İdaresi AİK’in hesaplamalarına göre, elektrik üretiminde doğal gaz kullanılmasının, bugün kullanılan yakıtlara oranla, Güney Kıbrıs’ın çevreye bıraktığı izleri (sera gazı) yüzde 25-30 oranında azaltmasının beklendiğine de dikkat çekti.
Lakkotripis, AİK ile Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi’nin (DEFA) üzerinde çalıştığı senaryolara göre, 2022-2025 yıllarını kapsayan 4 yıllık dönem için, sıvı yakıtların kullanılmasına devam edilmesi senaryosu karşısında, elektrik üretiminin değişken maliyetinde yüzde 15 ile 25 arasında azalma olacağını da kaydetti.
DEFA’nın buna paralel olarak sıvılaştırılmış doğal gaz tedariki sözleşmesiyle ilgili ikinci ihaleyi yönettiğini de belirten Lakkotripis, ihaleye 25 şirketin ilgi duyduğunu ve DEFA’nın 3-4 yıllık bir sözleşmeyle yaklaşık 0,6 milyar ayak küp doğal gaz ithal etmeye yöneldiğini belirtti.