Salamis Antik Tiyatrosu’nda oynanan Antigoni oyunu, Güney Kıbrıs’ta büyük tartışmalara sebep oldu. Oyunun oynanmasına sert tepki gösteren DİKO partisi, konuyu hem Meclis’e taşıdı, hem de Sayıştaylığa şikayette bulundu.
Fileleftheros gazetesi; “ ‘Antigoni’ İçin Savaş Şiddetleniyor” başlığıyla verdiği haberinde, Antigoni oyunuyla ilgili Rum partiler arasındaki anlaşmazlığın dün Meclis Genel Kurulu’na taşındığını yazdı.
Meclis toplantısında, DİKO’nun görüşülmesi talebinde bulunduğu konunun Meclis Genel Kurulu’nda mı, yoksa yetkili komitede mi ele alınacağı konusunda anlaşmazlık yaşandığını kaydeden gazete, DİSİ ile DİKO arasındaki uzlaşının ardından konunun Genel Kurul’da değil, Rum Meclisi Bayındırlık ve Ulaştırma Komitesi’nde ele alınmasına karar verildiğini belirtti.
Habere göre, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, konunun “Kanunlar ihlal edilerek gerçekleştirilen işgal altındaki Salamis Antik Tiyatrosu’ndaki yasadışı oyun” başlığıyla gündeme alınmasını isterken, DİSİ Milletvekili Nikos Tornaridis’in talebiyle “yasadışı” kelimesi başlıktan çıkarıldı.
Haberde parti yetkililerinin konuyla ilgili açıklamaları da aktarıldı.
Buna göre AKEL Milletvekili Yorgos Lukaidis, konunun tartışılmasına ilişkin üzüntüsünü dile getirirken, kendisinin de oyunu izlemeye gittiğini ve bundan onur duyduğunu vurguladı.
DİSİ Milletvekili Nikos Tornaridis, konunun tartışılacağı yerin Meclis Genel Kurulu olmadığını belirtti.
Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, konunun yetkili komitede tartışılacak olmasına ilişkin memnuniyetini dile getirirken, ELAM Milletvekili Hristos Hristu, kendilerinin de konuyu gündeme kaydetmeye çalıştıklarını, ancak ret cevabı aldıklarını belirtti.
Politis gazetesi ise, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un Antigoni oyunuyla ilgili konuyu Meclis Genel Kurulu’nun gündemine yazdırmak istediğini, ancak konunun nihayetinde ilgili komitede görüşüleceğini yazdı.
Gazete, komitenin, “arkeolojik alanın kullanılmasına ilişkin yasallık boyutunu ele alacağını ancak yetki alanını aşarak, kaçınılmaz olarak iki toplumlu teknik komitelerin oluşturulması ve işleyişi konusuna da gireceğini” savundu.
Araştırma başlatıldı
Gazete, Rum Sayıştaylığın, Papadopulos’un mektubu üzerine konuyla ilgili araştırma başlattığını yazdı.
Habere göre; Papadopulos mektubunda, “sahte devletin varlığını yükselttiğini, Türk işgalini güzelleştirdiğini ve Kıbrıs sorunu ve 42 yıldır çözülmemesinin boyutlarıyla ilgili uluslararası topluma yanış mesajlar verdiğini” iddia ettiği bu tür faaliyetlere ilişkin siyasi karşıtlıkların ötesinde, izlenen prosedürle kanunların ihlal edildiği görüşünü savundu.
Araştırmanın, gösterinin giderleri ve söz konusu gösterinin Salamis’te yapılması için gerekli izinlerin verilip verilmediğiyle ilgili olacağını aktaran gazete, Papadopulos’un mektubu üzerine Sayıştay Başkanı Odiseas Mihailidis’in, Rum Eski Eserler Dairesi’ne bir yazı göndererek, söz konusu arkeolojik alanın kullanılmasıyla ilgili herhangi bir izin verip vermediklerini sorduğunu, Rum Tiyatro Örgütü’nden de oyunun masraflarıyla ilgili bilgiler istediğini kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2016, 09:54