banner564

Adım adım ilerliyorlar

Sıra geldi Mısır ile Hidrokarbon konusunda memorandum imzalamaya

Adım adım ilerliyorlar
banner598
   Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında hafta sonu gerçekleştirilen üçlü zirvenin ve de üç ülkenin benimsediği Kahire Deklarasyonu’nun ardından, bir sonraki hedefin Güney Kıbrıs ile Mısır arasında hidrokarbon konularının idaresine ilişkin işbirliği memorandumu (MOU-memorandum of understanding) imzalanması olduğu belirtildi. 
   Politis gazetesi “Bir Sonraki Hedef Mısır İle Memorandum İmzalanması-Doğal Gazın Satışı Daha Sıcak” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs ile Mısır arasında hidrokarbon konularının idaresine ilişkin memorandum imzalanması hazırlığının, Mısır Enerji Bakanı’nın, 24 Kasım’da Güney Kıbrıs’a gerçekleştireceği iki günlük ziyaret çerçevesinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile birlikte yapacağını yazdı.
   Rum Yönetimi’nin arzusunun, söz konusu memorandumun, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi’nin Güney Kıbrıs’a gerçekleştirmeyi planladığı ziyaret sırasında imzalanması olduğunu yazan gazete, Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi’nin, Güney Kıbrıs ziyaretinin Aralık ayı başında yapılması yönünde çalışmaların bulunduğunu da belirtti.

Sisi gelecek

   Gazete Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi’nin ziyaret tarihinin henüz kesinleşmemesiyle birlikte Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, “ziyaretin yakın zamanda gerçekleştirileceği” şeklinde açıklama yaptığını yazdı.
   İmzalanacak olan memorandumun, Rum Hidrokarbon Şirketi’nin (EİK), Rum doğal gazının Mısır’daki İdku Doğal Gaz Sıvılaştırma Terminali’ne satışı için British Gas ile yaptığı temasların siyasi açıdan güçlendireceğini yazan gazete, İspanyol Fenosa şirketinin idaresindeki Mısır’daki Damietta Doğal Gaz Sıvılaştırma Terminali ile işbirliği yapılmasının da arzulanmakta olduğunu belirtti. 
   Habere göre Güney Kıbrıs ile Mısır arasında işbirliği memorandumu imzalanması durumunda, bu şirketler ve başka Mısır şirketlerinin ilgisinin yoğun olması da bekleniyor. 

Hristodulidis:

   Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis  yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarını “ihlal etmeye” başladığı zaman, bu faaliyetinin sadece kendilerini değil komşu ülkeleri de rahatsız ettiğini söylediklerini anımsattı. 
    Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides’in 1’inci ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma töreninin ardından açıklamalarda bulunan Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ın, bölge ülkelerle, deniz sınırlarının bulunduğunu buna bağlı olarak Türkiye’nin faaliyetlerinin her an komşu ülkelerde de sorunlara neden olabileceğini savundu.
   Hristodulidis, bu nedenden dolayı Kahire Deklarasyonu’nda, Türkiye’ye, “yasa dışı faaliyetlerini” sonlandırması konusunda çağrı yapan ifade bulunduğunu belirtti. Doğal gaz sıvılaştırma terminal fikrini terk ettiği gerekçesiyle hükümete eleştiri yöneltenlere, açıklamaları iyi okumaları yönünde çağrıda bulunan Hristodulidis, terminalin stratejik hedef kalmaya devam ettiğini, ancak mevcut zamanda var olan olgularla inşasının ileriye götürülmesinin mümkün olmadığını ifade etti.     Hristodulidis, ENI’nin sonuçlarını görmeleri ve aynı anda başka seçenekleri de incelemeleri gerektiğini söyledi.

Hrisostomos memnun
Alithia gazetesine göre Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos ise açıklamasında, üçlü zirveyi, Hükümetin başarısı olarak nitelendirdi.
Siyasi liderlik arasında var olan birlikten dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getiren Başpiskopos II.Hrisostomos, Türkiye’nin bölgedeki “meydan okumaları” konusunda ise “Türkiye, bölgeden ne kadar erken giderse o kadar iyi olur” ifadesini kullandı. Başpiskopos II. Hrisostomos, Dışişleri Bakanlığı’nın, özellikle AB’deki büyükelçileriyle birlikte çalışması,Tanrının kendilerine gönderdiği deniz altı zenginliklerinin, hükümetin de dediği gibi, devlete ait olduğunu, ulusal olduğunu, ayrıca bu ülkenin yasal vatandaşı olan herkesin, Helenlerin ve Türklerin bundan faydalanacağı şeklindeki bilincin Avrupa hükümetlerinde oluşturulması gerektiğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2014, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474