banner564

2 farklı senaryo

Rumlar, Maraş’la ilgili kararların 2017’de Crans Montana başarısızlığından sonra alındığını iddia ediyor

2 farklı senaryo
banner598

 Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesi, Türk tarafının 2017 yılındaki Crans Montana konferansının başarısızlığa uğramasının hemen ardından Maraş’la ilgili senaryoları ele aldığını iddia etti.
   Gazete, bu neraryoları 2 başlık altında topladı:
   1. ‘Ortak işbirlikleri’ ve Maraş’ın Kıbrıslı Rumlar için BM himayesinde açılması karşılığında, Ercan havalimanına yönelik doğrudan uçuşların başlamasına öncelik verilmesi. 
   2. İlk seçeneğin ilerlememesi halinde, Birleşmiş Milletlerle (BM)herhangi bir anlaşmazlık olmadan, kapalı bölgenin ‘Kıbrıs Türk idaresi altında’ açılması.
   Gazete, bu gidişata yönelik yapılacak herhangi bir çabanın, dikkatli bir şekilde yapılması ve tepkilere yol açacak hareketlerden kaçınılması gerektiği şeklinde olduğunu kaydetti.
  Türk tarafının ilk aşamada Maraş’taki mülklerin bir uzmanlar grubu tarafından kayda geçirilmesi yönünde hareket edeceğinin açık olduğunu kaydeden gazete, bir sonraki adım olan bölgenin açılmasının ise, Rum kesimine baskı yapmak için kullanılacağını ve bunun daha geniş bir paketin parçası olacağını ileri sürdü.
   Bahse konu dönemde yapılan toplantıda, Ercan havalimanının çalışmasına atıf yapılmasının ve “ortak işbirliklerinin” muhtemelen Mağusa limanı aracılığıyla ticaret yapılması konusuna işaret etmekte olduğunu öne süren gazete, Türk tarafının bunca yılın ardından perde gerisinde Kuzey Kıbrıs’la doğrudan ticaret meselesini gündeme getirmeye çalışmasının tesadüf olmadığını iddia etti.
   Gazete, 2017 yılında Çavuşoğlu başkanlığında yapılan toplantıda, KKTC’nin düzeyinin yükseltilmesi, uluslararası temasların geliştirilmesi, Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ), Maronit köyleri, mülkiyet ve doğal gaz konularının ele alındığını iddia etti.

Lute bu ay içinde gelecek

   Bu arada, gazete başka bir haberinde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs’la ilgili atadığı geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un Temmuz ayı içerisinde temaslarda bulunmak için Kıbrıs’ı ziyaret etmesinin beklendiğini yazdı.
   Gazete, “referans şartlarında sonuca varma ve müdahil tarafları müzakereye davet etme konusunda başarısız olan BM yetkilisinin, yeniden Kıbrıs’a gelme konusundaki niyetini belli ettiğini” yazdı.
   Lute’un Yunanistan’daki seçimlerle ilgili manzaranın netleşmesini bekleyeceğini ve daha sonra bölgeyi gezeceğini kaydeden gazete, BM merkezinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’yle (UNFICYP) ilgili raporu ışığında (10 Temmuz’da BM Güvenlik Konseyi’ne sunulması bekleniyor) Kıbrıs sorunuyla ilgili bir hareketlilik yaşanacağını belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474