Genç Vizyon
Cemre AKAR
Genç Vizyon’a konuk olan Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sadeghi, sektörün içinde bulunduğu sıkıntılara değindi ve yapıcı önerilerde bulundu.
Emlak sektörünün, Türkiye’deki gelişmelere bağlı olarak bazı sıkıntılar yaşadığını belirten Sadeghi, buna karşın indirimli tanıtım kampanyaları ile krizin avantaja çevrilebileceğini söyledi.
Hüseyin Sadeghi sorularımızı şöyle yanıtladı:
Soru: Son zamanlarda yaşanılan üzücü olaylar karşısında emlak sektörüne karşı güven zedelenmesi yaşanmıştır. Bu konuda ne düşünüyorsunuz.
Yanıt: Bahsettiğiniz üzere yaşanan bu üzücü olay bizleri de çok üzmüştür. Ama parantez açmam gerekiyor ki; bu bireysel bir hata. Bunun tüm sektörü zedelememesi ve bağlamaması gerektiğine inanıyorum. Ülkemizin imajı her şeyden önce gelir ve bir tek emlak sektörü değil bir nevi tüm sektörleri direk veya dolaylı olarak etkilemektedir. Olay üzerine şuanda yargı süreci devam ettiği için sınırlı bir şekilde bilgi verebilirim.
Öncelikle gayrimenkul alış verişlerinde her zaman yapılan sözleşmedeki maddelere uygun bir şekilde davrandığımız takdirde; aslında sistem büyük oran da her iki tarafı güvence altına almaktadır. Satın alacağınız gayrimenkulü, seçtiğiniz ve çalışmak istediğiniz güvenilir emlak firmanız ve danışmanınız ile birlikte müteahhit firma ve avukat nezrinde sözleşme yaparak, tüm ödeme planlamalarını sözleşme içerisinde yazmaktır. Ödeyeceğiniz taksitleri direk olarak satan tarafın banka hesabına ödediğiniz ve sözleşmenizi de 21 gün içinde vergi dairesine pullatıp, tapu dairesine kaydettiğimiz takdirde bu gibi suiistimallerin önüne çok kolay bir şekilde geçebiliyoruz.
Bu olayın yaşanması ile birlikte biz Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği olarak çok hızlı bir şekilde personeller görevlendirerek tüm taraflardan söz konusu olay için bize şikâyette bulunmalarını talep ettik. Ayrıca gerek emlak firması, gerek müteahhit, gerekse müşteri tarafından evrak toplayarak bu işi şeffaf ve adil bir şekilde analiz yaparak kimsenin mağdur olmaması için elimizden gelen tüm gerekli destekleri vermeye hazır olduğumuzu her zaman dile getirdik.
Nitekim şu anda bu olay Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği disiplin kuruluna sevk edildi ve süreç devam etmektedir. Tabi bu olay ile birlikte bir kez daha emlak yasamızın ne kadar önemli olduğunu ve bir an önce devletimiz tarafından yasa olarak geçmesinin önemini vurguluyoruz. Bildiğiniz üzere yasa ile ilgili iki hafta önce Sayın İçişleri Bakanımız Ayşegül Baybars ile Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği olarak görüşerek; kendisinden yasamızın yakın bir zamanda geçeceğinin sözünü almış bulunmaktayız. Burada basınımıza da görev düştüğüne inanmaktayım. Olaylar üzerine doğru haber yaparak bilgi kirliliğinin önüne engel koyabilecektir. Ayrıca kendi insanlarımızın da mağduriyet yaşamaları durumunda basından aynı hassasiyeti göstermelerini rica etmekteyim.
Dövizdeki yükseliş de etkiledi
Soru: Son zamanlarda emlak satışları ne durumda?
Yanıt: Bildiğiniz üzere, gayrimenkul sektörü KKTC ekonomisinin lokomotifidir. Döviz kurunun yükselişi inşaat ve emlak sektörünü birçok açıdan olumsuz etkiliyor. Tabii ki bu da doğrudan satışlar üzerinde paralel olarak yavaşlatma bir etki yaratmıştır. Şuanda özellikle Girne ve Lefkoşa bölgesinde iç piyasada ve Türkiye’den gelen müşterilerde bir azalma söz konusudur. Gözlemlediğim kadarıyla; Esentepe ve İskele bölgesinde yabancı müşterilerin ilgisinden dolayı satış oranı ve hızı çok etkilenmemiştir.
Soru: Hangi bölgeler ve ne tür mülkler öne çıkıyor?
Yanıt: Genel olarak şehir merkezlerimizde apartman konutlar ve rezidans projeler ve paralel olarak kira getirisine bağlı 1 ve 2 yatak odalı daireler üzerine ilgi görmekteyiz. Deniz kıyılarımızda lüks villalar veya tam kapsamlı şekilde apart ve villa sitelerinde ilgi görmekteyiz. Bu tarz portföyler bildiğiniz üzere her zaman yabancı ve Avrupa müşterisine hitap etmektedir. Ayrıca gözlemlediğim kadarıyla İskele bölgesinde yapılan yüksek kat binalar da popülerleşmekte ve ilgi görmektedir.
Soru: Ekonomimiz ve dövizdeki belirsizlik emlak satışlarını nasıl etkiledi?
Yanıt: Yukarıda belirtmiş olduğum gibi mevcut ekonomi ve döviz, sektörümüzü büyük oranda negatif olarak etkilemiştir. Ülkemizde konut satışlarının çoğunlukla döviz bazlı olması yerli ve Türkiye yatırımcılarının alım gücünü etkilemiş bulunmaktadır. Tabi ekonomi olarak da Türkiye’ye bağlı bir ekonomi sistemimiz olduğundan dolayı ve son zamanlarda gerek Türkiye’nin seçim süreci yaşaması gerekse ekonomi durumunun eskiye oranla çok güçlü olmaması, ülkemize gelen yatırımcılarımızın da belli oranda azalmasını sağlamaktadır.
Soru: Kredi faizlerinin yükselmesi satışları nasıl etkiledi? Bu konuda önerileriniz var mı?
Yanıt: Yüksek kredi oranları tabii ki doğrudan gayrimenkul sektörünü negatif bir şekilde etkilemektedir. Bildiğiniz üzere geçen yıl bu dönemde faiz oranları 1’in altındayken şuanda ortalama 1.60-1.85 arasında seyretmektedir. Tabi ki bu da alıcı için ve aynı zamanda kredi kullanan geliştirici inşaat firmaları içinde büyük bir maliyet anlamına gelmektedir.
Bu konuda olumlu gelişmelerde yaşanmaktadır. Mesela iki hafta önce Türkiye devlet bankalarından bir tanesi kredi oranlarını 1.28 e kadar düşürerek hepimize faizlerin düşebileceğine dair olumlu sinyaller vererek umut olmuştur.
Tabi ki gerek finans tarafı gerekse geliştirici inşaat tarafların bu zor dönemde yapabilecekleri kampanyalar ile belirli oranda tüketici ve alıcıların alım sürecini daha avantajlı bir hale getirebileceklerine inanıyorum.
Mülk alımında geç kalınmamalı
Soru: Mülk almak isteyenlere tavsiyeleriniz nedir?
Yanıt: Öncelikle sektörümüz hakkında bu denli güncel ve doğru sorularınız için teşekkür ederim. Son olarak sektörümüz için yasamızın ne kadar önemli olduğunu dile getirmek isterim. Yasamız ile birlikte emlak sektörü daha güvenli ve disiplinli bir hale gelecektir. Bizler ve tüm paydaşlarımız için daha avantajlı olacağına inanıyorum. Tüm değerli müşterilerimiz için de şu anda yaşanan bu dağılma ile birlikte özellikle satıcı firmalar tarafından yaratılmış olan birçok kampanya ve fiyat indirimini kullanarak krizi avantaja çevirmelerini tavsiye ediyorum.
Her zaman inandığım bir söz vardır: En iyi alınan gayrimenkul 5 yıl önce alınan gayrimenkuldür.
O yüzden 5 sene sonra geç kalmamak için bugünü değerlendiriniz.