Kıbrıs Türk halkı olarak, beslenme alışkanlığımız nedeniyle, başka ülkelere göre daha fazla sebze tüketiriz.
Ukrayna’daki savaş nedeniyle bütün dünyada gıda tedarikinde aksamalar ve fiyatlarda önemli artış meydana geldi.
Ülkemizin iklimi, genel olarak yeterli su ve toprak bulunması durumunda bitki, sebze, çiçek ve birçok ağaç türlerinin yetişmesine uygundur.
Son zamanlarda dikey yapılaşmadaki artışa rağmen, halkımızın büyük bir kısmı avlulu evlerde yaşamaktadır.
Anavatandan temin edilen su nedeniyle, ülkemizin genelinde eskiden olduğu gibi su kesintileri ve sıkıntısı yoktur.
Türkiye’den su getirilmezden önce şebeke sularının aşırı tuzlu ve bitki yetiştirmeye elverişli olmamasına karşın, halen musluklardan kaliteli su akmaktadır.
Mevcut koşullarda uygun alanı olan vatandaşların, avlularında ev bahçeciliği yapması ve mutfak ihtiyacını bir kısmını karşılaması isabetli olacak.
İklim bozulması sonucu sıcakların artması, çevresel sorunlar, şehir yaşamındaki stres nedeniyle insanların boş zamanlarında bitkilerle uğraşmaları sağlığın korunması bakımından da yararlıdır. Bitki yetiştirme hobisi, İnsanların eğlenmesine rahatlamasına ve keyifli bir ortamda yaşamasına yardımcı olur.
Ev bahçelerinde meyve ve süs ağaçları yetiştirilmesi, kavurucu sıcakların etkisini bir miktar azaltmaktadır. Bitkilerin oluşturduğu hoş görünüm, temiz hava ve keyifli ortam insanları rahatlatır. Bitkilerle meşgul olmanın stresi azalttığı, depresyonu hafiflettiği, yalnızlık duygusunu azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Bitkileri yetiştirmek amacı ile toprağın çapalanıp hazırlanması, dikim, sulama, sebze ve meyvelerin toplanması gibi işler, pratik bir aktivite ve iyi fiziksel egzersizdir. Ev bahçesinde yetiştirilen sebze ve meyveleri, çiçekleri, şifalı otları masamıza getirmemiz haz vericidir.
Halen anavatandan temin edilen su nedeniyle su sıkıntımız bulunmamaktadır. Ancak bütün dünyayı tehdit eden iklim bozulması ve kuraklık nedeniyle su kullanımında dikkati olmak zorundayız.
Bu amaçla, ev bahçelerinin sulanmasında kullanılmak amacı ile inşat izni verilirken yağmur sularının tutulacağı yeraltı depoları yapılması sağlanmalıdır.
Ev bahçeciliğinde önce ne yetiştirileceğine karar verilmeli, sebze mi? Çiçek mi, meyve ağacı mı yoksa karma bitkiler mi?
Başarılı bir ev bahçeciliği için, temel gereksiniz topraktır. Toprağın bitki yetiştirmeye uygun olmasına dikkat edilmeli.
Toprak ne kadar verimli olursa, bitkilerin yetiştirilmesi daha kolay olur. Mevcut toprağın inşaat artığı ve kalitesiz olması durumunda üst toprağın değiştirilmesinde yarar vardır. Ayrıca Çiftlik gübresi ve kompost tatbik edilerek verimliliği artırılmalı. Su tutması iyileştirilmeli.
Ev bahçelerinde ülkemizin her yerinde aromatik ve şifalı bitkilerden nane, kekik, biberiye, lavanta, fesleğen, maydanoz, tere, roka yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Yeterli toprağı olmayan evlerde, apartman balkonlarında saksılarda bile bu otsu bitkiler yetiştirilebilir.
Ev bahçeciliğinde fazla güneş almayan alanları, yaprakları yenilen kespare (kolandro), kereviz, roka, tere, pazı, ıspanak gibi sebzelerin yetiştirilmesine ayrılmalı.
Avlunun daha fazla güneş gören alanlarında; domates, biber, patlıcan, patates, gibi sebzeler yetiştirilmesi tavsiye edilir.
Birçok meyve ağacı ve asma gibi bitkilerin başarılı bir şekilde yetiştirilebilmesi ve meyve verebilmesi için bitkilerin günde en az 6-8 saat güneş ışığı gören yer seçilmeli.
İklimimiz bakımından ev bahçeciliğinde özellikle avluya limon ağacı ve garaj yoluna yapılacak çardak üzerinde asma yetiştirilmesi çok yararlıdır. Yedi veren limon ağacından yıl boyunca taze limon temin edilir. Asmanın ise hem yaprağından hem de üzümünden yararlanılır.
Sebze fidesi tedarikçileri ve satıcılarına göre, bu yıl sebze fiyatlarındaki artış nedeniyle, sebze fidanı talebi de geçmiş yıllara göre dikkati çekecek oranda artmıştır.
Sebze fiyatlarındaki büyük artışın başlıca nedeni, dövizle temin edilen tohum, naylon, ticaret gübresi vs. girdilerin pahalılaşması ve elektrikteki zamdır. Ayrıca ideolojik saplantılar sonucu kuzeyli soydaşlarımızın kaçırılması ve işçi teminindeki zorluklar nedeniyle, üreticiler aile bireylerinin kapasitesinde üretim yapmaya başladı. Bu nedenle piyasaya yeterli sebze sürümü yapılmaması da fiyatların artmasında etkili olmaktadır.
Sebzeler dayanıklı ürün olmaması nedeniyle, fiyatların artması amacı ile üretildikten sonra elde tutulamaz ve piyasaya verilir. Bu nedenle havaların ısınması ile önümüzdeki günlerde fiyatlarda düşüş olacaktır.
Ayrıca, ev bahçeciliğinin artması ve kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlarımızın avlularında kendi sebze ihtiyaçlarını yetiştirmesi, pazardaki fiyatların daha makul düzeye indirilmesinde yararlı olacaktır.
Ev bahçeciliğine önem verilmeli
- 03 Mayıs 2022, 09:49
- 66
YORUM EKLE
Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi
YORUMLAR
Burayı okuyan bir Allah'ın kulu varsa, size bir tavsiye vereyim. Dayının söylediklerini yapacağınıza, Türkiye'deki arkadaşlarınıza 2023'te millet ittifakına ve onun cumhurbaşkanı adayına oy vermelerini rica edin. Seçimlerin hemen sonrasında piyasa rahatlayacak, döviz fiyatları ve buna bağlı olarak tüm tarım ürünlerindeki maliyetler düşecektir. Siz de markete gidip ihtiyaçlarınızı her zaman olduğu gibi rahat rahat alır işinize bakarsınız.