Döviz dikiş tutmuyor. Bu dikiş atması; fiyatlarda, enflasyonda de engellenemez bir şekilde devam ediyor. Ama bu gerçeğe karşın ne yapılması gerektiğine dair tartışma ve düşünce üretimine katkı sağlamayan iktidar, sürekli olarak bir şey ifade ediyor. Bunlar tartışmayı kısır bir alana çekiyor.
“ Stokcular, spekülatörler “ deyip duruyorlar. Ayrıca devamlı “ denetim yapacağız, sert tedbirler alacağız” diyen boş sözler söylüyor. Peki neyin denetimini, nasıl yapacak? Çünkü döviz sabah, öğlen akşama TL olarak rekor yeniliyor. . Her şeyin fiyatının döviz temelinde şekillendiği memleketimizde denetim dediğin şeyi nereye göre yapacaksın? Devlet olarak ülkeye ithal edilen tüm ürünlere, ülkeye girişte günlük döviz kuru üzerinden vergi alıyorsan, bu denetimi nasıl yapacaksın? Ayni ürüne, iki ay önce o anki kur üstünden verdiği vergi ile satış Fiyatını tespit eden; iki ay sonra ayni malı ithal ettiğinde, o anki rekor kur üzerinden vergi verdikten sonra oluşacak yeni maliyetle şekillenen fiyatla ürünü fiyatlandırıp, piyasaya sürdüğünde; sen o iş insanını spekülatör diye tanımlayabilir misin? Devlet olarak tüp gaz fiyatını belirliyorsun. Petrol fiyatının ilanı senden bitiyor. Üretimin ticaretin en temel girdilerinden olan enerjinin fiyatındaki bu sürekli artış, bunlarla üretilen mal ve hizmetin maliyetinde artış yaratacak. Elbette ki bu fiyatlara yansıyacak. Peki o zaman bu yeni fiyatlandırmayı siz, spekülasyon diye tanımlayabilir misiniz? Stokların da artmasına yol açan bu istikrarsızlık ve enflasyondur.
Bütün bu olan bitenin nedeni, döviz krizidir. Bu hal öngörmeyi, planlama yapmayı, birikimleri ve değerlerin korunması ile değişimin; resmi para birimi üzerinden olmasını darbeledi. Bu iş ayni zamanda emeğin değerinin de düşmesine yol açtı. Bu nedenlerle artık tartışmanın odağına stabil para birimi arayış ve tartışması ve görüşünün girmemesi mümkün değildir.
Mümkün olmayan bu durumu, dar milliyetçi bakışlarla engelleyebilir misiniz? Yada bu konuları tartışanları aşağılayarak , itibarsızlaştırarak bu konunun tartışılmasını durdurabilir misiniz? Bu değerlendirmeyi engellemeye kalkanlar, enflasyonun yol açtığı bireysel ve toplumsal yıkımı nasıl engelleyebileceklerine dair fikir, efor ortaya koyuyor mu? Hayır. Yalnızca “ denetim, stokculuğa karşı tedbir “ gibi sıradan ifadelerle gün savmaya çalışıyorlar.
Evet istikrarlı bir muhasebe birimine ihtiyaç olduğu açık. Çünkü bu kur farkları ile 2022 Bütçesi daha uygulamaya girmeden Mecliste oylandıktan sonra en az %15 eridi. Önümüzdeki yılın ilk üç ayından sonra Ek Bütçe yapmaya ihtiyaç doğacak.
Kısacası devlet ve insan, toplum için istikrarlı bir birime ihtiyaç var. Eğer EURO, Dolar, Sterlin duygularınızı sarsıyorsa, o zaman bu istikrarlı muhasebe birimini altına endeksleyelim.
Euro fenanıza gidiyorsa, altın...
- 16 Aralık 2021, 10:35
- 231
YORUM EKLE
Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi
YORUMLAR
Turkish power - 3 yıl Önce
Hocam bırakın boş lakirdiyi TC maliyesi fiili iflastadir
Önce biz Kıbrısın parasını terk edip, TL ye geçtik. O zamana kadar enflasyon nedir bilmiyorduk. Yabancı işletmeler Hayat Pahalılığı adı altında birkaç kuruş, en fazla şilinle ifade edilebilecek bir artış verirlerdi.Rumlar da Euroya geçip KL tedavülden kaldırdılar.Halen 1 KL=1.71 euro.Madem biz devletiz Kıbrıs Liramızı kendi merkez bankamızda basıp tedavüle sunalım. Diğer yabancı paralar ülkeye kazandırılan dövizimiz olsun.Bu para işini yapılamıyorsa, orada burada egemen devlet tantanası yapılmasın.