banner564

Vekillerin gündemi yoğun

4 milyar 515 milyon TL’lik 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmeleri 18 Aralık’a kadar sürecek

Vekillerin gündemi yoğun
banner598
“2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı.
Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında dün saat 10.08’de bütçe görüşmeleri için toplandı. 
Bütçe görüşmeleri her gün saat 10.00’da başlayacak ve günlük program tamamlanana kadar devam edecek.

Özgür: Açık iç kaynaklarla karşılanacak
Maliye Bakanı Birikim Özgür, dün Meclis’teki konuşmasında, 2016 bütçesinde öngörülen gelirlerin yüzde 24.36’sının TC yardım ve kredilerinden oluştuğunu bildirdi.
Özgür, sürdürülebilir yüksek büyüme için ekonomik istikrar ve güven ortamının rolü ve önemine işaret ederek, 2016 bütçesinin, hükümet programında da yer alan politika ve hedefler doğrultusunda, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılması, hesap verebilirlik ve mali saydamlığın sağlanması yaklaşımıyla hazırlandığını söyledi.
Özgür, bütçeyi hazırlarken ve hedefler koyarken, enflasyon artışları, büyüme hızı ve döviz fiyatlarındaki gelişmelerin baz alındığını, ve önemli dayanaklar olarak kabul edildiğini; 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nce 4 milyar 142 milyon TL gelir, 4 milyar 515 milyon 312 bin 880 TL gider ve 373 milyon 312 bin 880 TL bütçe açığı ile onaylandığını söyledi. Özgür, bütçe açığının iç kaynaklarla karşılanacağını belirtti.

Kayıt dışı ekonomi ile mücadele
“Hükümetimizin temel politikaları arasında yer alan ekonomiyi kayıt altına almak için kayıt dışı ekonomi ile en etkin şekilde mücadele edeceğiz” diyen Özgür, “En basit şekli ile kayıt dışılığı kurallara uyulmaması ve bundan ekonomik yarar sağlanması olarak tanımlarsak buradan da anlaşılabileceği gibi kayıt dışılık haksız rekabet ile gelir dağılımını bozan ve nihayetinde toplumsal refahı sekteye uğratan bir olgudur” dedi.

Kalyoncu: Hedef refahı artırmak…
Başbakan Kalyoncu, bütçenin halkın bütçesi olduğunu ve refahını artırmayı hedeflediğini söyledi. 
Geçmişten gelen yapısal bozuklukların kısa sürede çözümlenmesinin mümkün görünmediğini belirten Kalyoncu, ekonominin yapısal sorunlara rağmen günden güne geliştiğini, birçok konuda hedeflere doğru adım attıklarını kaydetti.
2016 bütçesini, ülke imkan ve ihtiyaçları doğrultusunda orta vadeli hedeflere yaklaşabilmek amacıyla bütçe disiplini ve cari harcamalarda bütçe tasarrufunu temel ilke edinerek hazırladıklarını kaydeden Kalyoncu, 2016 bütçesinin hedefleri hakkında bilgi verdi.

Maaş artışı uygulaması
Kamuda maaş artışı uygulamasında önceki hükümetin 2015 yılı için yaptığı yeni düzenlemeye göre 'hayat pahalılığı' artışı alt baremlere 'daha fazla', üst baremlere daha az yansıyacak şekilde gerçekleştiğini hatırlatan Kalyoncu, bu uygulama ile hem 2011 sonrası kamuya istihdam edilen düşük maaşlı kamu görevlilerine, hem de 2011 öncesi kamuya giren düşük barem gruplarına artı sağlandığını kaydetti.

Denktaş: Sıkıntılı bir bütçe
İlk kez Türkiye kaynaklı yatırım kalemlerinin nereye gideceğini bilinmediği bir bütçeyle karşı karşıya olduklarını belirten Ana muhalefet DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, ne bütçenin hükümet program hedeflerine, ne de taslağını gördükleri orta vadeli program hedeflerine uygun olduğunu söyledi.
Denktaş, reel ekonominin boğazının sıkılacağını ve ekonominin daha da daralacağını ifade ederek “Hedeflere ulaşma açısından bakıldığında sıkıntılı bir bütçeyle karşı karşıyayız” dedi.
Denktaş, iki fonun genel bütçe içine alınmasının yanlış olduğu görüşünü ifade ederek, şu anda da zaten fonların Maliye Bakanlığı’nın kontrolünde olduğunu söyledi.

Çakıcı: Statükoyu devam ettiren bir bütçe
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, “Bu bütçe statükoyu devam ettiren bir bütçedir. Zam furyasıyla karşı karşıya kalacağız. Büyümenin olmayacağı bir bütçeyle karşı karşıyayız” dedi.
Reel sektörün önünün açılmasına yönelik sözler edildiğini ancak bütçede bunların görülmediğini belirten Çakıcı, bütçenin yüzde 30’unun TC yardımlarına dayalı olduğunu söyledi.
1975’ten sonra seçimlerin mal dağıtılarak, sonra vatandaşlık verilerek, son olarak da devlet kurumlarına personel alınarak kazanıldığına dikkati çeken Çakıcı, siyasilerin kamuyu çiftlik olarak kullanılması nedeniyle Sosyal Sigorta gibi kurumların çökertildiğini belirtti.

Dinçyürek: Bütçede konuşulacak içerik yok
DP UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, 2016 bütçesini “Bütçede konuşulacak içerik yok” ifadesiyle eleştirdi.
Dinçyürek, bütçeyle ilgili konuşmasında, 2016 bütçesinin içeriğinde sadece personel maaşları, dairelerin kiraları, elektriği, suyu, kırtasiyesi vb. şeyler bulunduğunu; yatırım kalemi olmadığını savundu.
Çarenin ihtiyaç duyulan reformu yerine getirmek olduğunu vurgulayan Dinçyürek, 2016’da doların yükseleceğini dikkate alarak hareket etmek gerektiğini belirtti.
Hakan Dinçyürek, bütçenin sosyal devlet olmanın gereklerini ortaya koyamadığını, çünkü temel yaklaşımın mali disiplin, sürdürülebilir bir mali yapıya geçmek olduğunu; bunları reddedip küçümsemediğini ancak gidişatın sosyal devlet olmanın gereğinden taviz vermeye doğru olduğunu savundu.

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2015, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473