Merit Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, bir televizyon kanalında ana haber bültenine konuk oldu. Soruları yanıtlayan Arar, yeni yatırımcının ülkeye çekilmesi, bürokrasinin hafifletilmesi ve ulaşım sorununun çözülmesi konularında görüşlerini dile getirdi. Programa telefonla bağlanan Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da Reha Arar’ın turizm, ulaşım ve yatırımlar konusundaki görüşlerine destek belirtti. Denktaş, Yatırımcının önündeki bürokratik engeller herşeyden önce hafifletilmeli, mümkünse kaldırılmalı. Çok daha iyi oteller, daha yüksek kaliteli, yıldızlı oteller yapılırken uluslararası zincir markalardan bir iki tanesinin de buraya girmesi önümüzü daha fazla açacaktır. Yatırım ikliminin düzeltilmesi gerekiyor, her yeni yatırım istihdam alanıdır. Bizim de turizm sektörüne ara eleman yetiştirip kendi insanımızın çalışmasını sağlamamız lazım. Turizmin esas büyümesi gelişmesi, kendi insanımızın otellerde hatta gazinolarda var olan iş potansiyelini kullanması ile mümkün olacaktır” dedi.
Soru: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapılan yatırımların ve yatırımcının önünün açılması için neler yapılması gerekiyor? Sıkıntılar nelerdir? Ülkemizdeki yatırıma bakıldığında şuan ki tabloyu nasıl yorumlarsınız?
Reha Arar: Ülkemizde şuan devam eden turizm yatırımlarını bir inceleyelim. Bu yatırımların sayısı bir elin parmaklarından az ama biz konuşmalarımızda, nutuklarımızda, siyasilerimiz söylemlerinde ‘turizm ülkesiyiz’ diyoruz. ‘Bu ülke bir turizm ülkesidir ve turizm ülkesi olarak gelişecektir’ deniliyor.
Biz yatırımsız nasıl turizm yapacağız? Bayrak taşıyıcı bir hava yoluna sahip değiliz. Diğer taraftan yatırım tesisilerimiz bazıları gitgide eskiyor, yeniler ise sayısal olarak çok az”
Soru: Peki tablo daha da mı kötü duruma gidiyor.
Reha Arar: İsterseniz gelin yaraya neşter vuralım ve bu tablo nasıl düzelir konuşalım. Bu ülkede turizim yatırımcısının önünü açacak, turizim yatırımcısına destek olacak gerçek anlamda bir kuruluş yoktur. Bir dönem YAGA ; yani Yatırım Geliştirme Ajansı kurulduysa da bence hedefine geçmişte de tam anlamıyla ulaşmamıştır, bugün de hedefe ulaşmamıştır”.
Soru: Tanınan imkanlar yetesiz mi?
Reha Arar: Çok yetersiz ve imkanları kullanmak deveye hendek atlatmaktan zor aslında, bugüne hiçbir şey adapte edilmemiş. Teşvikler yeniden gözden geçirilmeli ve güne adepte olmalı. Bugün, sayın başbakanımızın da görüşmemizde söylediği gibi; Dome Otel ile Saray Otel ile turizim yapamayız”.
Soru: Peki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti markalaşmaya doğru gidiyor mu?
Reha Arar: Şimdi gidiyor desem, siz ve sevgili seyircilerimiz buna inanacak mı? İnanmayacak. Dolayısıyla ben bunu bu şekilde söyleyemem. Markalaşmıyor, ama markalaşması halinde çok iyi bir noktaya çok kısa bir zamanda gelebilir.
Soru: Bunun için ne yapılması gerekir?
Reha Arar: Bunun için tanıtımı profesyonel ellere teslim ederek zamanında doğru yerde doğru tanıtımı yapmamız lazım”.
Soru: Kaynak sıkıntısı.
Reha Arar: Evet. Şimdi burada turizim kaynağını ciddi bir şekilde kısmamak lazım. Turizm kaynağına özel fon, özel imkanlar yaratmamız lazım. Çünkü, turizm bizde sadece bir sektöre katkı yapmıyor, 30’a yakın sektörü besliyor.
Soru: Şuan mevcut yatırım geliştirme ajansının tam anlamıyla görevini yapmadığını belirtiyorsunuz, turizm acısından?
Reha Arar: Doğrudur, bugün yapılması gereken başbakanlığa direk bağlı ,sayın başbakanın hamiliğini yaptığı bir turizm yatırım danışmanlığının acilen kurulmasıdır. Yatırımların takibinin yapılmasıdır. Yatırımcılara tek tek dosya acılmalı ve takip edilmelidir.
Soru: Ülkeye daha fazla yatırım yapılması gerekiyor, doğru. Ancak, bir taraftan da vurguluyoruz, aslında daha profesyonel şekilde ülkenin tanıtılması gerekiyor.
Reha Arar: Doğru, ama bir de bu durumun üçüncü bacağı var. O da, sizin çok iyi bildiğiniz geçtiğimiz günlerde sizinle uzun uzun bu ekranda tartışdığımız ulaşım konusu.
Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2014, 09:36