Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ocak ayı Para Politikası Kurulu (PPK) kararları sonrası AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Sezgin, genel olarak piyasada faiz artışına yönelik bir beklenti olmadığını belirterek, ancak kendilerinin koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faiz oranında 50 baz puanlık bir yükseliş beklediklerini anımsattı.
Sezgin, TCMB'nin aldığı kararın bu beklentinin çok uzağında bir karar olmadığı yönündeki düşüncelerini dile getirerek, "TCMB doğrudan faizi artırmak yerine kendine bir esneklik yaratarak faiz artırmayı tercih etti. Bu da şu demektir; bu alanı gerektirdiğinde kullanacak, gerekmediğinde kullanmayacak. Her zaman kullanmak gibi bir zorunluluğu yok" dedi.
TCMB'nin kurdaki oynaklığı geçici olarak görüyor olabileceğine dikkati çeken Sezgin, şöyle devam etti:
"Kurdaki oynaklık sadece ABD Merkez Bankası (Fed) ile alakalı değil. Politik belirsizlikler sonrasında da kurda baskı oluşmuştu. Bu hakikaten de önümüzdeki dönemdeki gelişmeler ve politik taraftan gelecek haberlere de bağlı olarak kendiliğinden azalabilir. Yine de kur açısından riskli bir ortam olduğu için, TCMB bu dönemde yarattığı esnek sıkılaşma tedbiriyle böyle bir yöntem tercih etti. EPS uygulanması gerekli görülen günlerde, bankalararası piyasadaki faizler yüzde 7,75 yerine yüzde 9 oldu. Bu her ne kadar gazetelerin manşetine 'TCMB faiz artırdı' diye yansımayacak olsa da aslında detaylarına baktığınızda, bu da bir faiz artırımıdır. Bu andan itibaren bence piyasanın merak ettiği şey TCMB'nin ne kadar sıklıkta EPS yapacağı. Çünkü bu konuda net değil, şu an itibariyle ayda bir uyguluyordu. Bunu sıkılaştırmasını beklemek lazım ama bununla ilgili de bir ek açıklama göreceğimizi tahmin ediyorum. Biz, marjinal fonlama oranının yüzde 8,25'e çıkmasını öngörüyorduk. Bu oran şu anda yüzde 9'a çıkıyor. Aslında bizim de beklediğimizden daha sert bir hamle ama piyasanın da biraz temkinli yaklaşması söz konusu olabilir. Zira EPS çok sık uygulanmaz ise yapılan faiz artırımı da pek geçerli olmayacaktır."
Sezgin, TCMB metninin okunduğunda, "son derece net" bir enflasyon vurgusu olduğuna işaret ederek, ortamda bir bilinçsizlik olduğu için birçok volatilitenin geçici olma ihtimali bulunduğuna dikkati çekti.
Bu nedenle TCMB'nin bu şekilde esnek bir yol tercih etmiş gözüktüğünü aktaran Sezgin, "Eleştiriler olacaktır ama ben piyasa etkisinin potansiyel olarak Bahsegel pozitif olabileceğini düşünüyorum. Şu anda belki hemen görmüyoruz bunu ama özellikle kur ve uzun vadeli faizler açısından ben bu kararın pozitif olma potansiyeli taşıdığını düşünüyorum. TCMB daha önce referans faiz tanımlaması yaptı. Biraz yeni faizlerin tanımına adapte olup o çerçeveden olaya bakmak lazım. Artık yüzde 4,5 olan politika faizine kimsenin çok fazla baktığını zannetmiyorum. Adının da çok önemi yok bence. Mevcut çerçeve buysa, buna göre kendimizi adapte etmemiz gerek" diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2014, 03:55