Raif UZKAN
Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Başkanı Sıdıka Can, dün Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nde basın toplantısı düzenleyerek, gıda güvenliği ve gıda sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekti.
Son zamanlarda da gündeme gelen “kaçak et” konusuna da dikkati çeken Can, büyük bir Gıda Güvenliği riskinin ortaya çıktığını, kaçak yollarla ülkeye girişi sağlanan bu ürünlerde soğuk zincirin kırılmasını, taşıma koşullarının yanı sıra, ürünün kalitesiyle ilgili hiçbir güvencenin olmadığını açıkladı.
Sıdıka Can, gıda güvenliğinin bir devlet politikası olması ve bunun sürdürülebilirliğinin sağlanması için etkin denetimler-eğitimler ve olumsuz durumlarda cezai yaptırımlar sağlanması gerektiğini vurguladı.
GMO geçmişten bugüne hayvansal ve bitkisel gıdaların hammadde üretiminden ürün haline işlenmesine kadar olan süreçte ve bu ürünlerin ülkeye ithal edilmesinde yetkili makam olan Tarım Bakanlığı’nda tek bir Gıda Mühendisi istihdamı sağlanmamasını eleştirdi.
Sağlık Bakanlığı’nda 3 gıda mühendisinin görev aldığını belirten Oda Başkanı Sıdıka Can, ortaya çıkan tabloda Gıda Güvenliği denetimlerinde gıda mühendisliği mesleğine yeteri kadar yer verilmediğini belirtti.
“Mezbahalarda durum içler acısı”
Belli başlı mezbahaların gıda güvenliği standartları açısından değerlendirildiğinde durumun“içler acısı” olduğunu dile getiren Can, bu hassas noktaların etkin denetimler ve eğitimlerle çok daha yüksek standartlara kavuşturulmasının sağlanması gerektiğini ifade etti.
Can, yerli üretimin korunması adına kaliteli ve dünya standartlarında yerli üretimin sağlanması ve toplumun yerli ürüne olan güveninin arttırılması için içerisinde Gıda Mühendislerinin de bulunduğu bir üretim politikasının geliştirilip yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Analizler yapılamıyor
Gıda denetimleri konusunda yetkili olan bir diğer bakanlığın Sağlık Bakanlığı olduğunu dile getiren Başkan Sıdıka Can, 2016 yılındaki Devlet Laboratuarı yangını sonrası söz konusu analizlerin yapılamadığını, son günlerde bazı su firmalarının “Bromat” limitlerinin yüksek çıkması olayına da işaret ederek, 3 yıldır analizi yapılamayan ürünlerin piyasada bulunmasının oldukça riskli bir durum oluşturduğunu söyledi.
Yine Sağlık Bakanlığı’nın yetki alanında bulunan toplu tüketim yerlerinin denetimlerinde KKTC’nin her noktasında Gıda Mühendisleri ile çalışılması gerektiğini belirten Can, bu alanlarda topluma güven veren bir Gıda Güvenliği Sisteminin oluşturulmasının sağlanması gerektiğini söyledi.
Lefkoşa ve Girne Belediyeleri dışında herhangi bir belediyede Gıda Güvenliği denetimlerini sağlamak üzere Gıda Mühendisi istihdam edilmediğine de dikkat çeken Can, gelişen ve büyüyen KKTC’de Lefkoşa ve Girne dışında da birçok bölgede otel, restoran, fabrika gibi gıda üretim tesisleri bulunduğunu, İçişleri Bakanlığı’nın Belediyeleri merkezileştirme konusunda izlediği politikayla birlikte bu merkezi belediyelerde mutlaka gıda denetimleri için uzman Gıda Mühendislerinin faaliyetinin sağlanması gerektiğini kaydetti.